Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Ilie Șerbănescu: Sibiul nu e afectat de Brexit. Suntem colonie germană, nu britanică

Ilie Șerbănescu: Sibiul nu e afectat de Brexit. Suntem colonie germană, nu britanică

Analistul economic Ilie Șerbănescu a făcut pentru Turnul Sfatului o radiografie a evenimentelor ce pot decurge din referendumul din Marea Britanie, care a aprobat ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană.

Din punctul său de vedere, economia Sibiului, dominată de societăți ce activează în domeniul industriei auto, nu va avea de suferit în urma acestei decizii.

”În Sibiu nu aveți o industrie automotive, aveți un lohn auto, cel puțin din câte știu eu. Am o părere la care nu renunț, pe seama căreia am scris și o carte și care poartă titlul «România, o colonie la periferia Europei». În baza acestui lucru pe care-l documentez pornind de la grila din Enciclopedia Britanică, privind colonia și colonialismul, deci în baza acestui lucru, vă pot da un răspuns, nu știu însă cât vă va conveni. Industria auto de care vorbeați e o expresie clară a acestui statut de colonie, dar care are de partea colonialiștilor, ca să mă exprim așa, vestul Europei, dar nu și Marea Britanie. Așa că ieșirea Marii Britanii n-ar trebui să aibă nici un fel de impact, pentru că noi rămânem cu același statut, aceeași configurație care nu e afectată de ieșirea Marii Britanii, pentru că Marea Britanie nu făcea parte din ea. Asta este premisa de la care pornesc”, a declarat Ilie Șerbănescu pentru Turnul Sfatului.

Conform acestuia cei mai afectați de această decizie vor fi românii care lucrează în Marea Britanie. ”Sunt afectați cei care lucrează acolo, pentru că vor trebui să capete viză, dacă o vor căpăta. Marea Britanie își va realiza visul de a cerne ce vrea ea, pe seama regimului de vize, și e vorba de acești muncitori din România și Bulgaria, că la alții nu s-a referit. Asta e treaba ei”, a spus analistul.

Ilie Șerbănescu spune că decizia britanicilor de a părăsi UE ține și de dominația germană asupra statelor membre ale Uniunii Europene.

”Eu cred că Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană ca să se așeze mai bine acolo, în «commonwealth». O deranjau niște reglementări de la Bruxelles. Eu nu am văzut englezi entuziaști să stea sub nemți. Am văzut români care sunt fericiți să stea sub nemți, dar britanici care să stea sub nemți nu am văzut. În această cheie interpretez eu. În afară de oamenii aceia care vor fi afectați, alt impact eu nu văd. Se va vedea în timp, pentru că presiunea UE asupra celor care au rămas în UE și care n-au nici capacitate nici demnitatea și nici posibilitățile Marii Britanii va crește. Presiune mare va fi. Statutul va fi același nu se schimbă nimic”, a declarat economistul.

În privința ”turbulențelor” de pe piața financiară, Ilie Șerbănescu spune că sunt reacții emoționale, însă cu siguranță că pe termen lung vor avea loc anumite efecte.

”Emoționalități. Nu există o piață leu-liră. Nu există nici măcar comerț între Marea Britanie și România, pentru că firmele germane care domină România au comerț cu Marea Britanie direct, nu trebuie să vină în România. Asta e logic. Asta se întâmplă în momentul de față, asta se va întâmpla. Cursul leu-liră e un curs derivat din piețele leu-euro și euro-liră. Adică se ajunge la liră prin modul cum evoluează piața euro-liră, cum va evolua această piață încă nu știe nimeni. Ce se va întâmpla, ce vor face băncile, ce poziție vor avea Statele Unite, vom vedea. SUA cred că e entuziastă. SUA nu are decât scopul de a opri o înțelegere instituțională care există între Germania și Rusia. În rest nu-i interesează nimic”, a mai punctat Ilie Șerbănescu.

Cine este Ilie Șerbănescu

Ilie Șerbănescu este un economist român, fost ministru în guvernul Victor Ciorbea. A absolvit Academia de Studii Economice, București. Este doctor în economie (doctorat obținut în 1978) și vicepreședinte al Societății Române de Economie. A scris cinci cărți: "Corporațiile transnaționale" (1978); "Terra portret în alb-negru" (1980); "Reforma economică în România: jumătățile de măsură dublează costurile sociale" (1994); "Manifestul partidului imobilist" (1996); ”România, o colonie la marginea Europei” (2016).

De asemenea a scris peste 600 de articole și studii asupra reformei postdecembriste din România. (Sursa: wikipedia)

foto http://www.bzi.ro/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

baba

Acum 7 ani

Asta asa e .Dar ce nu inteleg eu este de ce sa se prabuseasca leul si sa creasca euro daca Anglia au lira sterlina ?Iar noi lei nici decum euro .
Raspunde

hmm

Acum 7 ani

sunt 4 sau 5 carti?
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Ca întotdeauna ,corect .Poziţia de colonie pare inevitabilă...geografic ; afiemaţia cu lohn - ul - corectă ; totuşi , mai bine decât sub ruşi . Să vedem ce spune dedeară Marian Munteanu
Raspunde

-

Acum 7 ani

brexit sau onomatopee romaneasca de indemnat oile;br,br maine o sa fie ziua lui rasputin oare ce ar fi putut pierde mircea eliade sau emil cioran sau eugen ionescu? cornul uscat si laptele stricat si merele stricate si ciocolata stricata si pestele stricat si mielul stricat si samponul de copii stricat si pantalonii jinsi stricati si fructele stricate si legumele stricate si zidul sibiului stricat si carnea stricata de la gradinite si branza stricata...si asa mai departe
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Doar ca, aceste decizii, in viitorul nu foarte indepartat, ar putea afecta major atat economia Europei, cat si sferele de influenta din zona deci, indirect, este posibil sa aiba de suferit si economia Sibiului, cu toate industria auto cu tot ...
Raspunde

costy

Acum 7 ani

Daca bubuie colonia continental din sb, multi vor merge la sapa, nu dintre muncitori :)
Raspunde

!

Acum 7 ani

Problemele marea Britaniei ori sa incepe per curind, De Exemplu scotia si Irlanda der Nord care fac parte de marea Britaniei nur vor nici cum sa paraseasca EU-l, am auzit ca multi scotieni si irlandezi au votat Brexitul din ciuda sa aiba un motiv sa se desparte de Britiana. Cu un an inante vroiau sa se desparte, doar Britania o promis ca o sa ramina in ori ce caz in EU. Multe firme falimentate in Britania auf fost preluati de firme germane, firmele astea vor inchide in Britania si vor deschide in alte locuri in EU. Rominia ar face bine sa ramine cu Leul, ori ce tara car a votat pentru € a dato-n bara, salarile aus scazut la 50% dar cheltuielile sau marit cu 50%. O piine care costa inainte 3 DM, costa astazi 3,50 € (7 DM), o lada se bere 10 DM acum 16 € (32 DM) Romania nu-i colonie, toate firmele westice care sau stabilit in judetul Sibiu, sint firme private, Johannis sa chinuit sa vina astia in Sibiu, asta utati. Si in sfarsit salarile sint mai convenabile in Romania pentru firmele private, castigul mai mare. Daca firma BMV de exemplu (100% in mina privata) es multumita cu caitatea prefabricatelor din Ardeal mai fac inca niste firme acolo doar numai in Ardeal ca oameni sint mai serios ca in restul Rominiei.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Asteptam efectul de domino asupra celorlalte state europene ce s-au saturat de hegemonia prusaca.
Raspunde

Solomon

Acum 7 ani

Sa spui ca Sibiul sau Romania nu vor fi afectate de iesirea Marii Britanii din UE poate fi afirmatia unui ageamiu,adica a mea!Dar de la domnul Serbanescu avem alte pretentii!El este un analist(nici nu se putea altfel) care isi face veacul pe la Antena 3 dandu-si cu presupusul si criticand totul:tehnocrati,privatizari,companii straine sau autohtone,preturi, nemti caini vagabonzi si cantand in struna protejatilor Antenei 3!El uita insa, ca distrugerea sistematica a Romaniei a fost facuta tocmai de cei pe care-i lauda iar hotii cei mai mari sunt,totusi,romani.Iar in efemera viata de ministru in "ilustrul" cabinet Ciorbea toate masurile sale referitore la privatizare au dat chix!Asa ca,multumim!
Raspunde

Mitrica Sebastian

Acum 7 ani

Ca bine zici Lache, o punem pe Olguta presedinte sa-i arate la Frau Merkel care e cea mai emancipata femeie, pe primarul ( ales degeaba ) Valcii il facem prim ministru si pe Guta din Strehaia il facem paharnic...:) uiti, amigo, ca daca nu erau valcenii nu avea cine sa lucreze in fabricile din Sibiu...ca pe reintoarcerea sasilor eu zic ca nu mai are sens sa contam...iar grosul marginenilor a plecat demult cu oile prin Banat sau Dobrogea...
Raspunde

-

Acum 7 ani

si castele sant stricate si padurea e stricata si campurile inundate tot sant stricate ;simt ca fumez atat de mult, doar inainte de a intra in biserica sting tigara pentru economie si cand ies din biserica o continuu, de ce, era panea altora era mai ieftina decat a altora sau B... si legea si legea de anti- fumat lasati-o ca amintire la EU ...bang -bang
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

ce sa-ti spun...d-nul Serbanescu are pareri...
Raspunde

BBC

Acum 7 ani

pt sustinerea a ceea ce spune un sibian , asa este ......si din pacate sunt mii de sute ca el care ne-a tras in jos 27 de ani!!!!! speram sa scapam incet de ei , chiar daca si-au luat mai nou functii sa apere averile mafiei comuniste.SPERAM IN DREPTATE PANA LA CAPAT.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Mosu' bate campii in pasul strengarului. A uitat sa spuna ca Rolls-Royce$Bentley sunt detinute in coproprietate de BMW&VW si englezii lucreaza tot intr-un fel de lohn la o firma care era odata mandria lor dar au reusit s-o piarda. Nu iseamna ca noi suntem zmei dar sigur economistu-i dus cu pluta.
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Marea Britanie inca este legata 2ani de contractul cu UE pina va iesi definitiv din comunitate. In acesti 2 ani are timp sa faca contracte economice mult mai avantajoase cu alte organizatii economice, nu doar cu UE. Britanicii au cotizat 13% la fondul total european, bani care o sa lipseasca la buget. Un Serbanescu care vine sa spuna ca RO nu este afectata, este un visator sau a licentiat cu relatii si pile. RO este dependenta de fondurile de la UE, iar acesti 13% vor trebui inlocuiti prin taxe si impozite mai mari, ce va produce nemultumiri. Platim deja impozite mari acuma, iar salariile nu prea cresc, sau banii alocati de la UE o sa fie mai putini. De asemenea moneda nationala a britanicilor va ramine stabila, fiindca cine va face comert cu ei, nu vrea o lira sterlina prea puternica si nici prea slaba. In orice caz comertul o sa continue, la fel si fluxul de bani. Pe plan politic, s-ar putea ca Scotia si Irlanda sa-si ceara independenta sialte state din UE sa ceara sa iasa din uniune. De asemenea britanicii scapa de imigranti, scapa de dictatul impus de Bruxelles, de supralegislatie din Bruxelles care deseori este aberanta, si scapa sa mai plateasca niste besinosi europarlamentari supraplatiti ca sa legi cit de lung sa fie un castravete sau ce corbura sa aiba banana. Da, RO este bine sfatuita sa nu preia Euro. Euro este un fel de inflatie mascata. Iar politica de zero Euro rendita bancara ajuta statele pline de datorii, si ai incurajeaza sa continuie cu datoriile. Poate cu acest Brexit politicienii o sa mai schimbe ceva, dar nu prea cred asta, fiindca ei sunt rupti de realitate si de viata de la baza.
Raspunde

-

Acum 7 ani

but for example ,you might have any kind of questions for B...? i can not have any of questions for B...from the moment that i am not a citizen of B, i might think perhaps,if i might be a citizen of them ...,perhaps,but i am not,but even this i think is meaning not to much for me ,anyway ,because and Bn, in any case, nu este pentru cine se potriveste ,dar pentru cine se nimereste...
Raspunde

Ion ion

Acum 7 ani

Esti un idiot mon cher
Raspunde

doru pop

Acum 7 ani

Un astfel de anti-Occidental este fostul ministru Ilie Şerbănescu, ale cărui „analize” despre tirania economică a Occidentului fac deliciul gospodinelor speriate de ambalajele străine achiziţionate la preţuri mici. Fost ministru al Economiei în guvernarea Ciorbea, Şerbănescu s-a specializat în diatribe pseudo-ştiinţifice, ale căror resurse se găsesc în studiile sale realizate în România comunistă. În acea perioadă putea să critice în voie „corporaţiile transnaţionale”, dar când un fost ministru al Economiei descrie România drept o „colonie la marginea Europei”, popularizând idei pe care le-ar fi abandonat chiar şi propandiştii stalinişti, este regretabil. Şerbănescu vede peste tot pericolul „capitalului străin”, care este venit aici numai pentru a „secătui” poporul român şi evident că viziunea sa are ceva din mesajele apocaliptic-prăpăstioase ale trecutului. Puterile coloniale urmează să ne dezmembreze, suntem o „anexă bananieră a Europei” sau asistăm la „înmormântarea României” de către băncile străine.
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

De asemenea saptamina trecuta Elvetia si-a retras oficial cererea de a deveni parte a UE. Probabil nu stiu, mai ales cei care se informeaza doar din presa romana sau de pe canale, ca Elvetia facuse o cerere oficiala sa intre in UE. Ei acuma a retras-o.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Au aflat ca Ilie Serbanescu este cetatean UE si si-au bagat ****(pixu').
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Parerea cui cere TS :))))))) La toate fosilele :))) In capul aluia toti sunt colonii, chiar si SUA cu investitiile chineze. Trebuia mai bine intrebam ce parere are de arhitectura burgheza din Hermannstadt, Kronstadt, Clausenburg, Temeschburg, de tranzitia de la Empire la Neo-clasic, de la Art Nouveau la Art Deco :)))) Cred ca scotea spume si va dadea in suturi afara.
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Până la Art Deco , reţine : " tuturor fosilelor agramate " , nu " la toate fosilele agramate şi fudule " !
Raspunde

gigel

Acum 7 ani

cred ca te inseli domnu Serbanescu. europa e o colonie britanica. cine nea tinut la gard 10 ani Germania sau parazitii de britanici ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus