Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Tristețea candidaților inutili

Exersăm ,din nou, alegerile libere . De mai bine de sfert de veac. Cu toate acestea, chiar și pentru o Primărie precum a Sibiului, în continuare mai văd pe panourile electorale afișe făcute parcă din topor. Problema pornește chiar de la amatorismul acestor afișe: cum să cred că un candidat care nu e în stare să își aleagă o echipă de campanie decentă va fi capabil să conducă o administrație? Cum să cred că un candidat care nu are bunul simț să vadă că afișul lui e de toată jena își va putea pune amprenta pe lucrurile fine ale acestui oraș?

Ne mai putem întrista și de așa-numitele platforme electorale. Cum să încerci să ceri votul cu proiecte de genul etajului la care să aibă primarul biroul? Asta în paralel cu faptul că promiți spitale din fonduri europene și nici măcar nu ai bunul simț să te documentezi pentru a afla că fondurile comunitare nu pot fi accesate pentru construirea de noi spitale.

Iar acesta este un exemplu ”cuminte”, în care candidatul a făcut un efort de a așternut câteva idei pe-o foaie. Căci avem și candidați fără proiecte. Sau, cel mai grav, candidați care refuză dezbaterea. În secolul comunicării, cu extrem – extrem de puține excepții, candidații la Primăria municipiului Sibiu refuză să participe la o dezbatere publică între ei. Extrem de trist.

Se naște întrebarea: cum de din noianul de partide care populează acest oraș, din valul de ”păreriști”, dar și de oameni de certă excepție care dau suflu acestei comunități avem în continuare astfel de fenomene la alegeri?

Câteva motive sunt evidente: dacă ești capabil, salariul de primar îl câștigi întreit în domeniul privat. Pentru respectul și dezvoltarea comunității? Mulțumesc, nu, de ce să urle tot necunoscătorul ”te-am votat, rușine să îți fie pentru x și y chestiune”. Afirmarea publică are și alte căi, prin care să nu simți că datorezi cuiva ceva. Doar cei cu ”stomac tare” luptă pentru o astfel de poziție, de ales.

Până una alta, avem candidații pe care ni-i merităm. Căci nici locuitorii acestui oraș nu ar trece, cu toții, examenul la spirit civic și comunitar.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

gabriela

Acum 7 ani

Vedeti, tocmai de aia nu candidez de 26 de ani :))
Raspunde

lucru bine facut

Acum 7 ani

Sunt unii candidati care ju au in spate partide care au furat ca disperatele pana acum. Bugetul acestor candidati este mic. Ei pot fi buni ca administratori ai orasului. Deci de ce in judeci un om dupa cum arata un afis?
Raspunde

Un cetatean

Acum 7 ani

Foarte bine zis! Primul candidat INUTIL...in opinia mea, este ala de la UNPR! Total inutil. Nu stiu zau, cine dintre colegi, l-a mintit pe asta ca e capabil de ceva in viata asta! Sau, a dat banii si s-a trezit pus pe lista. Iar cu spiritul civic , asa e, jalnic sau lipseste cu desavarsire printre sibieni.
Raspunde

Bijboc Matarangu

Acum 7 ani

Bunul meu frate in ale suferinței, te intrebi de ce nu apar candidați ce ar putea avea un cuvânt de spus in ecuația vieții administrativ sociala a urbei? Eu cred ca cele mai multe motive le cunosti, dar din motive care mie-mi scapă, eviti sa le nominalizezi, așa ca am sa emit eu niște ipoteze de lucru, ce pot fi confirmate sau infirmate de voi ceilalți. Oare nu exista nici un partid al care-i filiale locale sa-si fi nominalizat candidatul la primăria Sibiului in urma jocurilor făcute de către conducerea centrală , si-n urma Declarației de obedienta a acestuia? Cum altfel putem justifica nominalizarea lui, deși in sondajul comandat de către partidul in cauza acesta nici nu figura între posibilii candidați. Poate ar merita sa menționam si faptul ca sondajul cu pricina a fost achitat din banii proprii ai acelor posibili candidați.Si poate ai sa-mi spui ca nu știai ca din primele 15 poziții ale listei pentru consiliul local 7-8 nominalizați sunt tovarasi ai respectivului candidat la scaunul de primar iar pana la desemnarea acestuia nu aveau nici o legătura serioasă cu partidul respectiv. Habar nu aveai nu-i așa de existența pe listele cu candidați pentru funcțiile de consilieri locali sau județeni ai mai multor partide, a unor cadre didactice universitare ieșite la pensie, si a căror probitate profesională si morala nu poate fi contestata, dar care odată proaspăt inregimentati in partid (in Paranteza fie spus habar nu am cum au putut fi pacăliți) au acceptat poziții neeligibile din punctul meu de vedere, doar pentru a creste nota de credibilitate si onorabilitate a acelor partide, si implicit aducerea de voturi care sa facă posibila accederea in consiliile respective a unor politruci de doi bani si care au fost poziționați in capul listelor?
Raspunde

inca unu

Acum 7 ani

Plus ca fiecare partid din cele cu influenta....si-a finantat si un candidat independent care sa rupa din voturile adversarilor.
Raspunde

Agentul 009

Acum 7 ani

Dl Deleanu,in loc sa va plingeti de cromatica afiselor,mai bine ati dezvolta(presupunind ca sunteti cunoscator) diferentiat,rolul Primarului si al Consiliului Local.In felul asta,electoratul ar intelege ca nu voteaza un Padisah(am inteles ca F****r e ilegal deci n-o sa folosesc termenul) ci un executant,prin aparatul propriu,al poruncilor destepte si in folosul comunitatii ale Consiliului.Restu-s vorbe-n vint.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Candidati de umplutura vom avea la fiecare tur de alegeri pentru ca a devenit o tactica. Ideea e sa dispersezi cat mai mult voturile oamenilor nemultumiti in asa fel incat voturile membrilor de partid sa cantareasca mai mult. Multi dintre ei stiu din start ca nu au sanse dar intra in hora la cererea marilor jucatori (uneori chiar sunt rasplatiti pentru osteneala cu un mic os de ros) Mereu muscam momeala asta cu tintele false si iese "cine trebe" sa iasa.
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Astept inca candidatul care spune ca fac: asta, asta, asta. Si care mai spune ca daca nu fac asta, asta, pana la jumatatea mandatului, imi dau demisia. Cu presa si semnatura dovada. In prealabil, discutii cu posibili investitori. Punct !
Raspunde

UnCheș

Acum 7 ani

Cred că „sistemul” și-a făcut treaba. Oamenii care ar putea să facă ceva nu vor candida pentru a-și asuma responsabilități neremunerate corespunzător. Așa încât, vom avea (în continuare) edili de doi bani... Valabil (din păcate) la nivel național...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus