Joi,
06.10.2022
Innorat
Acum
16°C

Tribunalul Sibiu a fixat primele termene ale noilor procese pentru casele revendicate de Iohannis

Tribunalul Sibiu a fixat primele termene ale noilor procese pentru casele revendicate de Iohannis

În septembrie încep noile procese prin care asociații președintelui României, Klaus Iohannis, încearcă să mai recupereze un sfert din averea pe care au obținut-o acum 17 ani și pierdut-o integral în 2015.

Pe 14 și, respectiv, 29 septembrie, Statul Român este chemat în fața instanței în cadrul a două procese deschise pe tema imobilelor asupra cărora emite pretenții inclusiv familia președintelui României, Klaus Iohannis. Cele două acțiuni au o singură direcție: aceea de a recupera un sfert din averea pe care a dobândit-o familia prezidențială în 1999. Adică un sfert din două clădiri situate în centrul istoric al Sibiului, pe Gen. Magheru, nr. 35, și pe Nicolae Bălcescu, nr. 29.

Proces via America

Inițiatoarea celor două procese este Rodica Baștea, domiciliată în SUA (statul Florida). În termeni seci, ea a dat în judecată Statul român pentru anularea unui certificat de moștenitor emis pe numele Statului și pentru a-i fi recunoscut dreptul de moștenitor. Rodica Baștea este soția lui Ioan Baștea, decedat în 2010 în SUA, unde a emigrat acum mai bine de 15 ani. Acest Ioan Baștea, împreună cu soacra și soția președintelui României au fost beneficiarii unui certificat de moștenitor eliberat în 1999 de notarul sibian Gabriel Bucșă. Potrivit acestui certificat, Ioan Baștea, Georgeta Lăzurcă și Carmen Iohannis ar fi fost moștenitorii întregii averi ai familiei Ghenea - cele două case din centrul Sibiului și un număr de acțiuni bancare.

casa iohannis balcescu Imobilul de pe str. N. Bălcescu nr. 29

În 2005, certificatul de moștenitor a fost anulat de instanță, iar rând pe rând, instanțele de judecată au luat înapoi și cele două case din centrul Sibiului. Ultima casă ”pierdută”, cea de pe Nicolae Bălcescu, a generat și cele mai multe discuții, deoarece fiind închiriată unei bănci, a generat familiei Iohannis venituri estimate la 320.000 de euro.

În procesele înregistrate la Tribunalul Sibiu încă din aprilie anul acesta, Rodica Baștea (prin intermediul unei case de avocatură) nu face nicio referire la numele Iohannis. Însă drepturile de proprietate ale acestei familii intră în discuție în mod evident, numele celor din familia prezidențială fiind înlocuite în acțiunile redactate cu sintagma ”terțe persoane”.
Averea din 1964

Potrivit celor descrise de Rodica Baștea în acțiunile sale, averea în discuție a fost agonisită acum câteva zeci de ani de soții Maria și Eliseu Ghenea și constă în imobilele din Sibiu, o casă din Porumbacu de Jos, dar și ”5.700 bucăți a 500 de acțiuni bancare”. Aceeași sursă arată că Maria Ghenea (născută Baștea, în 1882) a decedat în anul 1962. Moștenitorii ei au fost doi: soțul Eliseu Ghenea și fratele ei, Nicolae Baștea. Fiecare a avut dreptul la câte o jumătate din bunurile ei (un sfert din întreaga avere pentru fiecare). Cum Nicolae Baștea era deja trecut în lumea celor drepți (din 1947), sfertul cuvenit lui i-a fost transmis fiului acestuia, care purta tot numele de Nicolae Baștea (fiind născut în 1912). Restul averii (trei sferturi) a rămas pe numele lui Eliseu Ghenea. Mai departe, se arată că Nicolae Baștea a fost crescut de familia Ghenea de la vârsta de 14 ani (soții Ghenea nu au avut copii). În vremea comuniștilor, casele din averea în discuție au fost naționalizate, fiind trecute în proprietatea Statului Român în 1964.

Sfertul de avere

În procesele aflate acum pe rolul Tribunalului Sibiu, se face referire la sfertul de avere pe care, până la naționalizare, l-a ”avut întabulat pe numele său” nepotul familei Ghenea, Nicolae Baștea. Nici acesta nu a avut copii, dar și-a împărțit averea printr-un testament olograf datat 25 decembrie 1991. Prin acest testament, jumătate din avere a fost lăsată nepotului Ioan Baștea (soțul decedat al Rodicăi Baștea), un sfert a revenit Georgetei Lăzurcă (soacra actualului președinte al României), iar celălalt sfert lui Carmen Iohannis (soția președintelui).

casa Iohannis Magheru (5) (Copy) Imobilul de pe str. Gen. Magheru nr. 35

Rodica Baștea cere prin noile acțiuni ca judecătorii să recunoască faptul că anularea certificatului de moștenitor redactat de notarul Bucșă nu duce, automat, la pierderea întregii averi. Și că, având în vedere cele mai sus expuse, Nicolae Baștea (cel născut în 1912) are dreptul la un sfert din imobilele situate în Sibiu (str. Gen. Magheru nr. 35 și N. Bălcescu, nr. 29), respectiv la ”1.400 bucăți a câte 500 de acțiuni bancare”.

Proces și la Pitești

După ce în noiembrie 2015, judecătorii de la Brașov au anulat dreptul de proprietate al familiei Iohannis asupra casei de pe Nicolae Bălcescu, Statul Român, prin Fisc, a demarat procedurile de preluare a proprietății. Însă aceste proceduri au fost blocate prin înscrierea în Cartea Funciară a celor două procese deschise de Rodica Baștea. În paralel, familia Iohannis a apelat la o cale extraordinară de atac împotriva deciziei de la Brașov, acest din urmă proces urmând a fi pus pe rolul Curții de Apel Pitești.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

dancp

Acum 6 ani

familie penala unde s copiii din rasinari? banii furati prin donatii la tenis vicerdea,via primarie,unde E casa din florida a cui e ? haus claus sa traiesti.................... iliescu iliovici era mic copil.GHINION
Raspunde

@dancp

Acum 6 ani

Medicamente! medicamente, medicamente, medicamente, medicamente, .......!!!!
Raspunde

Micul Muci

Acum 6 ani

Prima e diagrama de la bacu' de anul viitor?
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Ah, asta-i procesul aluia care nu este de acord cu o hotarire judecatoreasca. Si acum face pe incoruptibilul, un fel de Berlusconi mai mic. Asta-i RO, o tara de hoti, condusa de un hot, cu politicieni hoti si o populatie ingusta la minte care i-a ales.
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Ingusta la minte e putin spus...o turma de oi cretine si oarbe l-a votat pe tradatorul asta sas hot ordinar,se rascolesc in morminte conducatorii romani adevarati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus