Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Prăbușirea. Filmul în care joacă marile afaceri sibiene

Prăbușirea. Filmul în care joacă marile afaceri sibiene

O analiză asupra celor mai importante 50 de companii deținute de oameni de afaceri locali indică - pe baza datelor financiare aferente anului trecut și publicate acum de ANAF - pierderi fără precedent în ultimii șapte ani. În total, din rândul celor 50 de companii au fost generate pierderi de peste 293 de milioane de lei, adică un rezultat negativ de trei ori mai mare decât cel generat cu un an în urmă .

”Recordul” declinului îl deține Ambient (pierderi de 114 milioane de lei), societate urmată îndeaproape de Dafora (pierderi de 100 de milioane de lei). Primul impact asupra sibienilor: numărul locurilor de muncă s-a redus la jumătate.

Pentru a lua ”pulsul” afacerilor sibiene deținute de oameni de afaceri sibieni, am preluat datele financiare publicate de Ministerul Finanțelor pentru cele mai importante companii deținute de oameni precum Ilie Carabulea (grupul Atlassib), Ioan Tușinean (grupul Construcții SA), Ioan Ciolan (grupul Ambient), Mircea Bulboacă (grupul Con-A), familia Vonica (Polisano), Gheorghe Călburean (Dafora), Klaus Reisenauer (cu numeroase firme în domeniul tranzacțiilor imobiliare), dar și Compa sau firmele deținute de benzinarii sibieni. De subliniat faptul că în această analiză nu sunt incluse rezultatele Polisano SRL (una din cele mai mari firme din județ cu o cifră de afaceri în 2014 de 1,5 miliarde de lei), deoarece Ministerul Finanțelor nu a publicat, deocamdată, datele financiare aferente anului 2015 pentru această societate.

Cei puțini…

Dacă ne raportăm la cifrele de afaceri rulate anul trecut de marile nume locale, puțin peste 15 procente din firme au încheiat ultimul an financiar cu creșteri. Printre cele mai importante creșteri merită remarcate cele ale Construcții SA, controlată de Ioan Tușinean. Firma a avut depășit 115 milioane de lei cifră de afaceri, înregistrând o creștere de aproape 40 de procente față de 2014, când rulajul a fost de sub 83 de milioane de lei. Creștere semnificativă a cifrei de afaceri a avut și K& K Investment, companie din zona tranzacțiilor imobiliare de mare valoare și care este deținută de Klaus Reisenauer și Kurt Wagner. Cele 30 de procente creștere sunt aferente unei cifre de afaceri de 30 de milioane de lei, anul trecut. Unimatul constructorului Mircea Bulboacă și Clinica Polisano a familiei Vonica au avut evoluții asemănătoare – din perspectiva cifrelor – anul trecut. Ambele au avut creșteri de 17 procente: Unimat de la 71 la 83 de milioane de lei, iar Clinica Polisano – de la 62 de milioane în 2014 la 73 de milioane de lei în 2015.

Ioan Tușinean. Mircea Bulboacă, Ioan Ciolan, Vladimir Grigoriv și Sorin Oprescu Ioan Tușinean. Mircea Bulboacă, Ioan Ciolan, Vladimir Grigorov și Sorin Oprescu

Cu 14 la sută au crescut și afacerile celor de la Compa (de la 421 la 480 de milioane de lei), în timp ce Atlassib Hotels a lui Ilie Carabulea a crescut cu 11% (de la 16 la 18 milioane de lei). În fine, merită remarcată ascensiunea continuă a companiei Con-A, controlată de Mircea Bulboacă. La fel ca în ultimii patru ani, firma de construcții are o creștere constantă în jurul a zece procente, anul trecut rulajul total fiind de peste 251 de milioane de lei (față de 230 de milioane de lei în 2014).

Topul pierderilor a dus la înjumătățirea locurilor de muncă

Ambient (Ioan Ciolan - foto principală), Daforia și Condmag (ambele controlate de Gheorghe Călburean, din Mediaș) au acumulat împreună pierderi totale de aproape un sfert de miliard de lei. Și toate trei au intrat, anul trecut, în insolvență. Cea mai mare pierdere este a celor de la Ambient – 114 milioane de lei (față de pierderi de 32 de milioane în 2014). Acest rezultat vine și pe fondul unei căderi a rulajului. Cifra de afaceri a Ambientului a scăzut cu aproape 67 de procente anul trecut, de la 497 de milioane de lei în 2014 la 216 milioane în 2015. Totodată, Ambientul aproape că a înjumătățit și numărul de angajați (de la 1276 la 714).

Gheorghe Călburean Gheorghe Călburean

Pe locul doi în topul pierderilor este Dafora, una din cele mai importante companii de foraj din țara noastră. Gheorghe Călburean i-a cerut insolvența, firma înregistrând anul trecut pierderi de 100 de milioane de lei, de la un 2014 în care societatea era pe profit cu mai bine de trei milioane. Ca și în cazul Ambient, cifra de afaceri s-a prăbușit tot cu aproape 67% (de la 200 la 87 de milioane de lei), iar numărul angajaților s-a redus la mai puțin de jumătate. Iar dacă în 2008 Dafora lucra cu peste 1.100 de angajați, media pe anul trecut a fost de 223 de angajați.

Cealaltă firmă controlată de Călburean și aflată în topul pierderilor este Condmag, firmă constructoare de conducte de gaze și apă. Pierderile de 25 de milioane de lei par să pălească pe lângă prăbușirea cifrei de afaceri a societății cu sediul social în Brașov. Condmagul lui Călburean a căzut de la o cifră de afaceri de 173 de milioane de lei, în 2014, la puțin peste 25 de milioane de lei, anul trecut. La fel, numărul angajaților s-a înjumătățit, media anului trecut fiind de 263 de persoane angajate.

Zeciuiala era bună…

În 2014 față de 2013, aceleași companii luate azi în calcul înregistrau o scădere de zece procente la mai toți indicatorii: cifră de afaceri, profit și număr de angajați. Comparația dintre rezultatele din 2015 față de cele din 2014 este însă și mai defavorabilă perspectivelor mediului de afaceri local. Per total, cifrele de afaceri cu scăzut cu aproape 15%, iar rezultatul cumulat al exercițiului financiar este unul tot negativ, dar mult mai mare (profitul minus pierderile tuturor celor 50 de companii duce la -208 milioane de lei, față de -4,4 milioane de lei în 2014). Iar dacă în 2013, numărul total al angajaților celor 50 de firme era de 10.958, în 2014 a scăzut la 9.914, pentru ca anul trecut să coboare la 8,865.

Cel mai mare angajator dintre firmele analizate rămâne Compa (1.743), urmată de Atlassib (1.134), Ambient (714), Poșta Atlassib (615) și Clinica Polisano (501).
Nume

Cumulat, principalele firme deținute de Ilie Carabulea (exceptând Banca Carpatica) au avut anul trecut o scădere a cifrei de afaceri de opt procente (de la 380 la 346 de milioane de lei). În cazul lui Mircea Bulboacă, firmele controlate de el au cunoscut o creștere de 10,52% (de la 334 la 369 mil. de lei). Împreună, Construcții SA și Sinecon SA (ambele controlate de constructorul Ioan Tușinean), au avut o creștere de peste 21% (126 de mil. de lei în 2015, față de 103 milioane de lei în 2015). Procentual, cele mai mari creșteri au fost cele ale firmelor controlate de Klaus Reisenauer și Kurt Wagner – vorbim de o creștere de peste 54%, în contextul unui volum al tranzacțiilor de peste 57 de milioane de lei, în 2015.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Ambele afaceri s-au bazat pe relatiile comerciale cu statul. De indata ce au fost nevoite sa supravietuiasca pe piata fara avantajele oferite de contractele cu statul, s-a vazut experienta si managementul de balta al domnilor patroni. "Afacerile" - intre ghilimele pentru ca de fapt e vorba despre spagi, gasti si prietenii - acestea sunt in specificul celor 90% din afacerile din Romania, niste baieti care au fost pe niste pozitii la momentul potrivit sa zica "a mea" despre o unitate, activitate, locatie, imobil care apartinea statului. Este mult prea mult sa le spunem oameni de afaceri. Drept urmare usor asa se si vede cat de buni oameni de afaceri au fost.
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Cifrele sunt umflate bine. Se discuta de cifre ca in vest, insa calitatea firmelor, constructiilor, a intretinerii acestora este balcanica. Asa ca mai devreme sau mai tirziu trebuia sa se sparga buboiul. Cum spune Mihai Conserva, cind nu au mai venit banii de la stat, patronii firmelor ne mai avind idei, au intrat in faliment. Pe linga asta, unii dintre patroni au probleme serioase cu justitia, vezi benzinarii, Cherry SRL, Carabulea, sa dau doar citeva exemple. Asta este situatia nu doar in Sibiu, ci in toata tara.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

le-a placut sa "se vada" in preajma unor oameni pecum Sorin Oprescu...sa-si fi vazut de business, sa nu fi sponsorizat politicieni si sigur erau unde trebuie...
Raspunde

bagator de sama

Acum 7 ani

Suntem de multa vreme cu leul nou Ronul dar in articol folositi numai miliarde si milioane. Sa inteleg ca e mai intersant articolul? Da o amploate mai mare la pierderi? E greu sa treceti la RON?
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Esti simpatic, ai citit articolul? Ai idee despre ce se vorbeste?
Raspunde

...

Acum 7 ani

pentru ca nu intelegi, e vorba de ron. ce crezi ca o firma discuta de cateva milioane de lei vechi? se pare ca esti nebagator de seama
Raspunde

benzinar

Acum 7 ani

Eu astept benzinarii. Sa cada toti. Sunt o plaga pentru Sibiu. Ca i-a chemat EUR, ANA, sau trepadusul alalalt cu START care i-a lucrat pe toti si are datorii de sute de mii de euro, titi sunt o apa si-un pământ. Sa-i vedem cum le cad viloaiele, cum le cade standardul de viată, cum le tace clanta la îmbuibatele de neveste si amante, cum nu-si mai trimit copii in costisitoare excursii prin tari exotice etc.
Raspunde

cas13

Acum 7 ani

In poza este si un cretin handicapat pe numele lui TANT, aceasta jigodie ar trebui sa se afle in puscarie, alaturi de multi de acolo.
Raspunde

Vasile

Acum 7 ani

Un gunoi!
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

In mod sigur acesti domni au tras niste invataminte si-si vor folosi in alta parte sau mod cunostintele si experienta. Toti ce care au beneficiat la un moment dat de munca lor trebuie sa le fim recunoscatori iar pentru bunul mers al Sibiului ar trebui sa le dorim cu totii succes!
Raspunde

???

Acum 2 ani

Oare? Asa sa fie? Sau asteapta sa treaca in barca altor politicieni ca sa-si faca mendrele?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus