Duminică,
17.10.2021
Ceata
Acum
9°C

72 de mil. de euro: CJ Sibiu cere fonduri europene pentru trei drumuri județene

72 de mil. de euro: CJ Sibiu cere fonduri europene pentru trei drumuri județene

Autoritățile județene vor depune la ADR Centru proiectele pentru modernizarea a trei drumuri județene, pentru a obține finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Este vorba de drumurile județene Agnita – Sibiu, autostrada A1 (Ocna Sibiului) – Țapu și Mediaș Bârghiș. Cele trei drumuri au o lungime totală de aproape 100 de km, iar valoarea totală a lucrărilor estimate în cadrul studiilor de fezabilitate este de peste 326 de milioane de lei.

Pentru Agnita – Sighișoara (DJ106), studiul de fezabilitate a fost întocmit de SC Beta Cops SRL, iar valoarea totală a investițiilor necesare este estimată la aproape 120 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Drumul de reabilitat are o lungime de 37,3 km, iar perioada necesară finalizării lucrărilor este de minim doi ani și jumătate. Din cele cinci poduri existente pe traseu, unul singur va fi menținut și reabilitat, celelalte urmând a fi demolate și înlocuite cu altele noi. Pe marginea acestui drum este prevăzută și plantarea a 1.500 de arbori.

Investiții aproximate la puțin peste 120 de milioane de lei (cu tot cu TVA) sunt necesare și pentru DJ 106B, drum care leagă autostrada A1 de localitatea Țapu prin Ocna Sibiului, Loamneș și Soroștin. Drumul are o lungime de 35,1 km, iar pe parcursul acestuia trebuie modernizate și șapte poduri (dintre care două vor fi demolate și înlocuite cu altele noi). Durata de execuție este estimată la minim trei ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, iar valoarea investițiilor necesare este estimată la 127,5 milioane de lei, inclusiv TVA. ”Conform studiului de fezabilitate întocmit de SC Zenit Proiect & Consult SRL, principala problemă a drumului ce urmează a fi reabilitat din fonduri europene nerambursabile este starea fizică actuală a drumului: tasări ale corpului de drum pe anumite tronsoane, deformații în profil longitudinal, cedări ale terasamentului, degradări provocate de prezența apei, marcări rutiere slab vizibile și insuficiente”, se arată într-un raport al CJ Sibiu. Proiectul de modernizare nu presupune modificări de traseu.

Pentru drumul județean cu numărul 141, care leagă Mediașul, Moșna, Pelișorul și Bîrghișul, sumele estimate a fi necesare sunt de 86 de milioane de lei, fără TVA. Drumul are o lungime de 25, 8 km și toate cele cinci poduri de pe traseu urmează a fi demolate. Durata minimă a lucrărilor este de doi ani și jumătate.

CJ Sibiu a mai comandat și recepționat studiul de fezabilitate pentru un alt drum județean Păuca – Slimnic (via Alămor – Mândra), dar acesta nu are indicatorii tehnico-economici actualizați.

Pentru ca aceste drumuri să ajungă în stadiul de șantier, CJ Sibiu trebuie să depună proiectele la ADR Centru. Care să le declare eligibile, iar apoi să semneze contractele de finanțare. Apoi vor trebui pregătite și organizate licitațiile pentru proiectare, execuție și dirigenție de șantier. Apoi semnate contractele respective și emise ordinele de începere a lucrărilor.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

curiozitate

Acum 5 ani

dar cu drumul 142J (seica mica - seica mare) ce se intampla? parca lucrarile trebuiau sa inceapa de vreo 2 ani, licitatia fiind castigata de o firma din secuime!
Raspunde

Seicean

Acum 5 ani

Este aproape finalizat.
Raspunde

ra

Acum 5 ani

Sibiu-Agnita 55 milioane 55km si Agnita sighisoara 120 mil 37 km. Interesant, nu-i asa?
Raspunde

hai-hui

Acum 5 ani

Dar DJ106C Sibiu - Cisnadie pe cand se reabiliteaza ? Ca nu e la naiba in praznic, sunt probleme la intrarea in Sibiu, drumul s-a lasat, nu are 4 benzi cat ar trebui, iar podul de peste Sevis nu zic... E o rusine cu un pod cu o singura banda la intrarea in Sibiu....
Raspunde

sighian jet-bejet

Acum 5 ani

Cand va ajunge HUJA GHEORGHE din camatar profesor universitar doctor!:)))
Raspunde

dt1961

Acum 5 ani

Drumul de reabilitat Agnita – Sighișoara (DJ106) are o lungime de 37,3 km. Dar, pe raza judetului Sibiu are doar cca 22 km (Agnita - Bradeni). De la Bradeni ( din muchia dealului) se intra in judetul Mures. Nu cred ca CJ Sibiu face reabilitari de drumuri prin judetul Mures. In alta ordine de idei podurile din zona localitatilor Apold si Saes (jud. Mures) sunt aproape gata, refacute din fundatie. Deci in judetul Mures DJ 106 este in lucru de cca un an . Altfel cei 22 de Km din judetul Sibiu , nu cred ca ar ajunge la pretul precizat de CJ doar daca nu cumva este vorba despre un DJ tip Bundesstrasse pe Valea Hartibaciului .
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

DJ 106B, drum care leagă autostrada A1 de localitatea Țapu prin Ocna Sibiului, Loamneș și Soroștin n-a mai fost recent asfaltat de CJ? de ce e o prioritate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus