Marţi,
05.07.2022
Ploi Scurte
Acum
21°C

Sibienii au votat. Dar cine vor fi cei care le vor asfalta străzile de la etajul doi?

Cum era de așteptat, Astrid Fodor a câștigat lejer Primăria Sibiu, chiar dacă cele 57 de procente par depărtate de scorurile lui Iohannis. O ușoară undă de surpriză, însă, aduce rezultatul obținut de candidatul stângii: fostul prefect Ovidiu Sitterli a obținut un număr aproape dublu de voturi față de liberalul Răzvan Pop, a cărui campanie ”călduță” nu a reușit defel să atragă electoratul sibian care se declară nemulțumit de prestanța formațiunii sașilor.

Dar faptul că Răzvan Pop a dus o campanie prin care a căutat să ”nu supere deloc Forumul” îl va costa aproape sigur fotoliul de viceprimar. Nu că ar fi fost o carte sigură acest post pentru el, dar lipsa unui procent convingător îi elimină orice capăt de negociere.

Iar cum de la Ioan Banciu încoace, FDGR a eliminat varianta colaborării cu PSD pentru funcțiile de viceprimar ale Sibiului, este de așteptat ca această stare de fapt să fie menținută de Astrid Fodor și în negocierile care urmează. Negocieri în care Astrid Fodor nu va mai avea de partea sa majoritatea calificată în Consiliul local (majoritatea calificată – adică două treimi din voturile consilierilor locali – este necesară pentru proiectele de dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului, proiecte de genul zonelor metropolitane etc.). Nu e neapărat o problemă, din moment ce FDGR va avea în vedere la negocieri și rezultatele obținute pentru Consiliul Județean. Continuarea parteneriatului cu liberalii, în acest tablou, este prin urmare, ceva firesc.

Dar pe cine poate alege Astrid Fodor drept viceprimari? De la liberali, Răzvan Pop iese din cărți, iar actualul viceprimar Virgil Popa nu își prea mai dorește această funcție. După mai bine de două mandate în executivul local, Virgil Popa este mult mai atras de liniștea unui fotoliu de parlamentar, decât de agitația de la etajul doi al Primăriei Sibiu. Un viceprimar Virgil Popa pentru câteva luni pare mai degrabă o variantă de avarie.

Între primele cinci poziții de pe lista PNL pentru Consiliul local Sibiu (căci cinci fotolii au câștigat liberalii la Sibiu) se mai află Tiberiu Cornel Drăgan (inginer la Electrica, nume nou), Gabriela Brunchea și Ovidiu Spătari. Gabriela Brunchea a candidat acum patru ani pentru funcția de primar al Sibiului (din partea PDL), iar din acel moment între ea și reprezentanții Forumului punțile de comunicare s-au cam îngustat. Ovidiu Spătari, profesor universitar, este țărănist convins care a acceptat acum câțiva ani ”ungerea întru alt partid” pentru păstrarea funcției de director la Hidroelectrica. Iar dacă va avea de ales între Drăgan și Spătari, Astrid Fodor tot pe Virgil Popa și-l va dori. Asta pentru că are nevoie de un viceprimar cu experiență alături: marile proiecte ale orașului (asfaltarea străzilor de pământ, reabilitarea infrastructurii din cartiere, managementul circulației, colectarea selectivă etc) înregistrează întârzieri pe zi ce trece, iar un viceprimar care acum să înceapă să învețe numele străzilor este cea mai puțin fericită variantă.

Astrid Fodor se vede nevoită să negocieze pentru Virgil Popa și din rațiuni de calcul politic: Forumul trebuie să își pregătească de pe acum un candidat pentru alegerile locale din 2020 și vorbim de un nume nou. Actualul viceprimar din partea FDGR, Corina Bokor, a strălucit prin absență. În anul care a trecut de la instalarea ei într-un birou executiv al Primăriei, Corina Bokor nu a dat nici dovada faptului că a acumulat experiență, iar apetitul extrem de redus pentru comunicarea publică o face o variantă puțin fericită pentru alegerile de peste patru ani. Prin urmare, dacă Astrid Fodor va avea în vedere calculul politic, va trebui să aleagă alt nume. Mai are 11 variante aflate pe poziții eligibile. Doar că și din aceste nume, multe nu pot fi luate în considerare fie din cauza vârstei (cum ar fi arhitectul Paul Niedermaier), fie datorită poziție actuale (nu cred că directorul Colegiului Samuel von Brukenthal, Herman Gerold, ar accepta să părăsească instituția aflată în proces de extindere).

Pentru ca Astrid Fodor să conducă Primăria Sibiu cu doi viceprimari noi este cam mult în actualele condiții. Prin urmare, rămâne de văzut cu ce va reuși să îl convingă pe Virgil Popa să rămână la etajul doi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus