Duminică,
14.08.2022
Cer Senin
Acum
25°C

La final de mandat: consilierii județeni vor avocat plătit public pentru recupera mia de euro de achitat lui Sava

La final de mandat: consilierii județeni vor avocat plătit public pentru recupera mia de euro de achitat lui Sava

 În ultima ședință din mandatul actualilor consilieri județeni, aceștia au de adoptat un proiect prin care vor să angajeze (pe banii județului) un avocat. Cu ajutorul acestuia, consilierii apelează la o cale extraordinară de atac împotriva sentinței care îi obligă, pe fiecare, la plata a 1.070 de euro.

 Schimbat din funcția de director general al RA Aeroportul Sibiu în 2013, Augustin Sava a dat în judecată Consiliul Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează Aeroportul. Procesul s-a încheiat definitiv în februarie anul acesta, când – în recurs – Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea lui Sava de a-i fi plătite drepturile salariale care i s-ar fi cuvenit începând cu data demiterii sale. Judecătorii Curții au  admis inclusiv cererea fostului director ca banii să fie plătiți în solidar, dar nu din bugetul CJ, ci din buzunarul fiecăruia dintre cei implicați în adoptarea hotărârii care a dus la schimbarea sa: adică președintele CJ din acea vreme, Ioan Cindrea, și alți 26 de consilieri județeni. De notat că, în urma proceselor, hotărârea adoptată de respectivii consilieri județeni a rămas în vigoare.

 Au ales și avocatul. Plătit din bani publici, pentru persoane fizice

 Potrivit raportului care însoțește proiectul de hotărâre inițiat de actualul președinte interimar al CJ Sibiu, Constantin Șovăială, decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost comunicată celor implicați în proces în ziua de 4 mai. ”Studiind argumentele care au stat la baza pronunțării deciziei menționate, am constatat existența unor motive care justifică exercitarea căilor extraordinare de atac: contestația în anulare și revizuirea, atât de către Consiliul Județean Sibiu, cât și de către consilierii județeni”, se arată în raportul citat.

Respectivul raport arată că, potrivit legislației în vigoare, consilierii juridici din cadrul CJ Sibiu nu pot presta servicii juridice în favoarea persoanelor fizice (în cazul de față consilierii județeni, în nume propriu). ”În contextul prezentat, apreciem că se impune aprobarea achiziționării de servicii juridice în favoarea consilierilor județeni, în vederea exercitării căilor extraordinare de atac, împotriva deciziei nr. 217/2016 pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia, servicii care urmează a fi prestate de domnul avocat Nicolae Scutea, până la finalizarea procesului”, se mai arată în proiectul de hotărâre care urmează a fi supus votului aleșilor județeni în ședința de joi, 26 mai.

O ”modă”: contestația în anulare

”Contestația în anulare” este un instrument la care tot mai mulți dintre aleșii sibienilor apelează: contestație în anulare a formulat și Ioan Cindrea împotriva sentinței penale prin care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Cindrea nu a avut succes. Și tot la contestație în anulare a apelat și președintele Klaus Iohannis, împotriva deciziei Curții de Apel Brașov, decizie prin care familia prezidențială a pierdut proprietatea asupra unei părți din imobilul situat în Sibiu, pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 29.

Dar, la fel ca și în cazurile lui Cindrea sau Iohannis, calea de atac extraordinară nu blochează efectele hotărârilor judecătorești vizate. Prin urmare, în urma motivării deciziei de către Curtea de Apel Alba, consilierii județeni tot vor trebui să achite cei 1.070 de euro datorați, de fiecare, lui Augustin Sava.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

A.S

Acum 6 ani

Vreau banii mai repede !
Raspunde

@ victo

Acum 6 ani

Nenorocitii astia vor din banii nostri sa si plateasca avocat?marlanilor nu aveti o suita de juristi platiti tot de noi la Cons Jud.?Dar secretarul judetului nu este jurist?Ar trebui sa va dam si noi in judecata daca va luati avocat pentru abuz in serviciu...Cine a mai auzit ca o institutie publica sa si ia avocat, cand au juristi...Nesimtirea si prostia nu are limite....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus