Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Constantin Chiriac: Agenda culturală a Sibiului ar trebui să devină studiu de caz pentru orașele din România

Constantin Chiriac: Agenda culturală a Sibiului ar trebui să devină studiu de caz pentru orașele din România

Bursa de Spectacole de la Sibiu este dedicată orașelor care se află în cursa pentru Capitala Culturală Europeană în 2021, iar discuțiile au ca punct de pornire experiențele din Sibiu și Wroclaw. Un loc al întâlnirii, al confruntării ideilor, al promovării intereselor și al bunelor practicii, asta înseamnă pe scurta Bursa de Spectacole de la Sibiu.

Reprezentanți ai orașelor finaliste pentru titlul de CEaC 2021 din Grecia, Muntenegru, România și Serbia, iau parte zilele acestea la discuții cu privire la modul în care pot fi create proiectele culturale. Din țara nostră sunt înscrise în această cursă Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, din Grecia Elesius, Kalamata și Rodos, din Muntenegru este orașul Herceg Novi, iar Serbia mizează pe orașul Novi Sad. Constantin Chiriac, directorul festivalului de teatru a subliniat faptul că e importantă păstrarea unei legături între orașele care sunt declarate capitale culturale europene.

„Legătura cu Luxemburg nu a fost nicio clipă întreruptă și acesta e un bun exemplu pentru capitalele europene. Noi, acum suntem în situația de a face un nou proiect european împreună cu Armin Petras de la teatrul din Stuttgart și vrem să arătăm că nu numai sărbătoarea în sine trebuie marcată, ci și continuitatea proiectului. Ceea ce a însemnat această experiență pentru România, trebuie să fie un bun exemplu și sperăm ca această agenda culturală pe care Sibiul a dezvoltat-o după Capitală Culturală Europeană să devină un studiu de caz pentru orașele din România. Cred că e greșit să se copieze din Sibiu tot felul de evenimente, pentru că e important ca orașele să dezvolte o agendă culturală proprie pornind de la ceea ce înseamnă specificitatea comunității respective, îi sfătuiește Chiriac pe reprezentanții orașelor.

Cultura, factor de dezvoltare al orașului Secretarul de stat Lucian Vărșăndan a spus despre Bursa de Spectacole că este un „adevărat catalizator” pentru ceea ce înseamnă congruența eforturile producătorilor de spectacole din România cu fenomenul cultural la nivel european.

„Ceea ce înseamnă artele spectacolului astăzi, în România ar avea o cu totul altă înfățișare în absența acestei Burse de Spectacol. La Sibiu a fost înțeles faptul că avem de-a face nu doar cu un eveniment ce trebuie sprijinit, ci cu un eveniment care are un program pe termen lung generator de dezvoltare. Viziunea domnului Chiriac se suprapune cu ceea ce noi, ca autoritate publică centrală în domeniul culturii ne propunem pentru această țară, de a fi artizanii unor astfel de exponente, de a face ca cultura să fie percepută drept un factor de dezvoltare al unui loc”, consideră secretarul de stat.

Consilierul prezidențial, Sergiu Nistor este de părere că Europa trăiește prin toate orașele care i-au fost capitală.

„Europa trăiește la Sibiu și cred că aceasta trebuie să pulseze în evenimente și festivaluri ca cele de la Sibiu. Europa este ceva concret pentru fiecare dintre cei care se bucură de libertate și democrație. Președintele Klaus Iohannis are nevoie de Europa și va avea parte de ea și prin cultură”, este de părere Sergiu Nistor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

I.P.C. Papincioc

Acum 8 ani

Cand razi de cineva precis razi de tine, si asta numai pentru ca nu poti suporta ideea ca esti mai lipsit de valoare decat altii.
Raspunde

raspopitul

Acum 8 ani

Chiriac si manariile lui "culturale" ar trebui sa devina studiu de caz pentru viitorii procurori si politisti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus