Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Doamna profesoară de engleză

Cât timp a fost soția primarului Sibiului, Carmen Iohannis a fost o prezență discretă în oraș. Profesoara de limba engleză de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Mai ieșea din an în Paște la câte o mondenitate, în rest, cine dorea, o putea zări cum mergea zilnic, de cele mai multe ori pe jos, pe traseul Bâlea, Bulevardul Spitalelor, Gheorghe Lazăr. Câteodată o mai lua pe Filarmonicii, altădată se oprea la o cafea ”cu fetele” în Piața Mare sau Piața Mică.

De când a devenit ”Prima Doamnă”, Carmen Iohannis nu și-a schimbat foarte mult tabieturile. Doar orele de la Lazăr s-au mai împuținat, iar protocolul de stat îi impune mersul prin oraș cu o mașină securizată și însoțită de SPP-iști. În rest, dacă se poate, marțea la repetiții la Biserica Romano-Catolică din Piața Mare, la ore, la o cafea, la coafor, la un tenis și cam atât. A, și-o deplasare, două, pe rute externe, în urma cărora nu rămâne decât discuția cu privire la lungimea fustei. Rarele apariții publice sunt cheltuite inutil și doar în propriul folos. Ca o femeie relaxată care trăiește ce i se dă. A participat sâmbătă la un eveniment reușit, ce a îmbinat cu succes mesajul necesității mișcării în aer liber cu filantropia. Doamna Iohannis s-a implicat în eveniment, jucând strict rolul ei minor de profesoară de engleză dintr-un oraș de undeva din Transilvania. S-a alăturat mesajului propus de organizatori, bifând doar un moment cu care va discuta probabil preț de-o întâlnire la cafea cu ale ei colege. Și cam atât. N-a emis nici un mesaj mai acătării, n-a făcut lobby, n-a adus în Sibiu, pentru a da greutate evenimentului, vreun diplomat străin, nici nu s-a străduit să-și explice prea mult gestul. Eventual să fie copiat și de alții.

Statutul de ”Primă Doamnă” nu există în legislația românească. Asta nu ar trebui să fie o scuză pentru Carmen Iohannis, cea care ar fi putut face din această postură mult mai multe. Soției președintelui, oricare ar fi el, nu i se conferă decât o mai mare atenție. Orice acțiune a sa atrage atenția mediei și a românilor în general. O cauză îmbrățișată de ea, poate acapara atenția unei țări. Și poate dincolo de ea. E un soi de ambasador. Dar atunci când te limitezi la o acțiune doar pentru că e ”cool”, atunci cu părere de rău zic, doamnă vă irosiți viața. Are o șansă de a deveni mai mult decât profa de engleză. O ratează fără a da sentimentul că a avut habar vreo clipă de importanța ei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Mihai

Acum 6 ani

Si cam ce ar dori marele maestru al cuvintelor, domnul Alin Bratu -care isi imparte orele impreuna cu colegii la cafele in Piata Mica, discutand discutii, crescand boilerul pe fonduri europene- ce ar dori sa daca Prima Doamna, (care imbratiseaza acest prerogativ datorita unei aliante conjugale)? Ca fusta e prea scurta nu e bine, ca isi face selfie-uri cu elevii nu e bine, ca alearga la un semimaraton pentru o cauza frumoasa, fara sa trambiteze, nu e bine. Poate in pauzele de cafea revisiting, domnule jurnalist anti-schimbare sa faceti demersurile necesare introducerii statutului de "Prima Doamna" in legislatia romaneasca, iar apoi, daca nu e prea mare efortul, sa scrieti si o fisa a postului, poate ne iluminati si pe noi, muritorii si, mai mult, poate incepe Doamna Carmen sa isi traiasca viata.
Raspunde

LaFlemme

Acum 6 ani

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Prima Doamna e sa renunte la orele de engleza de la liceu si sa lase pe altcineva sa predea acolo pentru, cel putin, cei 3-4 ani de-acum inainte.
Raspunde

Săndel

Acum 6 ani

Doamna Iohannis face exact ce trebuie, domnule Bratu. Evenimentul de sâmbătă în sine nu are nevoie de nuștiu-ce figuri de ambasadori care să-l eclipseze pe omul de rând care aleargă la semimaraton.
Raspunde

Alin Bratu

Acum 6 ani

Nu am spus că ce a făcut, a făcut rău. Spun că ar putea face mult mai mult. Are o șansă în viață pentru a canaliza forța mediei într-o direcție pozitivă și o ignoră.
Raspunde

adi

Acum 6 ani

Ce-i cu atâtea păreri personale in jurnalism?
Raspunde

Alin Bratu

Acum 6 ani

comentariul este un gen jurnalistic. Conform unei definiții, comentariul este textul jurnalistic în care sunt abordate probleme care depășesc actualitatea imediată prin nivelul de generalitate sau generalizare și prin intervenția jurnalistului sau a autorul în faptele comentate. Sau conform dex: Apreciere, comentare (în spirit critic) a unei probleme, a unui eveniment etc.; material publicistic prezentând o asemenea apreciere.
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

D-l Bratu are dreptate. Se alege un presedinte, insa in fruntea tarii avem un cuplu, o echipa. Ca sotie de presedinte ar putea face mult mai mult pentru oameni. Dau doar citeva exemple de prime doamne a Germaniei si ce au reusit ele sa faca, folosindu-se de influenta si relatiile lor: Elly Heuss-Knapp a pus bazele unei organizatii care sa ajute femeile sa gaseasca mai usor un servici si a infiintat das deutsche Muttergenesungswerk, care fiinteaza si azistazi. Mildred Scheel a infiintat die Deutsche Krebshilfe eV . Care sprijina si azistazi prin bani, premii cercetarea cancerului. Veronika Carstens s-a implicat in ecologie si mediu Hilde Heinemann a pus bazele unor organizatii care lupta pentru drepturile copiilor cu handicap motor si psihic. Fiecare dintre primele doamne a Germaniei au avut un full tome job si s-au implicat pentru drepturile celor slabi, pentru societate. Carmen Johannis este departe de asemenea proiecte. Iar meseria ei de profesoara de engleza la Lazar se face dupa agenda ei. De suferit au elevii. De fapt se da mare in presa, face reclama, insa in fond treaba-i facuta de cacao, cam cum se lucreaza in RO. Deloc lucru bine facut.
Raspunde

Hop si eu...

Acum 6 ani

O, ce pretentii avem asa dintr-odata ! Faptul ca in sfarsit o prima doamna face ceva, chiar si un "simplu" maraton ( apropo's, tu ai alergat ? ) se cheama ca "se da mare in presa, face reclama". Nu crezi ca mai degraba a promovat sportul si Sibiul ? Sti cati competitori straini au participat, unii au venit la Sibiu special pentru maraton ? Ce-ar fi ca in loc sa o criticam, sa o incurajam pentru cat mai multe initiative ? Iar apropo's de limba engleza, s-a plans vreun elev ? Din cate am vazut, au urmat-o la maraton.
Raspunde

Alzara

Acum 6 ani

Foarte adevarat Zorro!
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Foarte bine spus de domnii Mihai și Săndel. Doamna Carmen face exact ce trebuie, așa că mai ușor cu asemenea articole, dragilor jurnaliști!
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

D-nule Bratu, v-ati pus lazarimea in cap! " Decat profesoara de engleza" e pentru multi de acolo un model in viata! Ceea ce e bine avand in vedere alternativele gen Udrea sau Cruduta. Eu personal, consider ca d-na poate sa faca mai mult! Dar aici vine intrebarea: dvs. jurnalistii de SB, ati solicitat un interviu d-nei ca sa " emita vre-un mesaj" si v-a refuzat? Ati invitat-o sa participe la diverse evenimente ca sa " dea greutate" acestuia si v-a refuzat? Daca da, aveti dreptate total; daca nu, cred ca nu ati stiut dvs.-jurnalistii de SB( dar si altii...), sa profitati( in interesul cetatenilor, nu personal) de existenta in urbe a " unui soi de ambasador"... Eu pana acum am vazut doar un om haituit care nu cred ca are stofa de martir...ce ar fi sa faceti dvs. primul pas , sa oferiti o provocare?
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Așa cititori, așa model... Cine era modelul?! Să fim serioși!
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Așa cititori, așa model... Cine era modelul?! Să fim serioși!
Raspunde

Vicent

Acum 6 ani

Un articol de umplutura!
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

In orice caz campania de presa si imagine a familiei de hoti Johannis functioneaza. Cum nu esti de partea lor, esti rrom, esti bolnav, etc. Comparati cu ce au lasat in urma primele doamne din alte tari civilizate. Ofilita si hoata Carmen Johannis este o nulitate in comparatie cu ele, n-are idei, o parvenita. In fond ce am aratat mai sus daca ar fi inteligenti, ar lua replica mea drept critica constructiva si s-ar apuca de treaba. Dar n-ai cu cine.
Raspunde

pfff

Acum 6 ani

nici articolul e prea breaz, dar comentariile in mare parte sunt sub orice critica...
Raspunde

xxx

Acum 6 ani

Sunt de acord cu autorul.Aveti perfecta dreptate domnule.
Raspunde

Ina

Acum 6 ani

Celor din Bucuresti nu le convine ca presedintele este din provincie SIbiu ca nu poare sa fie manevrat cum vor ei .Se tot vorbeste de d-na Carmen ca nu face si nu se implica in actiuni caritabile .Nu tin minte sa fi vazut o pe sotia lui Iliescu dupa 90 sa se implice in actiuni de reabilitare a orfelinatelor groazei au venit strainii sa ne invete ce si cum sa facem,pe sotia lui Basescu la fel n-am vazut -o sa tina un discurs un interviu la tv. doar cai plac caii.
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

De acord. Si afara de faptul ca Johannis Carmen fuge de responsabilitate si face turism pe banii prostilor ce iesiri sau discursuri la TV a avut? D-na Basescu si d-na Iliescu nu au iesit in evidenta prin fuste mini si nici nu s-a facut atita tam tam in jurul lor. Nici nu au iesit in public plingindu-se ca nu mai vor sa se plimbe cu un BMW, ci vor Mercedes Benz. Asta doar ca paranteza si dovada de bun simt.
Raspunde

ina

Acum 6 ani

Nu cred ca fuge de responsabilitate si ce responsabilitate daca nu exista o institutie a primei doamne da poate sa se implice in actiuni dar in Bucuresti e mai greu cei din provincie sunt vazuti cu alti ochi , au fost ministri chiar un prim ministru au fost tinuti pana au facut ce au vrut cu ei apoi au fost demisi.Si credeti ca doamna Basescu nu a mers in Mercedes si BMW ,este adevarat ca nu au iesit in evidenta cu fuste mini doamna Iliescu avea atunci o varsata. Maria Basescu are alt stil . Poate trebuie sa fie invitata la aceste actiuni de ONG. ca sunt atatea,poate nu are capacitatea de a comunica de a relationa.
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Nici in Germania sau SUA exista vreo institutie a "primei doamne". De regula presedinte se alege o persoana casatorita. De aceia in fruntea tarii exista un cuplu. De aceia sotiile sau in cazul lui Merkel sotul are dreptul sa fie insotitoare (insotitor) in vizitele oficiale. In RO exista atita saracie, nedreptate, atitea lipsuri incit a-mi vine greu sa cred ca daca ar vrea, folosindu-se de relatiile si influenta ei ca sotie de presedinte sa nu poata misca ceva in societate. Nu cred ca cei din provincie , mai ales cei din Ardeal sunt vazuti cu ochi rai la Bucuresti. Dimpotriva exista un fel de respect fata de ardeleni la Bucuresti. De asemenea nu cred c-ar avea nevoie de vreun ONG, ca sa inceapa ceva. Vointa si interes trebuie sa existe, la fel cum exista dorinta ei de a vedea lumea. Atunci ar reusi. Eu nu condamn familia Johannis pentru faptul ca vor sa vada cit mai mult din lume, insa s-o faca pe banii lor. C-au avut ani destui venituri ilicite din casele furate. Sa n-o mai faca pe banii prostilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus