Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

Acvila de aur primește coroană. Un deputat sibian, printre inițiatorii legii care schimbă stema României

Acvila de aur primește coroană. Un deputat sibian, printre inițiatorii legii care schimbă stema României

Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

"Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan", prevede legea promulgată de şeful statului, conform Mediafax.

Printre semnatarii proiectului de lege care au propus modificarea stemei României se află și parlamentarul sibian Ioan Tămâian.

Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora. Până la data respectivă, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.

Monedele şi bancnotele emise de Banca Naţională a României, anterior datei de 31 decembrie 2018, vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.

În expunerea de motive a legii, iniţiatorii susţin că prezenţa coroanei pe stema României este un simbol al "independenţei, suveranităţii şi unităţii statului".

Proiectul de modificare a Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, PSD şi ALDE a fost adoptat pe 8 iunie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Foto: Mediafax

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

un cititor

Acum 5 ani

Era exact ce ne lipsea din tara asta. Noi nu avem spitale, scoli, etc... dar modificam steme. Genial .....
Raspunde

-

Acum 5 ani

cititorului ca la asa fel de drepturi ca drepturile de r fid cip si pe stanga si pe dreapta la harta, tot asa fel de de idei si tot asa fel de articol si n-ai grija cititorule ,,ca cine se aseamana se aduna'',pentru ca spitalele nu cer nici pacienti si nici scolile scaderea nametilor de 3 metri si nici sanatatea in acest caz nu are nevoie de ,,etc'' dumnitale,daca intre timp ,cititorule,nu ti-a spus nimeni ,,fratele meu...roman"
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 ani

Ce tâmpenie! Republică cu coroana monarhică pe stemă. Ţară de nebuni!
Raspunde

Nicolae Sibianul

Acum 5 ani

Este una dintre cele mai absurde elucubratii care mi-a fost dat sa o descopar in ultima vreme !!! Coroana regala pe insemnul heraldic al unei REPUBLICI ?! De ce nu ati gandit cum am putea face sa reasezam din nou si evident statornic, pe stema Romaniei, insemne cu simbolistica profunda - padurile care au fost (si care azi-maine nu vor mai fi !), sondele, care vorbeau lumii despre resursele subterane ale Romaniei, care in cea mai mare parte nu ne mai apartin, spicele de grau care au hranit un popor nedecimat de 23 de milioane, s.a. Sau, vreti sa ne aratati, prin insemnul coroanei asezat pe capul vulturului carpatin, ca recunoasteti oficial "casa regala" tiganeasca a lui Cioaba ? Pentru ca la alte "altete" nu cred ca v-ati gandit serios ...
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Mie mi se pare nebunie si mai mare crucea pe stema unei tari laice...
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Pasarea nu putea ramane cu capul descoperit. Dupa cat e de incarcata (in gheare, in cioc, pe cap), io cred ca tine ceva si in spatele scutului.
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

probabil ouale.... ale ei sau ale altcuiva .....
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Mai tare este ca, monarhia din Romania ne-a fost impusa, iar acum ii tot slavim pe regi, care nu au nicio legatura cu poporul roman. Si le mai punem simbolul pe stema. Ne conduc niste descreierati ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus