Săptămâna trecută, cei de la Transilvania Automobile – dealer Renault – ne-au pus să alegem: noul Renault Megane sau Talisman, noul model al producătorului francez? Evident că am ales Talisman. Timp de trei zile, ”n-am avut milă” de modelul care virează și cu roțile din spate.
Potrivit fișei tehnice, Talisman-ul care ne-a fost dat pe mână a avut o motorizare pe benzină, cu o capacitate de 1618 cmc, care dezvoltă 200 de CP la 6.000 de turații la minut. Cuplul maxim, de 260 Nm este atins la 2.000 de turații, iar consumul mediu ar fi de 7,5 litri la suta de kilometri (noi am cam forjat mașina, așa că am atins lejer un consum de 15 litri). Mașina cu cutie automată și tracțiune integrală ajunge de la zero la 100 de km/h în 7,6 secunde. Prețul de pornire al unui astfel de model este de 24.917 euro, fără TVA, însă cel oferit nouă avea un preț de aproximativ 33.000 de euro (cu tot cu TVA). Lista dotărilor: imensă. De la scaune încălzite, ventilate, cu masaj și cu memorie, la oglinzi rabatabile electric și care ”coboară” automat în marșarier pentru a-ți putea vedea roțile-spate, la funcția Start-Stop, asistența la plecare din rampă, climatizare automată bi-zonă și până la o densitate impresionabilă de senzori: de parcare, de avertizare asupra a ceea ce se întâmplă de jur-împrejurul mașinii, de toxicitate pentru sistemul de climatizare, de ploaie și lumină, de presiune în pneuri, de depășire a demarcației benzilor fără a semnaliza, de ”unghi mort” și multe altele. Numărul dotărilor este mult mai mare, dar ar merita să mai amintim sistemul multimedia R-Link 2, conectat în permanență la internet și ecranul tactil (o tabletă, de fapt) cu o diagonală de 8,7 inch și pe care poți oricând să instalezi o sumedenie de aplicații pe lângă cele existente. Bine, nu e de ocolit nici faptul că sistemul de sunet era echipat cu boxe Bose. 12 la număr. Timp de câte o zi, trei dintre redactorii Turnul Sfatului au condus mașina pe drumurile din și dimprejurul Sibiul.
- Mai vreau
Are mai multe moduri presetate de condus (Confort, Sport, Eco), și fiecare poate fi personalizat după cum îți dorește inima. De fapt, toată mașina este foarte ”personalizabilă” – i-am reglat până și volumul ”sunetului” emis la schimbarea direcției de mers.
Chiar și pentru clasa sa, mașina este foarte spațioasă, cei din spate nu au de ce să se plângă de loc la picioare, iar portbagajul e ”ca pentru români”: peste 600 de litri capacitate (roata de rezervă e una normală, nu din aceea cu care nu poți rula cu mai mult de 80 de km/h).
Și când ”o calci”, răspunde. Pe bune că nu simți când depășești limita legală de viteză. Noroc cu ecranul transparent care se ridică pe bord, în dreptul volanului, ecran de ”a la discursurilor lui Obama” și pe care îți e proiectată viteza, limita de viteză a zonei în care te afli plus faptul că ”ai o mașină în față” (rostul detaliului ăstuia nu l-am înțeles).
Impresionat este și sistemul prin care roțile din spate virează, până la un unghi maxim de șapte grade. Sincer, nu mi-am dat seama dacă datorită acestui unghi de virare intri și ieși atât de lejer din curbe chiar și la viteză mai ridicată, dar i-am descoperit evidenta utilitate în capătul străzii Avram Iancu. Din acel mic loc de întoarcere, am ieșit fără să fiu nevoit să fac mai multe manevre.
Modul Sport. E, aici e adevărata încântare: tot bordul se colorează în roșu, kilometrajul este în locuit de turometru să vezi numai bine cum treptele de viteză se schimbă la turații mult mai mari și aproape simți cum se întărește sistemul de suspensii. E și ușor de trecut pe modul sport: din două apăsări scurte ale unui buton aflate lângă cotieră. Nu mi-a plăcut faptul că imediat ce reveneai în modul ”Confort” se activa masajul în scaune, al cărui fan nu prea sunt. Dar sigur funcția asta poate fi eliminată din setări. Nu am reușit să îi dau de cap sistemul de asistență la parcare, deși am tot butonat pe tableta mașinii. Și deși tot interiorul arăta ca la carte (deh, mașină nouă) am rămas surprins să aud ”greieri” în bord, atunci când rulam pe pavajul cubic al Orașului de Jos. Încă o remarcă: pe modul Eco (unde am văzut că turațiile erau ținute la un nivel minim) nu am simțit nicio diferență față de modul Confort. Iar în ciuda dimensiunii mașinii, nu am simțit niciun disconfort să mă înghesui în traficul de dimineață cu pruncul către școală.
Din aceeași clasă, până acum am mai condus noul Mondeo al Fordului. Sincer, Talismanul care e mai ieftin mi s-a părut mult peste. (Traian Deleanu)
- Fanul francezilor
Renault Talisman e din punct de vedere al esteticii, atât în interior, cât mai ales în exterior un model pur francez. Detalii până la microni, electronică din abundență, multe funcții și în total o atmosferă plăcută. Pe un șofer de mașină franțuzească îl doare undeva, din punctul meu de vedere, că ține un service în spate. Îl interesează să se simtă bine într-o mașină. Asta oferă în primul rând Talisman.
La puțin peste 30 de mii de euro, modelul testat de noi e ca un Moș Crăciun care vine la timp la un copil. Foarte cuminte. Are o sumedenie de daruri și ca orice copil obișnuit cu multe cadouri, se bucură de ele o zi două, după care le aruncă. Sau se strică. Dar să vă explic.
Moșul a adus pe Talisman un sistem de parcare automat. E drăguț. Dar nu mai mult ca o funcție de lăudat la un pahar cu prietenii. ”Mașina mea parchează singură”. Nu. E un sistem absolut stupid. Trebuie să mergi cătinel pe lângă șirul de mașini parcate, până când calculatorul te avertizează: ”stop!” A găsit ceva. În acel moment, trebuie să potrivești mașina, așa cum îți cere mașina. Apoi nu ai decât să dai în față și în spate și să potrivești viteza și frâna. Volanul se mișcă singur, așa cum dibuiesc senzorii. Am încercat de două ori. La o parcare simplă, de dat cu spatele între două mașini, s-a poticnit. Am încercat a doua oară și a reușit. O femeie reușea din prima (uuuuu…)
La o parcare laterală, n-a nimerit nicicum. La a doua sau a treia încercare, atunci când eram cata să pup mașina pe bord de bucurie, am oprit la câțiva milimetri de o bordură ceva mai ridicată. Înfundam pragul. Sunt doar curios ce aș fi scris pe formularul de CASCO. Cine a greșit, eu sau mașina? Eu, că m-am lăsat pe mâna ”gadget-ului”.
O altă funcție cel puțin dubioasă pentru mine e masajul în scaune. Masajul cu pricina, ca să vă închipuiți senzația, e ca o bară de fier îndoită în zigzag, înfășurată într-un prosop, care ți se tot învârte pe spate. E ca atunci când stai în avion și în spatele tău stă unul lung în picioare. Din când în când te tot înghiontește ceva. Mă bucur că ați înțeles.
Alte sisteme cu care te obișnuiești treptat sunt următoarele: bruiajul pe care îl auzi în boxe atunci când depășești linia continuă. Prima senzație e că ai geamul deschis. Senzorul de avertizare pentru unghiul mort. Dacă nu știi că există e ca sindromul piticului de pe aripa avionului. Din când în când ai senzația că ți se pare că ai văzut ceva în oglindă. Până te obișnuiești, mai mult te încurcă.
În locul acestor funcții, aș pune sisteme video pe tetierele din față, ca să nu te bâzâie nimeni din spate atunci când conduci. Ar fi fost muuuult mai util.
În privința motorului, jos pălăria. Mă rog, chapeau! Deși consumă cât două mașini normale, motorul de doi litri te bagă în scaun în orice treaptă de viteze. Iar sistemul prin care roțile din spate virează, e sublim, mai ales atunci când te avânți într-o curbă cu 140 de km la oră.
În mult mai puține cuvinte, Talisman e o mașină care nu are cum să te lase indiferent. Deh, franțuzească… (Alin Bratu)
- Diva din Moldova
Renault Talisman e o mașină frumoasă, cu dotări ce rivalizează cu mașini dintr-o altă ligă, la un preț relativ decent. Dar nu este ceea ce pare, doar se dă divă la Monte Carlo când ea vine din Moldova. (Ștefan Dobre)
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Monte Carlo , Traian Deleanu , Alin Bratu , Avram Iancu , viteza , Ștefan Dobre , Moş Crăciun , Turnul Sfatului , cel mai prost sofer al anului , Mircea Baniciu , Transilvania Automobile , Renault Combi , Marii Britanii , masina , Autoportretul unei fete cumint , Creație Interpretativă , Pentru Sibiu , Renault Megane , proteste , Dar Renault Talisman , Modul Sport , Salata Frantuzeasca , test-drive , acceleratie , Der Talisman
Vizualizari: 4862
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Mihai
Acum 14 ore
Aaa
Acum 15 ore
Till Eulenspiegel
Acum 15 ore
Titus
Acum 15 ore
Sibian