Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Tramvaiul Sibiu-Rășinari revine pe șine. Vara aceasta

Tramvaiul Sibiu-Rășinari revine pe șine. Vara aceasta

Primăria comunei Rășinari anunță că lucrările de reabilitare a șinei de tramvai între Sibiu și Rășinari avansează într-un ritm bun și la începutul lunii august tramvaiul și-ar putea relua plimbările. Spre deosebire de vechiul tramvai, acesta va funcționa numai în scop turistic, între centrul comunei și intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Încă din 2011 tramvaiul Sibiu-Rășinari circula numai în regim turistic, în majoritatea cazurilor pentru spectacolele Teatrului Național ”Radu Stanca” sau pentru grupuri mai mari de turiști care închiriau câte un vagon pentru agrement. În 2012 primarul Klaus Iohannis anunța că Tursib-ul va trece în administrarea primăriei Rășinari vagoanele și liniile. Abia în 2014 cinci vagoane și o utilitară pe patru roți au ajuns în proprietatea primăriei Rășinari, pentru o perioadă de 20 de ani. Atunci, primarul Bucur Bogdan se angaja să facă investiții în fiecare an, astfel încât tramvaiul să reînvie. Și se pare că vara aceasta îl vom revedea circulând alene pe lângă pădurea Dumbrava.

”Eu sper ca la începutul lunii august, cel târziu, să putem vedea din nou tramvaiul circulând. Acum lucrăm intens la remedierea problemelor pe parcursul șinei. Tramvaiul va circula numai în scop turistic și rămâne de văzut în funcție de cererea care va fi, acum discutăm să stabilim detaliile exacte, dacă va fi un singur vagon sau vor fi două. În principiu ne-am dori să punem două capete-tractor, să tragă unul spre Sibiu și unul spre Rășinari, deci să fie două spate în spate, ca să spun așa, să meargă unul într-o parte și unul în cealaltă”, a declarat primarul din Rășinari, Bucur Bogdan.
Celelalte detalii, legate de tarife sau orar de circulație, urmează a fi făcute publice în timp util, înainte de redeschiderea traseului.

Linia Dumbrava – Rășinari este ultima extindere a rețelei de tramvai sibian și a fost realizată în 1948 –  ”fără fir aerian, circulaţia desfăşurându-se printr-un sistem provizoriu format dintr-un motor Diesel de camion – generator electric, montat pe o remorcă”, arată reprezentanții Tursib.

Sibiu – Rășinari a rămas, din 1972, ultima mărturie a ceea ce a fost istoria celei de-a doua rețele de tramvai din Europa. Ultima cursă regulată a tramvaiului Sibiu – Rășinari a avut loc la finele anului 2011.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Săndel

Acum 7 ani

O treabă bună!
Raspunde

Adrian

Acum 7 ani

cum a doua retea de tramvai din Europa? daca pe teritoriul actual al Romaniei tramvaiul din Timisoara este primul tramvai din tara, cum poate sa fie cel din Sibiu al doilea din Europa? Se para ca in Romania s-a descoperit mersul cu tramvaiul :-)
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

E o greseala comunista, se pare ca comunistii nu faceau diferenta intre tramvai si omnibus...e/era de asteptat daca majoritatea erau de la coada vacii, noii oameni/rasa a muncii proletare :)) Trecand peste greseli...Sibiul a fost al treilea oras din lume, al doilea din Europa cu omnibus electric, adus de la Budapesta. A fost un esec, nefiind o optiune buna pt. relieful orasului. Un an mai tarziu, 1905, se inaugureaza tramvaiul electric, ideea cu tramvaiul fiind mai veche, de pe la 1894 parca, apartinand lui Carl Wollf. e actualul teritoriu al Romaniei au fost destule orase cu tramvai (cai si elctric) inaintea Sibiului: Timisoara, Bucuresti 1894, Iasi 1900, Braila, Galati, Arad, Cluj
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Către primăriile Sibiu şi Răşinariv( presupun oarbe ,surde şi mute ) : dacă tot repuneţi tramvaiul de ce nu vine până la Cimitir unde începe învrealitate Sibiul ?
Raspunde

Silviu

Acum 7 ani

Nu merge de la cimitir tocmai fiindca Sibiul a renuntat la tramvai si l-a dat Rasinariului.
Raspunde

Daniel

Acum 7 ani

intrebati-l pe Johannis ca a fost ideea lui sa scoata linia dintre cimitir si Zoo. La fel cum a desfintat si liniile de troleu electric-->ecologic !!!
Raspunde

Dorin Benedek

Acum 7 ani

Sibiul începe d p d v administrativ la Fabrica Dumbrava, situată pe dreapta cum urci spre Rășinari!
Raspunde

Papusa Rodica

Acum 7 ani

Total de acord cu ALZARA!! daca se repune in circulatie sa fie o treba eficienta, sa conecteze Sibiul cu Rasinari pe vechea fosta linie Sibiu - Rasinari !!! Asteptam voiosi !!!!
Raspunde

dada

Acum 7 ani

ar fi foarte bine ca tramvaiul sa circule pana la cimitir! crearea zonei metropolitane ar trebui sa faciliteze acest aspect!
Raspunde

Bogdansb07

Acum 7 ani

Subscriu si chiar îndemn ca cineva să sesizeze primăria Rășinari...liniile sunt până la cimitir, cererea va fi mare si astfel se va amortiza mai rapid investiția făcută. Chiar de succes va fi, să sperăm! Succes si abia așteptăm atât ca turist cât și ca locuitor. Mulțumesc
Raspunde

Cornel

Acum 7 ani

Nici la toamna nu cred ca va circula, prin ianuarie scria prin presa ca in aprilie-mai: http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/tramvaiul-din-rasinari-reabilitat-din-bugetul-local-functional-din-aprilie-mai-113080.html
Raspunde

X

Acum 7 ani

E utopic pana la cimitir. Linia nu mai exista. Cred doar într o folosință turistica.
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Ce sa caute rasinarenii in cimitirul din Sibiu? Sa vina la colaci, prosoape, lumanari si un pahar de vin la pomeni? In schimb, exista cateva pensiuni in Rasinari, care, sustin proprietarii, merg bine. Pentru turistii cazati aici, o excursie la muzeu cu tramvaiul ar fi atractiva.
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Daca Tursib a vandut baza pe Dumbravii, o solutie ar fi devierea rutei tramvaiului pe Ludos in Valea Aurie apoi pe Calea Poplacii pana la unitatea militara de pe Avrig, acolo unitatea ar putea ceda o bucata din imensul parking intern si partial nefolosit care il au macar pt o bucla intoarcere sau mic depou, dar asta doar in vise ! Sau prelungit pe Victoriei macar pana la Olimpia, daca nu Casa Armatei, si asa bulevardul e partial sens unic. Oricum, tramvaiul TREBUIE sa revina in oras !
Raspunde

Tr. Amway

Acum 7 ani

Sa circule pana la Gara !
Raspunde

Claudiu

Acum 7 ani

Tramvaiul a fost desfiintat pt ca nu mai era rentabil ! Intretinerea costa foarte mult !
Raspunde

Cornelia

Acum 7 ani

Reintroducerea pana la Cimitir este tardiva pentru ca asa cum asa cum a spus cineva mai sus linia a fost scoasa acum cativa ani din cauza drepturilor de circulatie a tramvalului pe teritoriul Sibiului....deci cei nostalgici...raman nostalgici.....
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Povesti de adormit copii! Tramvaiul asta e mort! Definitiv! RIP!Akex
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus