Luni,
27.06.2022
Partial Noros
Acum
28°C

Facem și noi un spital?

Fetița mea cea mare avea aproape doi ani când s-a întâmplat. Vărsa încontinuu, orice primea. Chiar și dacă bea un pahar de apă, îl vărsa cinci minute mai târziu. Am plecat în toiul nopții la urgențele Pediatriei. Ne-au trimis înapoi acasă pentru că micuța de nici doi ani și-a smuls mâna când au băgat acul perfuziei și au sărit doi-trei stropi de sânge pe halatul imaculat. Am revenit pe următorul schimb de medici și ni s-a spus că eram așteptați. La analizele pe care le-au văzut ne așteptau să revenim pentru că pruncul era aproape de blocaj renal. Am zburat de la Luther pe Pompei Onofreiu, în cinci minute mai țineam în mână doar niște haine și ne uitam cum s-a închis o ușă iar în spatele ei era copilul nostru în brațele unei asistente. Singur.

Sentimentul acesta nu îl poți înțelege dacă nu îl trăiești. Probabil de aia spun mulți pe la colțuri că mamele revoltate împotriva Spitalului de Pediatrie sunt nebune. Pe undeva au dreptate, înnebunești când vezi cum pruncul tău dispare în spatele unei uși.

Probabil mamelor „nebune” n-o să le placă ce urmează. O mare parte din vina pentru această situație medievală nu aparține conducerii Spitalului de Pediatrie. Oamenii se descurcă cu ce spații au și, ca mai peste tot, n-au. Se descurcă cu personalul pe care îl au pentru că alții nu găsesc. Asistentele medicale empatice, drăguțe, sensibile și atente cu copiii pe care îi au în grijă lucrează deja în Germania sau în Anglia pe 1500-2000 de euro lunar. Au rămas acasă cele dispuse să lucreze pe 800-1000 de lei. Normal că nu e o scuză, dar asta nu schimbă fondul problemei. Pe un asemenea salariu nu găsești calitate umană pe piața forței de muncă.

Revendicările grupului de părinți revoltați pe bună dreptate sunt pe lângă problema de fond și nu vor putea fi rezolvate fără o decizie administrativă pe termen lung. Este absolut evident că e nevoie de un alt Spital de Pediatrie. E nevoie de o mult mai atentă supraveghere a personalului și a comportamentului acestuia. E nevoie de mult mai multă implicare și atitudine din partea părinților, care își au și ei partea lor de vină pentru că au permis perpetuarea acestei situații. Din 930 de semnatari ai petiției au depus reclamații 14. Fără reclamații, nu ai speță de rezolvat.

Fiecare dintre toți cei implicați în această crudă poveste ar trebui să își facă treaba. Părinții să sesizeze problemele, conducerea administrativă să rezolve ce ține de bucătăria internă, atitudinea personalului și sistemul de informare al aparținătorilor fiind probleme rezolvabile. Iar autoritățile care țin pita și cuțitul să rezolve problema de fond. Pentru că, până la urmă, marea problemă aici e. Repuneți pe tapet construirea noului spital, rezolvați schimbul de terenuri cu MApN-ul și transformați cel puțin o parte din Spitalul Județean în Spital de Pediatrie. Știu, e mult de muncă. Dar am văzut un prefect dornic să obțină capital pe spinarea acestei situații. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu are toate pârghiile la îndemână ca să repornească construirea noului spital și să rezolve întreaga problemă.

Declarații complet stupide de genul „de mâine, toți părinții se internează alături de copii” nu fac altceva decât să pună și mai multe paie pe foc.

Spitalul de Pediatrie are o nouă conducere iar nemulțumiții au primit capul directorului pe o tipsie. Am fost mulțumiți când l-am pus pe Constantinescu. Am fost mulțumiți când am scăpat de Năstase. Am fost mulțumiți când l-am dat jos pe Ponta. Am fost mulțumiți când l-am pus pe Iohannis. S-a rezolvat vreuna dintre problemele de fond în acești 20 de ani de demiteri și demisii? Nicio demisie nu a rezolvat vreodată o problemă în România. Dimpotrivă, din punctul meu de vedere, autoritățile tocmai și-au câștigat timp ca apele să se liniștească și oamenii să uite. Până nu vom avea un Spital de Pediatrie decent problema aceeași rămâne indiferent cum îl va chema pe viitorul director, dacă se găsește vreun nebun care să își bage capul în laț.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

18 comentarii

SB10NUT

Acum 6 ani

Spital de pediatrie iti trebe tie? In loc sa construim inca o biserica doua, de care chiar au nevoie copiii.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 6 ani

Bravo, domnule! Destept comentariul. E bine cand cititorii au pareri pertinente despre subiectul articolului. Inca nu-mi pot reveni din admiratie...
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

In Germania copiii pina la 6 sau 8 ani sunt internati cu unul din parinti,bunici sau cineva apropiat obligatoriu ,daca se intimpla ceva copilului pe perioada spitalizari spitalul raspunde si totdeauna se explica parintilor ce demersuri sau analize e fac si ptr.ce ,ce scop au ele.Plus de asta este nevoie de acordul parintilor in tot ce se face asupra unui minor,asa mi se pare corect atata timp cit copilul este sub tutela unui adult.Luptati ptr.drepturile voastre ptr. ca este normal ca un parinte sa fie linga copilul sau in momentele grele ,il ajuta ,il sprijina psihologic,il linisteste ,ceea ce ajuta si la vindecarea mai repede a copilului care nu se simnte parasit si stresat intre straini.Multe salutari
Raspunde

Brian Loman

Acum 6 ani

Corect Maria, dar dupa scria cineva zilele trecute, la noi nu este nivelul de civilizatie din vest. Parcul Luther este tot timpul plin de cortorarite, ma tem ca de acum inainte spitalul de pediatrie va fi plin de ele.
Raspunde

Brian Loman

Acum 6 ani

Fratilor nu stiu ce nu va este clar. Populatia este controlata prin doua instrumente: religia si banca. Religia te invata sa fii obedient, sa te multumesti cu putinul pe care-l ai convingandu-te ca acesta este planul divin, iar banca prin creditare te face dependent de locul de munca si de salariu. Un imprumutat pe 30 de ani nu iese in fata prin miscari de protest niciodata. Evident ca ambele instrument de control au un numitor comun: PROSTIA.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Generalizarile isi au locul lor intr-o discutie. Tu alegi insa sa le folosesti intr-un mod josnic si offtopic
Raspunde

Magna Horreum

Acum 6 ani

Esti tare mandru de comentariul tau, remarc! Din moment ce-l postezi la toate articolele, cu sau (mai mult) fara legatura cu subiectul.
Raspunde

gigi

Acum 6 ani

Mereu uitam datele de la care plecam: in momentul de fata suntem OBLIGATI sa platim peste 10% din salariu ca si contributii la sanatate, nu avem de ales. Din pacate, beneficiarul sumelor, nu se simte obligat sa ofere servicii decente pentru banii aia.... e normal, ei primesc bani si daca isi misca fundurile si daca te lasa sa mori. Pana nu o sa avem un sistem concurential in sanatate nu o sa se schimbe nimic, o sa continuam sa platim furturile tuturor...... de la casa de sanatate pana la femeia de servici. @Brian ai uitat un instrument de control: dezbinarea, care la romani functioneaza de minune. Crestinismul te invata sa te multumesti cu putin, dpdv MATERIAL ... capitalismul te invata sa fii un consumator bun, obedient, un sclav dator la banci pana la urma
Raspunde

Roxana

Acum 6 ani

Am suportat 3 internari cu fetita mea , prima avand loc la varsta de doar 1 an a micutei mele insa ultima data cand avea 2 ani jumatate a fost cea mai dureroasa pentru ca nu mi-au permis internarea fetita avand nevoie de oxigen , o vedeam doar prin geam seara cand ne lasau 2 minute , cele doua nopti fara ea au fost un adevarat chin , nu am dormit deloc , casa era pustie iar micuta mea nu manca nimic nimic . a 3 a zi cand isi revenise , imi facusem rost de un scaun unde sa o supraveghez intr-un salon cu multi copii si 2 mamici .....intalnirea cu micuta a fost o bucurie nesperata , cu multe multe lacrimi ea putand spune doar " mama " in timp ce ne imbratisam strans pret de 1 minut cred , slabise enorm si ma durea sufletul sa o vad asa , nu o recunosteam , ochii nu mai erau ai ei parca , infundati in orbita ....daca pana atunci nu mancase nimic , aproape 3 zile , vreau sa spun ca imediat ce au ajuns in salon i-am dat o banana , un corn si un iaurt rapid ...toata noaptea am tinut-o in brate iar ea se trezea si se mai uita la mine , oare visa ? sau chiar o tineam in brate dupa ce o parasisem in spital atata timp :( Dragi pariti, iubiti-va copii , sa-i sprijiniti si sa le oferiti multa atentie ....
Raspunde

Magna Horreum

Acum 6 ani

@sb10nut Sa inteleg ca apelativul "prietene" te jigneste? Scuze. Ai dreptate, din fericire, nu am asemenea prieteni. Poate ar fi interesant daca ai verifica cu ce apeletive mi te-ai adresat tu mie. Boule!
Raspunde

SB10NUT

Acum 6 ani

No no. Pupa icoana!
Raspunde

-

Acum 6 ani

admiratia dumneavoastra, doamna Magna, este in schimb o admiratie tot atat de interesanta ca si domnia dumneavoastra,si ca si clasificarea periutelor pentru umerii altora( pe care clasificare a periutelor,probabil ,deja, a-ti si facut-o) ,te simti doamna ,cumva la psihologie un toreador ? considera atunci ca nu este prietenul tau , ci un bou care avea nevoie de o lady toreador,ca domnia dumneavoastra...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus