Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Prima școală 100% germană din Sibiu. Investiție de 300.000 de euro și taxă anuală de 18.900 de lei

Prima școală 100% germană din Sibiu. Investiție de 300.000 de euro și taxă anuală de 18.900 de lei

Parohia Evanghelică Sibiu a anunțat astăzi deschiderea, începând cu anul școlar 2016 – 2017, a primei școli 100 % germane din Sibiu. Școala “Charlotte Dietrich” va funcționa în cartierul Gușterița, va avea predare exclusiv în limba germană și va urma un curriculum de predare preluat din Landul Baden-Württemberg.

“Charlotte Dietrich Schule este concepută ca o completare și diversificare a ofertei educaționale existente la ora actuală în Sibiu. Va fi o școală germană deschisă pentru toată comunitatea sibiană, inclusiv pentru familiile străinilor care s-au stabilit aici sau lucrează în Sibiu și ai căror copii nu stăpânesc limba română”, a declarat Kilian Dörr, Primpreot al Parohiei Evanghelice din Sibiu, inițiatoarea proiectului școlii.
Școala va funcționa după modelul prestigioasei „Sankt Petri Schule” din Copenhaga, care are o tradiție de peste 400 de ani. La fel ca aceasta, „Charlotte Dietrich Schule” (CDS) va avea la bază valorile creștine și respectul pentru diversitate, va prețui dialogul deschis și pozitiv și va cultiva o atitudine responsabilă față de individ, societate și mediul înconjurător.
„Biserica Evanghelică a avut un rol principal în educația din Transilvania încă din secolul 16 și a înființat primul sistem școlar cu prezența obligatorie din Europa. Biserica a patronat timp de secole școlile din satele săsești și a contribuit la păstrarea învățământului în limba germană, care acum reprezintă un avantaj economic important - Sibiul a atras mulți investitori străini și se bucură de șomaj zero pentru că aici este o comunitate solidă de vorbitori de germană. Vrem ca viitoarea școală să contribuie la creșterea acestei comunități și să le asigure elevilor un nivel de cunoaștere a limbii germane care să le ofere acces ușor la cea mai mare și mai diversă piață profesională din Europa”, declară Wolfgang Köber, membru al Comisiei pentru Educație a Parohiei.
scoala germana

Noua școală din Sibiu este în curs de acreditare la ARACIP, reprezentanții Parohiei dând asigurări că procesul decurge foarte bine, fiind doar o problemă de câteva zile până la primirea tuturor documentelor necesare.

 “ Vrem să le oferim copiilor o educație bazată pe respect și responsabilitate, adaptată la nevoile lor individuale de dezvoltare, care să le pună în valoare aptitudinile și să le asigure o temelie solidă pentru viitoarea lor carieră profesională”, declară Dörr.
Investiția totală a fost apreciată aproximativ 300.000 euro, numai dotările și amenajarea unei singure clase ridicându-se la cifra de 10.000 de euro.

scoala germana 2

“CDS va avea ca școală-partener în Germania pe „Raiffeisen Schule” din Wetzlar. Programa CDS se va baza pe programa folosită de școlile din landul Baden-Württemberg, recunoscută drept curriculum pentru școlile germane din străinătate. Manualele și materialele didactice pentru „Charlotte Dietrich Schule” vor fi aduse integral din Germania, iar personalul didactic este format din profesori vorbitori de limba germană la nivel nativ. Programul zilnic al școlii va fi până la ora 15:00, cu supraveghere asigurată pana la ora 17:00”, precizează Jens Kielhorn, coordonatorul proiectului școlii „Charlotte Dietrich”.
Conducerea noii școli spune că scopul nu este să obțină profit, astfel că taxa de școlarizare a fost stabilită pentru acoperi costurile de întreținere, dotările și standardul înalt de educație. Cei interesați să-și înscrie copiii aici vor trebui să scoată din buzunar suma de 18.900 de lei pe an.
”Pot intra și copii care provin din familii mai puțin înstărite. Vom analiza fiecare caz în parte și vom găsi soluții. Vrem să dăm o șansă tuturor. Ne gândim la anumite burse, poate sponsorizări pentru astfel de cazuri”, a explicat Primpreotul Dörr.
Înscrierile încep chiar de astăzi. Prima clasă pregătitoare, pentru copii de 5-6 ani, va avea  doar 10 locuri, iar prima clasă I, pentru copiii de 6-7 ani va avea 15 locuri. Numărul maxim de locuri nu va fi depășit.

schule

”În Germania se lucrează foarte mult cu planurile săptămânale pentru elevi, dedicate diferitelor materii. Astfel, copiii învață să gestioneze timpul, să fie organizați și să colaboreze cu alți colegi. Noi, ca profesori, putem lucra cu fiecare copil în parte”, spune Mădălina Mahl, unul dintre viitori dascăli ai școlii germane.
Dascălii care vor preda aici dau asigurări că, dacă dintr-un motiv sau altul elevii renunță, ei se pot înscrie fără nicio problemă din punct de vedere al planului de învățământ la orice școală de stat din România.

Parohia va organiza o serie de întâlniri de informare cu părinții interesați, pentru a le oferi toate detaliile referitoare la funcționarea viitoarei școli. Prima întâlnire va avea loc vineri, 10 iunie, ora 18, în loja Primpreotului din Biserica Evanghelică din Piața Huet.

schule_7_20160519_1751703047

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul școlii:

www.charlotte–dietrich-schule.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

31 comentarii

jonyjon

Acum 6 ani

"valorile creștine" și "respectul pentru diversitate" sunt notiuni care se bat cap in cap.
Raspunde

smuckles

Acum 6 ani

Fix la asta m-am gândit și eu. Cred că pe aia cu valorile creștine au băgat-o numai de frumuseștea frazei. Oare și pedofilia o face parte din ''diversitatea'' ale cărei vsalori doresc să le promoveze?
Raspunde

Abitur mann

Acum 6 ani

Membrul comisiei pentru educatie herr köber care nu are nici bacalaureatul. (Abitur)
Raspunde

Codrut

Acum 6 ani

1575roni pe luna.Sunt curios daca se aduna nr de copii/clasa
Raspunde

lica

Acum 6 ani

Putin peste daca nu adunam si lunile de vacanta.........
Raspunde

Brian Loman

Acum 6 ani

Îmbucurător pentru oraș. Este și asta o modalitate de luptă pentru păstrarea calității populației în condițiile invaziei oltenilor. Interesant de urmărit reacția BOR, pentru că în mod evident o școală patronată de biserica evanghelică nu va preda ortodoxie la ora de religie așa cum se întâmplă la școlile de stat.
Raspunde

Jiji

Acum 6 ani

Deci, mai gulie, ce-i romanesc e caca, doar ce-i sasesc este bun, nu?
Raspunde

gogu

Acum 6 ani

Nu oltenii sunt problema, ci cocalarii de toate originile!
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 6 ani

@Brian - aaici faci apel la termenul civilizatie, insa in articolul cu masinile ridicate consideri ca nu e constitutional sa fii sanctionat daca nu respecti legea. Apai tata, ori ori, Ori suntem ori nu suntem?
Raspunde

Brian Loman

Acum 6 ani

Tinichea, amesteci articolele si comentariile. Cam aceeasi varza este si in capul tau.
Raspunde

Culae

Acum 6 ani

Da școlile de stat cu predare in germana nu mai sunt bune?In acele scoli ar trebui sa investească nemții, nu in scoli private pe bani grei pentru copii expaților. Tinerii vorbitori de germana prefera cal-centrele in locul învățământului.Mai bine sa aducă nemții profesorii lor șomeri din Germania aici ptr "dezghețare"
Raspunde

Wolfgang

Acum 6 ani

Bine punctat. Este ceva adevar in acest comentariu.
Raspunde

sasofilu

Acum 6 ani

felicitari tuturor organizatorilor
Raspunde

Cititor sibian

Acum 6 ani

Halt die Klappe sasofilule!
Raspunde

Rocko

Acum 6 ani

Ca de obicei, preponderent comentarii din categoria "hai sa ma bag in seama" Bravo ca se face si succes.
Raspunde

bagator de sama

Acum 6 ani

O clasa a avut investitii de 10000 euro. Un copil plateste 4 mii pe an. Cu doi copii jumate ai scos investitia/clasa. Nu mai continui ca nu se vorbeste de profit...
Raspunde

Marian

Acum 6 ani

Nu au cum obține ”acreditare” în acest an deoarece aceasta se eliberează în minim 5 ani de la eliberarea autorizației provizorii iar aceasta se eliberează numai după evaluarea inițială și începerea activității !!! Nu știu cine face asemenea confuzie, probabil cei care fac declarațiile (bazându-se pe necunoștința oamenilor în acest domeniu) ...
Raspunde

Sorana

Acum 6 ani

Păi stai sa Îți explic. ...ai dreptate! Dar grădinița Disney cum s-a acreditat așa repede? ! Poate folosesc și ei aceiași metodă rapidă ca cei de la Disney :) Mai au și un avantaj, sunt evanghelici ca președintele nostru, ai uitat? !
Raspunde

Alzara real

Acum 6 ani

La prima vedere ca şcoala franceză din Senegal sau cea britanică din vechea Indie .Firesc ar fi fost upgradarea Colegiului Naţional Samuel von Bruckental ! E cumva şi semnul unei vechi dispute între FDGR şi Consistoriul Evanghelic ( din epoca pre- Iohannis când forumul era cam...roşu ) ?Să vedem provocarea calităţiişi să evităm apartheidul.
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Cam penibila afirmatia "Conducerea noii școli spune că scopul nu este să obțină profit"... la 4000 euro/an/copil cred ca este clar vorba despre PROFIT si nu despre acoperirea cheltuielilor.
Raspunde

SB10NUT

Acum 6 ani

Da nu e nimemi obligat sa isi timita copilu la scoala asta.....
Raspunde

Covaciu

Acum 6 ani

Wolfi Köber o luat bacul pana la urma?
Raspunde

Micky

Acum 5 ani

:))))
Raspunde

ina

Acum 6 ani

Sunt foarte curioasa sa va cine sunt copiii inscrisi la scoala germana taxa este f .mare.Poate va deschide si BOR o scoala in care se va preda valorile crestine sa vezi atunci taxa scolara.
Raspunde

...

Acum 6 ani

sunt destiu cu bani care sa-si trimita copiii acolo. ramane de vazut in cazul asta care va fi nivelul scolii
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Titlul ma enerveaza pe mine. Prima scoala din Sibiu s-a infiintat la mijlocul secolului XIV. Sa nu fi fost germana 100 %?
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 6 ani

Este un inceput! Felicitari pentru initiativa!
Raspunde

lookus

Acum 5 ani

Pe cine n-am mai vazut eu de mult pe Wolfi Köber ,de pe vremea (..-2005) cand se dadea mare producator &dj de muzica electronica si radeau ceilalati din "breasla" de el ca producele manele doar pt ca ies bani (nu ca I-ar fi placut - vezi tu Doamne) . Ce sti ce relatii und pile or interese o avea de-si baga nasul si in domeniul asta critic si primordial pentru formarea unei tari. Pentru ca acei primii 7 ani din viata sa fie de calitate pentru cresterea unui om in formare,trebuie ca parintele care da calitatea celor 7 ani sa aiba parte de o educatie corespunzatoare. Ori asta nu e posibila fara oameni statornici sau altfel spus nu e posibila cu oameni care isi tot schimba domeniul de activitate sau cu oameni care mulg din doua sau mai multe parti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus