Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
26°C

Tămâian: Drepturile artistului ar trebui să fie luate în considerare

Tămâian: Drepturile artistului ar trebui să fie luate în considerare

Deputatul PNL Ioan Tămâian a cerut de la tribuna Camerei Deputaților drepturi pentru artiști. Tămâian a invocat faptul că România nu aplică o recomandare Unesco, veche de 36 de ani. ”Vă voi da mai jos câteva exemple de ţări cum au reuşit  să transpună  Recomandarea cu privire la statutul artistului a UNESCO elaborată şi adoptată  la data de 27 octombrie 1980 la Belgrad. În ciuda naturii sale fără caracter obligatoriu, aceasta rămâne până în prezent principalul instrument de standardizare dedicat în mod specific statutului artiștilor. Astfel, prin adoptarea acestei recomandări, Conferința Generală a UNESCO a recunoscut că: fiecare artist are dreptul să beneficieze efectiv de dispozițiile de securitate și de asigurări sociale; Acțiunea autorităților publice devine necesară și urgentă, în scopul de a remedia situația îngrijorătoare a artiștilor într-un număr mare de statele membre, în special în ceea ce privește drepturile omului, circumstanțele economice și sociale și a condițiilor lor de muncă; Statele membre, recunoscând rolul esențial al artei în viața și dezvoltarea individului și a societății, au datoria de a proteja, de a apăra și de a ajuta artiștii și libertatea de creație; Statele membre ar trebui să permită ca ei să se bucure de stima necesară pentru dezvoltarea deplină a activității lor și să ofere garanțiile economice la care artiștii au dreptul ca oameni implicați activ în activitatea culturală”, a susținut Tămâian.

 Conform declarației deputatului, artele ar trebui să fie parte integrantă a vieții și este necesar și oportun ca guvernele să stabilească și să contribuie nu numai la menţinerea unui mediu favorabil pentru libertatea de exprimare artistică, ci să asigure și condițiile materiale care să faciliteze exprimarea talentului creator. ”Recunoscând că fiecare artist are dreptul de a beneficia de fapt de asigurări sociale. Având în vedere faptul că artistul joacă un rol important în viața și dezvoltarea societății ar trebui să aibă posibilitatea de a contribui la dezvoltarea și exercitarea acesteia, precum toți ceilalți cetățeni,păstrând în același timp inspirația creatoare și libertatea de exprimare. Drepturile artistului ar trebui să fie luate în considerare, dacă se dorește, ca drepturi de lucrător cultural cu beneficii, legale, sociale și economice asociate cu condiția de lucrător, având în vedere particularitățile care se pot atașa la starea lui de artist.Reamintind importanța, universal recunoscută atât la nivel național și internațional în conservarea și promovarea identității culturale, precum și rolul în acest domeniu al artiștilor care perpetuează artele tradiționale sau de  interpretare a folclorului național”, a mai declarat liberalul.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Grea lupta pentru un loc sub soare ...
Raspunde

lb

Acum 4 ani

jegurile astea de liberali is cei mai mari etatisti si interventioniti in economie. astia-s mai socialisti decat iliescu
Raspunde

Zorro

Acum 4 ani

Da, exista state in care asigurarea de boala si de pensie a artistilor este asigurata, insa doar daca acestia sí platesc impozit pe venitul lor din expozitii, etc. In RO din cite stiu, artistii nu platesc impozit, s-au poate intre timp s-a schimbat legea. Cine este considerat artist? D-l Tamaian si alti politicieni considera ca trebuie sa treci pe la vreo facultate sa ai tidula, doar atunci esti artist. Leonardi di Caprio nu a terminat si nu a trecut prin nici o scoala de artisti, are un talent nativ, si acuma dupa legile romanesti, daca ar fi trait in RO, nu ar fi acceptat pe scena. Frunzete Vasile-Tamaian nu l-a lasat sa expuna, fiindca nu avea tidula de artist. Insa premiile internationale nu-l califica ca artist? Stan Patras din Sapinta are 4 clase, iar cimitirul lui este renumit in toata lumea. Schimbati anomaliile din sistem, si faceti legi clare, atunci puteti asigura si artistii, insa acestia trebuie sa cotizeze lunar la sistemul de pensii in functie de venit, cum se intimpla si in alte state civilizate.
Raspunde

SB10NUT

Acum 4 ani

Poate ar trebui sa fie considerati artisti toti copiii care deseneaza cu creta in parc....
Raspunde

karl

Acum 4 ani

Cand afacerile nu mai merg ma bag in politica...si cati sunt ca tine Tamaiene...
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

.....dacă faci de ce faci dacă nu faci de ce nu faci!?.... și asta comentează cu ghiotura neaveniții și suficienții care oricum nu au altă menire în lumea asta decât să cârcotească,....în rest și melcul sau râma lasă urme mai consistente decât ei. Încurajați băieți diletantismul și amatorismul cu curaj că poate altfel avem vreo șansă ca fiecare să-și ocupe locul potrivit. Discutăm despre artă și artiști la un nivel absolut subcultural și neinițiat, având în fundalul selfi-urilor noastre penibile, carpeta cu Răpirea din serai și tablourile cu liliacul în coșul de nuiele sau pe acela cu pepenele proaspăt tăiat! De ce naiba nu ne vedem de ciorba puturoasă din propriile castroane și ne băgăm în ale altora!? Zorro, probabil că masca ta nu a reușit să atenueze impotența, impostura și lipsa ta de har. Mai încearcă dar numai între de-ai tăi, poate vei avea succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus