Vineri,
28.01.2022
Ninsori Usoare
Acum
-2°C

Romgaz: timpul trece, leafa merge. O pierdere de 70 de milioane de euro, tratată cu prime

Romgaz: timpul trece, leafa merge. O pierdere de 70 de milioane de euro, tratată cu prime

Capacitatea managementului Romgaz de a atrage fonduri nerambursabile pentru investiții poate fi serios pusă sub semnul îndoielii dacă urmărim traseul proiectului de retehnologizare a centralei termoelectrice de la Iernut. Aceasta are nevoie de investiții estimate la 280 de milioane de euro, până în 2020, pentru a se încadra în normele de poluare. Doar că, de aproape doi ani, conducerea Romgaz nu a reușit să demareze proiectul, fapt ce va duce la pierderea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 70 de milioane de euro. Drept răsplată, directorul general al societății a primit bonusuri de peste 950.000 de lei.

 Cu o putere instalată de 800 de MW, CTE Iernut (situată în județul Mureș) a intrat în portofoliul Romgaz în 2013. Termocentrala a fost cedată societății din Mediaș de către compania Electrocentrale București, în contul unor datorii de peste 150 de milioane de euro (datorii ale bucureștenilor către Romgaz). CTE Iernut utilizează drept combustibili gazele naturale, producția de energie electrică având o pondere de peste cinci procente din producția de energie electrică la nivel național.

 Limita 2020

CTE Iernut mai are, în acest moment, drept de funcționare până în anul 2020. Dacă până pe 1 ianuarie 2020, cei de la Romgaz nu retehnologizează termocentrala pentru a corespunde normelor de mediu, CTE Iernut se va închide. Pentru a vedea dacă merită sau nu investiți bani în termocentrală, conducerea Romgaz a comandat un studiu, din care a rezultat că cel mai recomandat lucru este ca termocentrala să fie retehnologizată. Costurile au fost aproximate la 280 de milioane de euro.

CTE Iernut. Sursa foto: Levi Bagy (levibagy.blogspot.ro/) CTE Iernut. Sursa foto: Levi Bagy

 Sunt și fonduri nerambursabile

 Deoarece proiectele de retehnologizare sunt costisitoare, Guvernul României – cu sprijinul UE – a întocmit un Plan național de investiții (PNI), prin care sunt cofinanțate nerambursabil astfel de proiecte cu minim 25%. Interesant este că resursele financiare tot de la cei care poluează provin. Cu alte cuvinte, pentru ca instalațiile care poluează să mai poată funcționa, proprietarii acestora trebuie să cumpere așa-numitele certificate de gaze cu efect de seră. Din banii strânși pe aceste certificate, prin PNI sunt susținute cu minim 25% proiectele de retehnologizare (minim 25%, dar nu mai puțin decât suma achitată în contul achiziționării de certificate).

Potrivit informațiilor comunicate de conducerea Romgaz la solicitarea Turnul Sfatului, societatea din Mediaș a achitat, până anul trecut inclusiv, 64 de milioane de lei pentru achiziția de certificate de gaze cu efect de seră. Dacă Romgaz ar retehnologiza CTE Iernut, toți acești bani, alături de sumele cheltuite până în 2019 inclusiv, s-ar reîntoarce în bugetul societății.

 Adio, 70 de milioane de euro. Plus alte 15. Și alte mărunțișuri

 Pentru retehnologizarea CTE Iernut, Romgaz a început ”să lucreze” din 2013 și a aplicat pentru finanțarea nerambursabilă prin PNI în 2014. Potrivit legislației în vigoare, finanțarea nerambursabilă poate fi accesată în minim doi ani de la înscrierea în PNI. În cazul CTE Iernut, însă, cei de la Romgaz bat pasul pe loc. Potrivit rapoartelor anuale redactate de Ministerul Energiei referitor la evoluția proiectelor cuprinse în PNI, și în 2014, dar și în 2015, stadiul investițiilor a fost tot în ”faza de dezvoltare”.

Pentru a trece de această fază, în ianuarie anul acesta, Romgaz a achiziționat cu 674.000 de lei, fără TVA, serviciile de consultanță ”în vederea selectării unui partener pentru modernizarea CTE Iernut”. Contractul a fost atribuit celor de la KPMG Advisory, iar cei de la Romgaz susțin că lucrurile s-au pus în mișcare. ”Compania este în procedură de achiziţie publică a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii”, se arată într-un răspuns al Romgaz transmis redacției Turnul Sfatului. Cum pe portalul Serviciului electronic de achiziții public nu apare nicio astfel de procedură, am solicitat noi lămuriri companiei din Mediaș. ”Documentația aferentă procedurii de achiziție este în faza de verificare, conform cerințelor, și încă nu a ajuns la punctul publicării anunțului în SEAP”, au răspuns cei de la Romgaz pe 19 mai. La mai bine de două săptămâni după, pe SEAP tot nu a apărut încă vreo licitație pentru CTE Iernut.

Situația referitoare la centrala termoelectrică a fost semnalată ziarului Turnul Sfatului de Asociația angajaților responsabili din Romgaz, structură anonimă care de mai mult timp face o serie de dezvăluiri legate de compania din Mediaș. ”În concluzie, Romgaz dă cu piciorul la minim 70 milioane de euro, iar aproximativ 15 milioane sunt banii companiei pe care nu îi mai recuperează, deci pierdere”, se arată în scrisoarea trimisă de Asociație ziarului Turnul Sfatului.

romgaz

 Dar nici reprezentanții ministerului…

 SNGN Romgaz este o societate de stat al cărei principal acționar este Ministerul Energiei, același minister sub tutela căruia se derulează și PNI. Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și conducerii Ministerului referitor la (non)evoluția proiectului celor de la Romgaz, dar în cele trei săptămâni scurse de la transmiterea solicitării nu a fost oferit niciun răspuns.

 Cu toate acestea, recompense: 1.234.214 lei pentru Metea

 Pentru activitatea sa în fruntea Romgaz, directorul general, Virgil Metea, a încasat în cursul anului trecut salarii nete în sumă totală de 283.416 lei. Această remunerație a fost însoțită, însă, și de alte prime. Astfel, pentru ”indicatorii de performanță” îndepliniți pe primele trei trimestre ale lui 2015, Virgil Metea a mai încasat 444.291 de lei, net. Urmează a fi premiat și pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, sumă care nu poate fi neglijată, având în vedere că pentru rezultatele din trimestrul IV al lui 2014 a mai primit - tot anul trecut - alți 148.097 lei. ”De asemenea, directorului general al SNGN Romgaz SA i s-a acordat și cea de-a doua subcomponentă variabilă aferentă anului 2014, în sumă netă de 58.410 lei”, se arată în Raportul pe 2015 întocmit de Comitetul de nominalizare și remunerare al Romgaz.

 Prime ”să ni se închidă gura”

 Iar dacă directorul Romgaz a încasat în 2015 mai bine de 1,23 de milioane de lei cu tot cu bonusuri, nici ceilalți directori nu au ”scăpat” de prime. ”Pentru succesul managerial din 2015, cei numiți, alături de toată directorimea companiei au primit în ianuarie 2016 prime de peste 10.000 lei. Toți am primit prime ca să ni se închidă gura”, se arată în scrisoarea ”angajaților responsabili”.

 De ce?

 Conducerea Romgaz arată că, chiar și dacă nu va mai accesa cele 70 de milioane de euro nerambursabile, proiectul de modernizare al CTE va fi continuat. ”În cazul neaprobării finanţării,  Romgaz are în analiză economică și fezabilitatea retehnologizării  CET Iernut cu resurse proprii”, se mai arată în răspunsul societății către Turnul Sfatului.

De ce nu dorește, însă, conducerea Romgaz să utilizeze fondurile nerambursabile nu este cunoscut, ci poate fi doar speculat. Ceea ce fac ”angajații responsabili”: ”ce se mai aude este că domnii directori se chinuie să găsească o soluție pentru ca investiția să se facă cu tehnologie de la o anume firmă, germană”.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus