Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

FOTO - Micile afaceri din Sibiu. Bani din grădinăritul în sere

FOTO - Micile afaceri din Sibiu. Bani din grădinăritul în sere

Trei familii tinere cu copii mici, cărora doresc să le asigure o mâncare sănătoasă, au pus la punct o mică afacere în care cultivă legume în Șelimbăr: Grădina Verde.

Economist, jurist, director de vânzări, mecanic și organizator de evenimente, acestea sunt joburile celor care au început acest proiect, care s-a născut din dorința de a produce legume de calitate. Ideea le-a venit în urmă cu doi ani, dar abia anul trecut au pus în practică totul. În iulie au cumpărat solariile, în noiembrie-decembrie au plantat primele produse, iar în primăvara acestui an au avut prima producție.

„Am început cu produse care rezistau perioadei reci - spanac, salată, ceapă verde, ridichi -, cu astea am început. Cu timpul am început să diversificăm producția, am pus roșii, ardei gras de două feluri, gogoșari, ardei capia, castraveți, vinete de două feluri. Asigurăm și partea de verdețuri, pătrunjel, mărar, pătrunjel creț care e folosit pentru decor, mentă, busuioc. Încercăm să asigurăm și partea aceasta de plante aromatice, busuioc, salvie, oregano, rozmarin, cimbrișor, care vor fi comercializate la ghiveci”, spune Lucian Mihalache, unul din cei care au pus pe picioare mica afacere.
micile afaceri sera selimbar (2)

Suprafața de cultivare, mărită. De luna viitoare

Până acum, cele trei familii au patru solarii de câte 240 de metri pătrați fiecare, dar acestea sunt abia într-o primă fază a investiției. La începutul lunii viitoare vor mai pune încă 1.000 de mp de solarii, pentru a putea asigura o continuitate de producție.

„Cererea e destul de mare și, din păcate, acum e asigurată de importuri sau de produse aduse de la mare distanță. Atuul nostru ar fi tocmai acesta, că noi aducem legumele proaspete clienților, acestea sunt culese cu cel mult o zi înainte, iar la livrările pe care le facem persoanelor fizice produsele sunt culese în ziua respectivă. Noi ne dorim ca oamenii să ne recunoască pentru calitatea produselor”, mai spune Lucian Mihalache.
micile afaceri sera selimbar (1)

Deși au planuri de extindere, își doresc să cultive tot numai legume, pentru a reuși să asigure o continuitate a producției. În acest moment au colaborări cu șase restaurante din Sibiu, iar cu timpul își doresc ca numărul acestora să crească. În ceea ce privește sămânța pe care o folosesc, aceștia apelează la magazinele specializate în acest domeniu, dar și la alți producători din județ.

„Răsadurile de roșii ecologice sunt cumpărate de la un producător din județul Sibiu, iar pentru restul produselor folosim semințe tradiționale. Am început să introducem în ofertă și produse mai netradiționale, să spunem așa, cum ar fi mazărea dulce pe care am pus-o la recomandarea unui restaurant și care ne-a spus că este delicioasă”, spune Lucian Mihalache.
 Ceaiuri naturale în loc de insecticide

Micii antreprenori se mândresc cu faptul că până în acest moment nu au stropit produsele cu niciun fel de insecticid, pentru că își doresc să le lase să crească natural, fără niciun ajutor.

„Am cumpărat un fertilizator ecologic, dar o singură dată am stropit cu el. Secretul nostru, dacă pot să spun așa, constă în faptul că folosim ceaiuri naturale, există anumite rețete tradiționale care ajută legumele. Se folosește usturoi, ardei iute, coada calului, există o anumită tehnologie, se amestecă și se stropesc legumele pe frunze. Noi am folosit la roșii anumite ceaiuri realizate din plante pentru că alungă dăunătorii, iar pe marginea rândurilor am pus usturoi, pentru că, de asemenea, alungă anumiți dăunători. E drept că nefolosind tot felul de lucruri care ar ajuta să crească mai repede produsele nu putem obține cantitățile pe  care le au cei care fac producții intensive”.
micile afaceri sera selimbar (9)

Costul investiției și prețuri

De afacere se ocupă chiar ei, membrii celor trei familii, pentru că nu au angajați. Pe viitor, odată cu extinderea, se gândesc să facă și angajări. Tot ce au realizat până acum e investiție proprie, însă își doresc ca pe viitor să acceseze fonduri europene.

„După ce facem extinderea vrem să accesăm fonduri europene, pentru că în baza suprafeței pe care o avem, vom deveni eligibili pentru a accesa aceste fonduri. Până la acest moment, în ceea ce privește suma investită, ajungem undeva la 100.000 euro, dar cumva, investiția e împărțită în trei, ce se vede acum e investiția făcută de sora mea, terenul aparține finilor și extinderea va fi investiția mea”, mai spune Lucian.
În funcție de ce produse au disponibile, numărul comenzilor variază și dacă au fost zile în care au avut și 15 comenzi, la fel au fost și zile în care au avut o singură comandă. Pentru a oferi livrare gratuită comanda minimă trebuie să fie de 30 de lei.

micile afaceri sera selimbar (5)

„Prețurile sunt accesibile, de exemplu ridichiile, morcovii, ceapa verde și usturoiul costă trei lei legătura, spanacul și loboda le avem la șase lei, iar pătrunjelul și mărarul sunt la 1,5 lei. Din cauză că nu avem certificare eco, păstrăm prețurile la un nivel accesibil. Încercăm să obținem și certificarea, acesta e scopul în acest moment, doar că procesul e unul destul de îndelungat, undeva la trei ani. De aceea nu le putem promova ca fiind bio, dar ele sunt 100% naturale”.
micile afaceri sera selimbar (4)

Dacă sunteți curioși, mai multe detalii găsiți aici: https://www.facebook.com/Gradina-Verde-843924355734569/timeline

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus