Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

28 de primării din județ au aprobat semnarea contractului pentru sortarea și compostarea deșeurilor produse de sibieni

28 de primării din județ au aprobat semnarea contractului pentru sortarea și compostarea deșeurilor produse de sibieni

Reprezentanții a 28 de localități din județ - printre care Sibiul, Ocna Sibiului, Cisnădie și Avrig - au aprobat semnarea contractului de ”delegare prin concesiune a gestiunii activității de operare” a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și Cisnădie. Deocamdată, însă, cele trei stații în discuție nu au ce sorta și composta, deoarece nu e semnat contractul cu firma care ”să le aducă gunoaiele”.

După cum anunța Turnul Sfatului acum o săptămână, contractul a fost atribuit după 11 luni de la inițierea primelor proceduri asocierii de firme Brantner Environment SRL (Sibiu) – Schuster & Co Ecologic SRL (Sibiu) – Brantner Servicii Ecologice SRL (Cluj), pentru suma de aproape 74,5 milioane de lei, fără TVA. Contractul se va derula pe o perioadă de zece ani, în care firmele mai sus enumerate vor prelua deșeurile aduse din Zona 1 și Zona 2 a județului, le vor sorta în stațiile din Șura Mică (nou construită) și Cisnădie, respectiv vor composta deșeurile pretabile în stația de la Șura Mică (nou construită - foto).

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri de achiziție publică organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO Sibiu, asociație care reunește toate localitățile din județ, implicate în proiectul de colectare selectivă a deșeurilor. După procedura de atribuire, reprezentanții primăriilor din Zona 1 și Zona 2 a județului s-au reunit în cadrul unei adunări generale, pentru a vota semnarea contractului. “S-a făcut un pas înainte prin desemnarea operatorului pentru stațiile de la Șura Mică și Cisnădie și prin semnarea acestui contract. Ne apropiem de finalizarea implementării celui mai mare proiect public cu bani europeni derulat în județul Sibiu, care va avea un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor și asupra calității mediului înconjurător. Așteptăm și finalizarea licitației pentru colectarea și transportul deșeurilor din zona 1 Sibiu”, declară Constantin Șovăială, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Sibiu, potrivit unui comunicat de presă emis de CJ Sibiu. Redevența anuală pentru gestiunea stațiilor de la Șura Mică și Cisnădie este de 200.000 de lei.

”În urma anunțului de participare publicat în SEAP, au fost depuse 2 oferte, declarate de către Comisia de evaluare ca fiind admisibile și conforme: oferta operatorul S.C. Iridex Group Import Export S.R.L. cu o valoare a contractului de 78.589.013 lei și oferta depusă de ASOCIEREA S.C. Brantner Environment S.R.L. – S.C. Schuster & Co Ecologic S.R.L. – S.C. Brantner Servicii Ecologice S.R.L. cu o valoare a contractului de 74.440.038. Cea din urmă a fost declarată câștigătoare de către Comisia de evaluare ADI ECO Sibiu, având un preț mai mic decât cel al ofertantului SC Iridex Group Import Export SRL. Raportul de evaluare întocmit de către Comisia de licitaţie a fost menţinut ca temeinic şi legal atât de către CNSC cât şi de către Curtea de Apel Alba Iulia, prin respingerea contestaţiilor formulate de SC Iridex Group Import Export SRL”, comunicat CJ Sibiu
Ce presupune contractul

Stația de sortare Șura Mică are o capacitate de 20.000 tone/an și va asigura sortarea deșeurilor de hârtie și a deșeurilor de plastic și metal colectate separat din zona 1 Sibiu (municipiul Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr) și zona 2 Avrig (Avrig, Turnu Roșu, Racovița, Porumbacu de Jos, Cârța și Cârțișoara). Reziduurile rezultate în urma activității de sortare sunt transportate la depozitul conform de la Cristian, aflat în imediata apropiere a stațiilor de la Șura Mică.

”În stația de sortare de la Șura Mică se realizează sortarea manuală a deșeurilor colectate separat (materiale plastice, hârtie/carton şi metal ). Sortarea se efectuează utilizând două linii de sortare. Pregătirea pentru livrare a deșeurilor sortare se realizează pe două linii de balotare, câte una pentru fiecare linie de sortare”, documentația de atribuire a contractului
În stația de compostare, în schimb, vor fi compostate deșeurile biodegradabile municipale colectate separat în Municipiul Sibiu, precum și deșeurile biodegradabile municipale colectate separat din restul zonei de colectare 1 Sibiu.

Populația deservită de stația de sortare Șura Mică este de circa 236.763 locuitori, cei mai mulți provenind din mediul urban (peste 170.500). Stația va funcționa 312 zile pe an, cu câte două schimburi de câte opt ore pe zi. Se aproximează că, anual, aici vor intra 9.000 de tone de hârtie și carton pe an, 11.000 de tone de plastic și metal pe an și circa 3.500 de tone de deșeuri de sticlă, doar că acestea nu vor fi supuse procesului de sortare. Pentru stația de compost este estimată o cantitate de 18.600 de tone de material intrat în fiecare an.

Fiecare primărie va fi facturată. Mai puțin ceea ce se valorifică

Atât deșeurile reciclabile balotate, cât și compostul vor fi valorificate de către societățile care au câștigat operarea stațiilor. Ceea ce nu este reciclabil sau compostabil va trebui transportat la Cristian. Potrivit modelului de contract, firmele care vor gestiona stațiile de la Șura Mică și Cisnădie vor emite lunar facturi către primăriile pe care le deservesc. Facturile vor ține cont de cantitățile tratate, iar din valoarea totală vor fi scăzute veniturile obținute din vânzarea compostului și a materialelor reciclabile rezultate în urma sortării. ”Repartizarea veniturilor realizate se va face prin raportare procentuală la cantităţile de deşeuri reciclabile provenite de la fiecare UAT din Aria de delegare”, se mai arată în modelul de contract.

Sistemul nu poate funcționa. Încă

Până ca sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu să funcționeze (deci să înceapă și execuția contractului tocmai semnat), mai trebuie semnate două contracte: cel pentru operarea stației de compost de la Târnava și – cel mai mare ca valoare – cel de colectare și transport al deșeurilor din Sibiu și alte 21 de localități învecinate.

Contractul pentru operarea stației de la Târnava (finalizată tot anul trecut) trece printr-o adevărată epopee: este pentru a patra oară când autoritățile județene licitează acest contract, după ce la primele trei proceduri nu a fost depusă nicio ofertă. Unul din motive: operatorii nu sunt convinși că la Târnava vor fi aduse cantități suficiente de deșeuri astfel încât această stație să fie una rentabilă.

Însă cea mai mare bătălie este pentru contractul de colectare și transport a deșeurilor. Pe 13 iunie anul trecut a fost lansată procedura de atribuire a acestui contract, a cărui valoare este estimată la aproximativ 192 de milioane de lei, pentru o perioadă de opt ani. Inițial, contractul a fost atribuit pentru suma de 163 de milioane de lei grupului de firme Iridex. Atribuirea a fost contestată la CNSC și, mai apoi, la Curtea de Apel Alba Iulia. În urma deciziei de la Alba Iulia (care a atras și atenția procurilor în ceea ce privește documentele depuse de Iridex), comisia de licitație a decis să atribuie contractul societății Soma SRL, din Bacău. Însă și această decizie este, acum, contestată la CNSC, urmând – destul de probabil – să ajungă din nou la Curtea de Apel Alba Iulia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

un sibian

Acum 7 ani

o insiruire de povesti stupide si cretine!!! pe noi, cei care platim impozite, ne intereseaza sa se inceapa in cel mai scurt timp colectarea si reciclarea cat mai eficienta a deseurilor...contestatii si alte tampenii NU!!! asa daca tot scrieti firma din Cluj care a castigat, Brantner Servicii Ecologice SRL (Cluj), a fost implicate in scandalul de coruptie in care a fost implicat primarul din Cluj si sotia lui...ma gandesc ca la Sibiu o sa fie cinstiti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus