La alegerile locale, PSD și PNL au câștigat aproape tot în județ. Excepțiile sunt cele patru mandate de primari obținute de ALDE și de poziția câștigată în Sibiu de FDGR. În rest, celelalte partide au participat aproape degeaba la alegeri. În afara câtorva mandate de consilieri locali, UNPR, PMP și ceilalți au participat doar ca să simuleze democrația.
Nu același lucru se poate întâmpla însă la alegerile parlamentare, unde ”greii” PNL și PSD pot avea un adversar pe măsură: societatea civilă. Pe modelul București, acolo unde Nicușor Dan a avut o prestație lăudată la locale la nivel național există șanse mari să se constituie Uniune Salvați România. Iar Sibiul nu e lipsit de planuri. Un alt proiect politic, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a încercat lupta electorală la alegerile locale, însă demersul nu a avut foarte mare succes. Acum, însă, liderii organizației spun că pentru alegerile parlamentare se vor pregăti din timp.
PACT își face organizație în Sibiu
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a avut săptămâna trecută prima sa Adunare Generală, în cadrul căreia au fost alese structurile de conducere ale formaţiunii şi au fost decise direcţiile de acţiune în vederea alegerilor parlamentare din 2016. PACT a participat la alegerile locale, după ce s-a înființat cu doar două luni înainte de campania electorală.
Chiar și așa, în urma alegerilor, PACT a obținut 12 mandate de consilieri locali, în 4 dintre cele 10 localități în care a avut candidați. În trei dintre acestea, PACT s-a impus drept principala forță de opoziție în raport cu PSD și PNL (locul doi la Tortoman, Tămășeni-Adjudeni și Bolintin Vale). Și în alte localități precum Roșiorii de Vede, Doljești, Piatra Neamț și Câmpulung Moldovenesc PACT a surclasat alte formațiuni politice vechi. Mai mult, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a fost foarte aproape de a câștiga și funcția de primar al comunei Tortoman, jud. Constanța: candidatul Gabriel Cateliu, susținut de PACT, s-a clasat pe locul al doilea, la o diferență de doar 7 voturi față de locul întâi.
În perspectiva alegerilor parlamentare, reprezentanții PACT susțin că există deocamdată un vicepreședinte care se ocupă de județele care formează regiunea Centru, acesta având însărcinarea de a forma organizațiile județene. Poate nu întâmplător, persoana în cauză este o sibiancă, avocata Mădălina Boncan.
”Am avut o Adunare Generală prin care am decis în primul rând conducerea partidului și toate forurile de conducere, urmând ca în următoarele două săptămâni de la Adunarea Generală să luăm o decizie și cu privire la participarea la alegerile generale. Ceea ce pot să spun în momentul de față e că vom participa, dar deocamdată nu e foarte clară forma, dacă vom participa singuri sau împreună cu cineva. Așa cum probabil ați văzut din presa națională au fost demarate niște discuții cu mai multe partide noi, pentru a se încerca construcția unei platforme politice comună, cu forță mai mare, cu acoperire mai mare”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Alin Iliescu, director de presă PACT.
Pe platforma ”candidez.eu”, membrii PACT vor să continue proiectul început la locale, unde au oferit posibililor candidați un ajutor logistic pentru alegeri. Acesta va continua și la alegerile generale. Candidaţii se pot înscrie accesând secţiunea candidează, urmând ca apoi, echipa PACT să selecteze candidații pe baza profilului definit, cu respectarea criteriilor de integritate și a principiilor și valorilor PACT.
Uniunea Salvați România, filiala Sibiu. În curs de creare
Candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a declarat imediat după alegerile locale că lupta cu corupția din partide determină partidul său să se transforme din Uniunea Salvaţi Bucureştiul în Uniunea Salvaţi România. "Pentru că această clasă politică ne-a dezamăgit de aşa multe ori, încât realmente nu se mai putea. Situaţia este generală la nivel naţional. Clasa politică a dezamăgit la nivel naţional. Lipseşte o forţă politică care să reprezinte cetăţenii care s-au săturat de un întreg mod de a face politică. Tocmai de aceea Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în Parlament la alegerile parlamentare din toamna acestui an", a anunţat Nicuşor Dan, citat de Mediafax. El a adăugat că partidul are "uşile deschise" pentru grupuri de cetăţeni care au încercat să lupte cu sistemul şi pentru partide politice noi, un exemplu fiind Partidul pentru Iaşi. "Vom discuta cu toate formaţiunile politice noi adevărate, adică nu cele formate din vechi oameni politici rebotezate partide noi", a subliniat Dan.
La o lună după acest moment, USR încă nu a fost înregistrat la Tribunalul București, iar prin țară s-au creat doar câteva grupuri de lucru în vederea formării unor organizații județene. Același lucru se întâmplă și la Sibiu, unde câțiva tineri s-au strâns pentru a vedea cum pot stabili un grup de inițiativă pentru formarea unei organizații locale USR Sibiu. Acest fapt a fost confirmat și de la nivel central.
”Vă putem confirma că am primit solicitări din Sibiu, dar nu s-au făcut demersuri concrete încă pentru constituirea unei filiale a Uniunii Salvați România în Sibiu. Nu avem o persoană desemnată în această privință”, se arată într-un răspuns primit de la USR Sibiu la o întrebare privind formarea unei organizații locale.
Miza: 15%
Un partid nou, care să strângă generația tânără care altfel poate nu s-ar prezenta la vot ar putea strânge la alegerile locale aproximativ 15%, spun analiștii politici. ”USB va juca în mod previzibil tot pe cartea anti-partide, va refuza alianțe și înțelegeri. Încurajat de scorul bun obținut la București, Nicușor Dan a anunțat deja intenția de a transforma USB în USR și de a ataca alegerile parlamentare. Problema lui este că nu dispune de structuri în teritoriu, iar acestea sunt dificil de înființat, însă nu imposibil, având în vedere entuziasmul generat în Capitală. Președintele Klaus Iohannis are toate motivele să încurajeze noul partid și să se lipească de imaginea lui. USR ar putea deveni chiar noul partid prezidențial, dacă reușește să se impună la parlamentare”, susține Dan Tapalagă, editorialistul site-ului hotnews.ro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Nicușor Dan , Tribunalul Bucureşti , Piatra Neamț , Primaria Capitalei , Turnul Sfatului , Preşedintele Klaus Iohannis , Uniunea Salvaţi România , Adunarea Generala , USR , Iar Sibiul , Pactul Ribbentrop , Câmpulung Moldovenesc , Adunare Generală , Bolintin Vale , Alin Iliescu , Platforma Acţiunea Civică , Candidatul Uniunii Salvați Buc , Dan Tapalagă , Gabriel Cateliu , Mădălina Boncan , Uniune Salvați România , Uniunii Salvați România , Uniunea Salvați Bucureștiul
Vizualizari: 4623
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Sibian