Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
7°C

DAR pentru copiii speciali

DAR pentru copiii speciali

Timp de trei luni, copii cu dizabilități precum, autism, paralizie cerebrală, autism, sindrom Down, tetrapareză spastică, miopie sau microcefalie participă la un proiect inedit organizat de Asociația „Dorință, Ajutor, Recuperare” (D.A.R.). Proiectul este finanțat de municipalitate prin Agenda Comunității și își propune să aducă atât o îmbunătățire a stării de sănătate a copiilor dar mai ales o îmbunătățire a modului de a privi terapia, nu doar ca pe o obligație, ci într-un mod cât mai plăcut realizându-se astfel creșterea competențelor sociale ale acestora.

Proiectul se desfășoară pe parcursul a trei luni și își propune să le ofere acestor copii posibilitatea să îmbine o terapia deja cunoscută – logopedia – cu alte terapii alternative care, pe lângă beneficiile lor, să aducă și zâmbete pe fețele copiilor: terapie asistată de cai (hipoterapia), terapia prin muzică (meloterapia), terapia prin artă și terapia prin teatru (drama terapia), terapii cu ajutorul cărora se urmărește reabilitarea psiho-socială și dezvoltarea unor competențe.

Terapie asistată cu cai

20 de copii beneficiază de toate avantajele acestui proiect fiecare dintre cei mici putând participa la ore de logopedie ce se desfășoară individual, timp de o oră în fiecare săptămână. Pentru terapia asistată cu cai, copiii au fost împărțiți în două grupe de câte 10 copii, fiecare grupă având la dispoziție 2 ore pe săptămână. Activitatea se desfășoară la Baza Hipica Sibiu în zilele de marți și joi, cu antrenoarea Adelina Ioana Bucur. Terapia asistată de cai sau hipoterapia, constă în călăritul terapeutic și în preocuparea față de aceste animale deosebite. Pe parcursul hipoterapiei, calul reprezintă un instrument terapeutic. Ritmul liniștitor al calului, puterea și cele trei modele tridimensionale de mișcare duc la executarea de exerciții cu rol în îmbunătățirea circulației, a tonusului muscular și al echilibrului. Copiii pot interacționa cu calul realizându-se astfel schimbări benefice asupra acestora prin activități de periaj, hrănire și desigur diverse activități pe cal: aruncarea mingilor colorate si cu textură dferită la coș, călărit printre jaloane sau aruncarea cercului la țintă.

Activitățile muzicale, artistice și teatrale s-au desfășurat pe parcursul a patru săptămâni, copiii fiind de asemenea împărțiți pe 2 grupe pentru ca orele să fie cât mai eficiente. În lunile mai și iunie micuții au participat la ora de teatru și artă la Teatrul Gong în timp ce în luna iulie vor descoperi tainele muzicii la sediul "Learn with Music".

„Sperăm ca acest proiect să aducă atât o îmbunătățire a stării de sănătate a copiilor dar mai ales o îmbunătățire a modului de a privi terapia, nu doar ca pe o obligație, ci într-un mod cât mai plăcut, realizându-se astfel creșterea competențelor sociale ale acestora”, spun reprezentanții Asociației D.A.R.

În prezent copiii desfășoară activități de călărie în fiecare marți și joi de la ora 10 la 12 la Baza Hipica Sibiu, ore de logopedie în particular iar programul de muzică va începe vineri, 8 iulie, și va dura patru săptămâni.

Asociația Dorinţă, Ajutor, Recuperare D.A.R. Pentru Copii Şi Tineri Cu Dizabilităţi Sibiu, este o organizație neguvernamentală înfiinţată la sfârşitul lunii februarie 2014 cu scopul de a promova şi reprezenta drepturile, nevoile şi interesele copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Membrii fondatori ai Asociaţiei sunt părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi şi-au propus, în primul rând, să aducă cât mai multe zâmbete pe feţele copiilor şi tinerilor care se confruntă cu o anumită dizabilitate şi să promoveze includerea şi participarea lor la viaţa comunităţii din care fac parte.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus