Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Un vot ca afară

Un vot ca afară

Stoparea votului multiplu printr-un soft care verifică CNP-ul fiecărui votant, statistica prezenței la vot în timp real,  o campanie electorală cu finanțare transparentă, e drept, finanțată de stat, sunt noutățile alegerilor locale care se desfășoară astăzi, care apropie acest act democratic de ce se întâmplă în celelalte țări europene. Părțile mai puțin plăcute țin de faptul că primarii sunt aleși într-un singur tur de alegeri, iar președintele consiliului județean este votat cu majoritate simplă de către consilierii care vor fi validați după alegerile de astăzi.

La aceeași secție de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, județean și pentru primar, unde vor primi trei buletine de vot. În Capitală, vor vota pentru consiliul local al sectorului, primarul de sector, Consiliul General al Municipiului București, precum și pentru primarul general și vor primi patru buletine de vot.

La ora 7, s-au deschis toate secțiile de votare, peste 18.000.000 de alegători sunt așteptați la urne. Pe listele electorale din judeţul Sibiu sunt înscrişi 378.931 de alegători şi s-au amenajat 370 de secţii de votare, 105 fiind în municipiul Sibiu.  În municipiul Sibiu sunt aşteptaţi să voteze 143.867 de cetăţeni care sunt în listele electorale permanente şi pe cele complementare. Prefectura Sibiu a tipărit peste 1,2 milioane de buletine de vot, fiind cosumate 34 de tone de hârtie.

Până la ora 10 au votat 25.837 sibieni, ceea ce înseamnă 6,82% din totalul celor aflați pe liste.

Din totalul de 4.886 de sibieni care s-au înscris la alegerile locale pentru diferite liste, doar 861 sunt de sex feminin, 17,62% din total. Cele mai multe sunt înscrise pe listele pentru consiliile locale, 766, pe listele pentru consiliul județean apar 80 de femei, iar pentru poziția de primar în localitățile din județ candidează doar 15 femei.

În situația prezenței femeilor pe listele electorale, județul Sibiu se află în media națională. Județe în care femeile sunt mai bine reprezentate sunt Alba, unde sunt 21,31% femei pe liste, Arad cu 21,67% și Prahova, unde sunt 24% femei pe listele alegerilor locale. Cele mai puține femei pe liste sunt în județul Covasna, unde candidează doar 400 de persoane de sex feminin. Pe de altă parte, Covasna este unul din județele cu cei mai puțini locuitori din țară.

În ceea ce privește vârsta candidaților, în județul Sibiu, cei mai mulți participanți la alegerile locale sunt în grupa de vârstă 40 – 50 de ani. Cei mai puțini candidați, 534, au vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, exceptându-i pe cei de peste 80 de ani, unde sunt doar patru candidați. (sursa: www.2016bec.ro)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus