Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Stațiunea Ocna, scoasă din nou la vânzare. Cu 60% mai ieftină

Stațiunea Ocna, scoasă din nou la vânzare. Cu 60% mai ieftină

Falimentată sub patronajul lui Ilie Grădinar, fostul director al Energie Termică SA, Stațiunea Ocna SA este scoasă din nou la vânzare EDGE Business Restructuring Advisors S.P.R.L, lichidatorii judiciari ai societății. Prețul de pornire cerut în cadrul licitației programată pe 3 iunie 2016 (la sediul din Capitală al lichidatorilor) este de 1,2 milioane de euro, fără TVA. Prețul este diminuat cu 59% față de cel cerut la prima licitație, organizată în primăvara lui 2014.

Două hoteluri, o clădire - monument istoric...

Pentru a nu fi nicio confuzie, trebuie precizat că SC Stațiunea Ocna SA este o afacere privată, distinctă de cea a administrație din Ocna Sibiului, prin care sunt administrate lacurile sărate reabilitate din fonduri europene. Însă patrimoniul executat al SC Stațiunea Ocna SA nu este de neglijat. Astfel, la licitația din 3 iunie vor fi scoase la vânzare, la pachet, cele două hoteluri din cadrul complexului (Helios și Salinas), unul cu 23, iar cel de-al doilea cu 52 de camere. Acesta din urmă are și piscină interioară. La fel, în prețul de 1,2 milioane de euro este inclusă și clădirea - monument istoric în care sunt amenajate băile calde. În fine, în ”pachetul licitat” mai intră piscinele și terenurile de sport, alături de terenul aferent, cu o suprafață de aproape 20.000 de mp. Firmele interesate trebuie să depună înainte de data licitației o garanție de 10% din prețul inițial, iar dosarul de înscriere trebuie depus cel mai târziu pe 2 iunie.

Construit între 1900 și 1909, complexul a fost închis pentru prima dată în 1997, când a fost sistată orice activitate. Aceasta a fost reluată la capacitate redusă în 2002, când complexul a intrat într-un proces de reabilitare. Restaurarea a fost finalizată în 2006, lucrările fiind achitate în special dintr-un credit acordat de BCR. În urma celui mai recent faliment, complexul a intrat în ”conservare pe perioadă nedeterminată” din 20 octombrie 2013.
Faliment ”cu aromă” de Grădinar

SC Stațiunea Ocna SA a intrat în insolvență în anul 2011, an în care totalul datoriilor societății depășea 25 de milioane de lei, raportat la o cifră de afaceri de nici două milioane de lei. Datoriile au rămas la 25,7 milioane de lei și în prezent. Asta în contextul în care chiar și sub protecția insolvenței, datoriile au crescut, în fiecare an societatea înregistrând un rezultat financiar negativ: pierderi de aproape un milion de lei în 2012 și de peste 330.000 de lei, în 2013, ultimul an cu activitate.

Pe fondul acestor rezultate, administratorul judiciar (EDGE Business Restructuring Advisors S.P.R.L) a solicitat deschiderea procedurii falimentului, cerere care a trezit opoziția unora dintre creditori, cum ar fi SC Eurocontor SRL, firmă controlată indirect de către Ilie Grădinar, fostul director al SC Energie Termică SA (societatea publică ce distribuia agentul termic în Sibiu). De altfel, tot indirect, prin Universal Business SA, Ilie Grădinar deține cel mai important pachet de acțiuni al SC Stațiunea Ocna SA (peste 85%).

Ulterior deschiderii procedurii de insolvență, administratorul judiciar a acuzat administratorul special al societății din Ocna Sibiului, controlată de Ilie Grădinar, de practici dăunătoare firmei, fapt pentru care a solicitat instanței eliminarea din schemă a administratorului special. ”Motivele care au contribuit la hotărârea Judecătorului sindic privind ridicarea dreptului de administrare a debitoarei, exercitat prin Administratorul special, sunt: activitatea defectuoasă de administrare a Debitoarei, pe perioada mandatului Administratorului special, care a dus în mod vădit la diminuarea activelor Debitoarei”, arătau reprezentanții EDGE Business Restructuring Advisors S.P.R.L., într-un drept la replică publicat de presa națională în octombrie anul trecut. Dreptul la replică a fost generat de o serie de articole în care era deplânsă situația complexului balnear, aflat în insolvență, situație prezentată trunchiat. ”În calitate de administrator special, acesta a condus activitatea societății, cu încălcarea anumitor prevederi imperative ale Legii 85/2006, Debitoarea înregistrând pierderi semnificative ulterior datei deschiderii procedurii de insolvență, precum și restanțe însemnate la plata datoriilor către furnizori și Buget aferente perioadei de observație, cauzate de plățile preferențiale ale unor sume către anumiți creditori”, mai arătau cei de la EDGE Business. Cu toată opoziția firmelor controlate de Ilie Grădinar, cei de la EDGE Business au convins Tribunalul Sibiu să deschidă procedura falimentului pe 9 decembrie 2013.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

co

Acum 7 ani

Cum a pus omul acesta mana pe asemenea valoare ? Cum a pus vecinul lui mana pe valoarea respectiva? Cum s-a facut al 2 lea proprietar pe luciul de apa? Cum de mentin asemenea valoare la stadiul de paragina ? Pacat de Ocna Sibiului, trebuia sa fie o adevarata statiune ! Acum e paragina!
Raspunde

Raţional

Acum 7 ani

A funcţionat sub unguri ,regi,comunişti,a trecut prin două războaie ( pierdute ) pt a eşua sub ciuma administraţiei româneşti " democrate " .Ce inginerii financiar - imobiliare sub ochii sibienilor dezabuzaţi care n ' au dreptul la titlul de Buerger ( cetăţean... )
Raspunde

Solomon

Acum 7 ani

Avand un mare tupeu si folosind aceeasi metoda infailibila a escrocilor,acest ipochimen si-a adunat o avere uriasa!Pe tot ce a pus mana, Gradinar a distrus,pradat sau si-a insusit!Un tip obraznic, lipsit de profesionalism,educatie si caracter!Iar indivizi ca si el conduc destinele Romaniei!Trebuie oare sa ne mai miram?Daca Romania ar avea autoritati competente,asemenea specimene ar ajunge rapid unde le este locul:la puscarie!
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

trebuie sa scada pretul mai mult ca sa puna mana pe ea cine este pregatit special pentru aceasta preluare... sigur este licitatie cu dedicatie si va pune mana unul care da putini bani si apoi scoate o graoza de bani prin tot felul de tertipuri si smecherii...
Raspunde

Onu

Acum 7 ani

Pacat de statiune, pacat ca cetatenii au acceptat tacit distrugerea ei . Ar fi putut sa traiasca tot orasul de pe urma statiunii ! In schimb , avem o statiune jalnica cu niste suri imense construite aiurea , fara logica sau bun gust . Doar DNA mai poate sa faca ceva pt ocneni ! Probabil ca tot Gradinaru o va cumpara , prin ambasadori . :-)
Raspunde

Hsh

Acum 7 ani

Nu s-a înțeles nimic suntem vanduti străinilor încă din '89 lovitură de stat ...suntem colonie ...marionetele ne conduc ...avand si mana libera la furat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus