Luni,
21.06.2021
Partial Noros
Acum
16°C

Tămâian: ”La parlamentari ar trebui limitată activitatea la două mandate”

Tămâian: ”La parlamentari ar trebui limitată activitatea la două mandate”

Reporter: De ce vă doriți un nou mandat de deputat?

Ioan Tămâian: Vreau un alt mandat pentru a-mi finaliza sau a-mi pune în practică, să zicem, anumite proiecte legislative care s-au adunat ca idei, în timp, fie prin relația directă cu cetățenii care au venit la cabinetul parlamentar, fie cu alți cetățeni din întreaga țară, care și-au exprimat anumite puncte de vedere vis-a-vis de o anumită lege sau de o problemă în particular. Pentru un deputat nu este suficient un mandat ca să rezolve sau să pună în practică anumite proiecte, ci de două. Eu zic că două sunt suficiente. Sunt adeptul ideii conform căreia și la parlamentari ar trebui limitată activitatea la două mandate.

Rep.: De ce?

I.T.: Pentru că noi avem parlamentari și din 1990. Dacă din 1990 sunt încă parlamentari în funcție și mai vor un nou mandat, nu s-a schimbat nimic pozitiv în linia legislativă. Și merită să rămână sau trebuie reîmprospătată? Cred că e foarte interesantă și ideea unui proiect al PNL, care reorganizează România, care este în asentimentul proiectului Președintelui, plus dacă facem unul al parlamentului și atunci putem face un proiect comun, de țară foarte bun. Sigur, în opoziție cu cel al proiectului PSD, unul social, noi vom merge foarte mult pe ridicarea economică a țării. Odată ce dezvolți țara economic, toate celelalte sunt posibile. Altfel, dacă mergi numai pe social, nu ai nicio șansă să ajungi la un nivel de prosperitate ridicat.

Rep.: Vi se pare mai dificil să candidați pe listă nominală sau pe listă de partid?

I.T.: În general, ca și candidat pentru parlament, contează foarte mult partidul. Dar, în același timp, și persoana poate susține partidul. Sunt multe situații în care persoana este deasupra partidului ca și cotație, dar în general contează foarte mult partidul.

Rep.: Cum a fost Ilieșiu?

I.T.: (Râde) Da, de exemplu. Și mulți alții. Când am ajuns acolo mi-am dat seama de nivelul oarecum scăzut al multor parlamentari.

Rep.: Inclusiv PNL?

I.T.: Da și în PNL.

Rep.: V-ați gândit să propuneți în PNL regula celor două mandate? Să fie PNL primul partid care face asta?

I.T.: M-am interesat și am vorbit și cu alții de această problemă. Dar cum se pune problema? De exemplu, dacă se fac două mandate de deputat, ai voie să fii și senator două mandate? Într-adevăr, sunt cele două Camere împreună, dar au structură și concept și atribuții separate. Ar putea fi o variantă, dar părerea mea că ar trebui două mandate.

Rep.: Fără varianta de două mandate la Camera Deputaților și două la Senat?

I.T.: Da, asta e de discutat împreună, pentru că normal o lege ajunge fie de la Senat, fie de la Camera Deputaților. Corect ar fi să fie un mandat de deputat, iar următorul să candidezi la Senat, obligatoriu, să fie două mandate în acel moment. Într-o viață de om nu-ți poți face din deputăție o meserie, pentru că acolo te duci cu un scop, după cunoștințele adunate în timp. Nu poți ajunge până la pensie deputat sau senator.

Rep.. V-ați interesat cât aveți pensia de parlamentar?

I.T.: Nu, nu mă interesează zona asta. Nici în domeniul privat nu mă interesează banul, sunt artist.

Rep.: Vă pare rău acum că nu ați candidat la Primăria Șelimbăr?

I.T.: Nu, pentru că nu mi-am dorit acest lucru. Propunerea cea mai clară și cea mai fermă a fost cu un mandat înainte, din partea domnului Iohannis, când era primarul Sibiul și mi-a spus că m-ar susține, dacă aș dori. Am spus clar nu și am explicat. În același timp, când am vorbit de Camera Deputaților mi-a zis da, că ar fi încântat.

Rep.: Acum nu l-ați întrebat pentru al doilea mandat de deputat?

I.T.: Nu, nu consider că e necesar. Nu merg cu rugăminți. Dacă nu aș lua al doilea mandat, aș fi trist că ce mi-am propus, nu am realizat, dar nu ar fi un capăt de țară dacă nu aș mai lua un mandat.

Rep.: Aveți un plan B?

I.T.: Planul B e primul plan: cultura, arta. Asta încerc, pe lângă multe altele, să promovez și în parlament. Eu mă consider din generația nouă, dar nu ca vârstă. Când spui oamenii noi nu te referi la starea bătrân sau tânăr. Trebuie să fie o simbioză între tineri și oameni mai în vârstă, ca să mergem înainte cu succes.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

alzara

Acum 4 ani

Sutor,ne ultra crepidam !
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Ceva ma face sa cred - si intuiția nu m-a înșelat niciodată - ca s-au cam acrit strugurii !
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

in primul rand NU ar trebui sa avem parlamentari ca d-nul Tamaian!!!
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

La primari ar trebui limitate mandatele, pt. că la președinție e deja limitat la 2 mandate, altfel dl. Johannis ar fi fost reales și peste 40 de ani...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus