Joi,
08.12.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

Viața în Sibiu. Cu WC-ul în curte, pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Viața în Sibiu. Cu WC-ul în curte, pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu

După ce a muncit ani de zile peste ocean, sibianul Daniel Florea a decis să se așeze la casa lui pe strada Cetății, lăudată în ultimii ani ca fiind ”cea mai frumoasă stradă din Sibiu”. Acum are dezamăgirea să constate că Primăria Sibiu modernizează un WC în curtea unde locuiește el, iar unii vecini își fac baie la furtun, în văzul tuturor. La doar doi pași de turiști, terase, cafenele și într-o atmosferă boemă.

Daniel Florea a cumpărat unul dintre cele cinci apartamente existente în clădirea de la nr. 4 pe strada Cetății. Un alt apartament, de doar 12 metri pătrați, este deținut de Primăria Sibiu, prin Serviciul Fond Locativ. La așa suprafață locuibilă, cămăruța nu are toaletă proprie, are în schimb alipit din exterior un WC public, folosit în trecut de toți locatarii. În epoca modernă WC-ul a rămas doar pentru persoanele trimise să trăiască aici de Serviciul Fond Locativ. Primăria a renovat în ultima lună cămăruța, care este despărțită doar de un zid de WC, lăsând intrarea în toaletă tot din exterior, adică din curte. Ceea ce a stârnit nemulțumirea locatarilor. Unii au făcut și plângeri la primărie.

”Este de necrezut că în secolul XXI, în plin centrul Sibiului, pe una dintre cele mai frumoase străzi din oraș mai există și se încurajează folosirea unor WC-uri exterioare, în curte. Nu este nici igienic și nici estetic acest lucru. În calitate de proprietari, care am investit timp și bani în apartamentul deținut, ne exprimăm indignarea pentru situația creată și solicităm insistent sistarea lucrărilor și găsirea unei soluții pentru rezolvarea problemei. Din punctul nostru de vedere, un spațiu de 12 mp, fără o baie amenajată nu poate fi considerat spațiu locativ. În urmă cu mai mulți ani au existat chiriași problematici, certați cu legea și am dori să nu se mai repete acest lucru”, spune Daniel Florea.
Alți vecini sunt de părere că Serviciul Fond Locativ decide să trimită la ei în curte cazuri sociale dintre cele mai grave tocmai din cauza plângerilor făcute. Ca un fel de răzbunare.
Primăria are o altă explicație. ”Fiecare proprietar al imobilului are și o cotă parte din toaleta situată în curtea imobilului, aceasta fiind construită inițial pentru uzul comun al locatarilor. În acest context precizăm că lucrările la toaleta situată în curtea imobilului pot fi efectuate de Serviciul de Administrare a Fondului Locativ numai dacă ceilalți proprietari care au apartamente în imobil cedează proprietatea asupra cotei care le aparține din această toaletă, prin intermediul unei declarații notariale autentice. Doar după ce Statul este proprietar asupra acestei construcții, Primăria Sibiu poate investi bani publici în lucrări. Cu privire la starea construcției în cauză, Serviciul de Administrare a Fondului Locativ precizează că este racordată la utilități și corespunde normelor de igienă”, arată municipalitatea într-un răspuns solicitat de Turnul Sfatului.
Toți proprietarii, cu excepția unuia, ar fi de acord să cedeze părticica pe care o deține în WC. Unul dintre ei crede că o lucrare mai amplă ar afecta structura de rezistență a întregii clădiri și refuză această propunere. Alții au venit cu ideea să cumpere sau să închirieze tot spațiul, dar nu vrea primăria.

Viata in Sibiu Cu WC ul in curte, pe cea mai frumoasa strada din Sibiu (1)

Cu un lucru trebuie să se împace însă toți proprietarii. Persoanele care vin să trăiască în cămăruța cu pricina vor folosi în continuare WC-ul din curte. Iar când vor dori să se spele, nu au altă variantă decât să iasă cu furtunul și ligheanul în mijlocul curții. Cum au procedat toți chiriașii, de ani de zile.

Viata in Sibiu Cu WC ul in curte, pe cea mai frumoasa strada din Sibiu (3)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

26 comentarii

cetateanul

Acum 6 ani

Ca de obicei, exista o solutie dar se opune un locatar... Putem sa aflam, pentru un demers jurnalistic corect si echidistant, mai multe detalii despre acesta?
Raspunde

remus

Acum 6 ani

nu e posibil asa ceva iar cetateanul il sfatuiesc sa se mute el acolo ca sa rezolve problema
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Primaria trebuie sa rezolve problema dupa ce isi da acordul si cedeaza dreptul de folosinta si singurul locatar care nu doreste, de fapt si de drept, implicarea primariei. Probabil ca nu doreste ca primaria sa cazaze alti nevoiasi acolo...Legat de conditiile mizere, in acest moment acel Gica-contra este singurul vinovat. Daca primaria avea legal spatiul si nu facea renovare/modernizare intr-un termen rezonabil in conditii convenite cu locatarii, atunci putea sa fie injurata, pe larg... Oricum, interesanta mentalitatea de a nu vedea cuiul acolo unde este! In acest moment, cineva beneficiaza totusi de un acoperis deasupra capului...
Raspunde

mara

Acum 6 ani

Foarte frumos din partea Primariei Sibiu cum poate oferii unor oameni spatiu de locuit ne oferindule minimul de igiena,confort si umilinta de a se sala la robinet in curtea imobilului sub privirile locatarilor adulti si copii..atentie celalalte organe de decizie privind drepturile omului.Sibiu capitala Europeana??!!!
Raspunde

SB10NUT

Acum 6 ani

De ce mai tine primaria oamenii astia in centru si nu face ceva mai bine platit cu spatiile alea e un mister
Raspunde

Raţional

Acum 6 ani

Administratori , vindeţi camera ( preţul e mare ) şi construiţi în periferie un bloc social !
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

acum daca d-nul asta care a lucrat nu stiu unde asteapta sa-I faca primaria WC...mai bine statea acasa!!! tipic romanesc...asteptam sa ne faca primaria totul si daca nu face convingem niste ziaristi de 2 bani sa scrie un articol.
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 6 ani

Toate casele astea vechi sunt de fapt bombe biologice.
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

Pana la urma primaria e in afara legii. Legea Locuintei o obliga sa ofere coditii minime pentru locuintele sociale, printre care si un grup sanitar in interiorul locuintei. Isi bat joc si de oamenii care ii muta acolo.
Raspunde

Frederich Leonhardt

Acum 6 ani

Bună seara, am fost curios sa văd eu realitatea de pe str.Cetatii, dar nu acel om are vreo vină că este amărât, vina apartine în totalitate comisiei sociale din Primaria Sibiu care a emis ordinul de repartiție, comisie condusa de d-na consilier Gârleanu Maria și serviciului de administrare fond locativ condus de d-nul Părăian Tiberiu, serviciu care a întocmit contractul de închiriere desi cunoștea prevederile Legii 114/1996 anexa 1 (legea locuinței) unde sunt specificate clar condițiile minimale ale unui spațiu de locuit. A fost încălcătă legea fără a ezita.
Raspunde

Mariana

Acum 6 ani

Este de-a dreptul regretabil daca Primaria considera ca acel spatiu situat in centrul Sibiului, pe care putem sa-l numim ghetou corespunde ,,normelor de igiena''. Probabil ca asemenea situatii mai sunt insa domnul in cauza a avut curajul sa expuna realitatile zilelor noastre. Rusine celor care iau asemenea decizii.
Raspunde

dancp

Acum 6 ani

Ghinion!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

mara

Acum 6 ani

Un cetatean...ai gandire primitiva, nu conteaza sa ai numai un acoperis deasupra capului conteaza ca axel om nu are conditii de igiena, poate declansa te miruiesc ce boli iar cei ce stau in curtea cu el sant supusi unui pericol de infectii.Te rog mai citeste inca o data articolul si cere scuze omului care s a intors acasa a luat un apartament si vrea sa locuiasca in conditi normale.
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Pentru unii necajiti e important sa aiba un acoperis deasupra capului si sa nu doarma in gara! Nu reiese de nicaieri ( din articol)faptul ca primaria nu este dispusa sa modernizeze/igienizeze spatiul dar sigur reiese din postarea ta ca-i consideri " bombe" toxice pe acesti necajiti.Omul care a luat un apartament si vrea conditii normale, sa faca presiuni ca cel ce se opune interventiei primariei sa fie de acord si sa nu porneasca o lupta cu aceasta, lupta care indirect loveste un necajit... Halal gandire progresista, bunule samaritean!
Raspunde

mara

Acum 6 ani

Cetateanul turmentat...WC in curte..fara baie ce conditii are omul in camaruta aceea mica..acolo mananca, spala si se c...in ce tara traim dar cu oameni care gandesc ca tine nici nu ma mir ca Primaria face asta.Problema este sa luati atitudine si sa obligati Primaria sa si respecte cetatenii,iar cei care au nevoie de locuinte sa le face locuinte sociale
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Oamenii care gandesc ca mine nu fac discriminare intre cetateni ca fiind de mai multe categorii cum ziceai: " cetatenii" si " cei care au nevoie de locuinte sociale" si nici nu asteapta sa vina Primaria sa le rezolve problemele...mai ales cand , legal, nu poate sa faca asta: "Fiecare proprietar al imobilului are și o cotă parte din toaleta situată în curtea imobilului, aceasta fiind construită inițial pentru uzul comun al locatarilor. În acest context precizăm că lucrările la toaleta situată în curtea imobilului pot fi efectuate de Serviciul de Administrare a Fondului Locativ numai dacă ceilalți proprietari care au apartamente în imobil cedează proprietatea asupra cotei care le aparține din această toaletă, prin intermediul unei declarații notariale autentice." (citat din articol)
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Daniele, ai trăit în America, dar n-ai învățat nimic! Dacă ai venit cu bani, trebuia să te interesezi și de vecinătate dacă voiai să faci o achiziție imobiliară. Așa se procedează în SUA... Sunt convins că ai fi găsit un apartament la fel de frumos în centru vechi și fără... bube... Doar bani aveai... Apoi, nu cred că cineva face baie cu furtunul în fundul gol și în aplauzele vecinilor... Să nu exagerăm...
Raspunde

daniel

Acum 6 ani

Gigi contra dacă ai peste 18 ani și o adresa de mail îți pot trimite o poza cum se spălau oamenii în curte. Proprietarii care sunt în curte sunt oameni ok care s-au preocupat sa progreseze și sa-si îmbunătățească viata. Inacceptabil e ca primăria sa I se pare normal sa ne ducă înapoi cu 50 de ani. Acum ce sa mai spun...ca în camera respectiva stau 3 persoane, din care o fata care urmează sa nască. Pana la urma nu e vina lor pentru ca probabil aveau o situație mai rea decât asta. Problema e la Primarie care pur și simplu creează astfel de situații fără sa-i pese de cetățenii plătitori de taxe.
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Centru si strand, cele mai infecte cartiere din Sb.
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Stim, luxul este in Broscarie, Vasile Aaron, Tiglari, Gusterita-CEMA, IPAS/COMPA ;) pe acolo esti si tu.
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Iata lucrul bine facut la Sibiu de fostul primar si de actualii. Daca exista asemenea conditii de trai in centrul Sibiului ma intreb ce-o fi la periferie sau la sate? Sa nu-mi spuneti ca nu sunt bani. Cint auzi de ce sume s-au furat, au disparut in Nirvana, sunt folosite pentru niste FITS-uri si alte prostii, va meritati soarta. Stati si mincati si dormiti in buda si multumiti celor din primarie ca v-au oferit un acoperis deasupra capului. Puneti acuma la vot drept multumire si stampila pe ei. Mai continuati inca vreo 25 de ani sa va complaceti in mizerie si rahat ca pina acuma.
Raspunde

cetatean

Acum 6 ani

totusi nu inteleg cine e proprietar, Primaria?
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Tocmai ca nu este 100% pe acel spatiu ce poate fi modernizat/reamenajat( respectiv constructia ce e alipita spatiului detinut de primarie ). O cota parte e detinuta de catre unul dintre locatari care nu doreste sa o cedeze deci, legal, primaria nu poate interveni...cel putin asa reiese din articol.
Raspunde

Elena

Acum 6 ani

Cetateanul, nu ai inteles esenta problemei. Ideea este nu sa se modernizeze un wc in curte ci sa se desfiinteze!! Spatiul respectiv detinut de Primarie este declarat locuinta sociala cu incalcarea legii, el nerespectand normele legale, una dintre ele fiind sa aiba grup sanitar interior. Situatia creata dezavantajaza atat noii chiriasi, pt ca nu au conditii decente de trai, cat si proprietarii care sunt nevoiti sa vada diversi oameni folosind toaleta la cativa metri de ferestrele lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus