Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

VIDEO Laureţiu Streza, audiat ca martor la DNA în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar

VIDEO Laureţiu Streza, audiat ca martor la DNA în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar

Actualizare

Avocatul Mitropolitului Ardealului, Daniel Ionaşcu, a declarat că Laurenţiu Streza nu a primit "bunuri sau donaţii exacerbate" pentru "binecuvântarea" dată pentru scrierea cărţii "Iubire milostivă şi mântuitoare" de către George Becali în detenţie, în contextul audierii mitropolitului la DNA.

"Înalt Preasfinţia Sa nu a avizat cartea ci a binecuvântat-o. Nu există carte care apare în Biserică să nu apară cu binecuvântarea unui ierarh. Un părinte de la Muntele Athos a mers la Înalt Preasfinţia Sa să îi dea o binecuvântare lui George Becali să scrie o carte. Nu s-a pus problema să aibă o contravaloare. Singurul lucru a fost să primească o carte scrisă de domnul Becali. Nici nu se pune problema să fie sponsorizari, bunuri sau donaţii exacerbate. Pentru acea binecuvântare nu s-a dat nimic. Domnul George Becali nu a fost cel care a cerut ci au cerut cei de la Athos care au scris cartea, că este un coautorat. Este titlul autorului însă corectura grafica, textul şi tot ce e acolo a aparţinut călugărilor de acolo. Binecuvântarea s-a dat pentru scrierea lucrării. Cartea nu era scrisă. Când s-a dat binecuvântarea domnul Becali o poate folosi unde vrea. Nu această lucrare este cea care face obiectul cercetării, sunt vreo cinci sau şase lucrări în dosar", a declarat avocatul Daniel Ionaşcu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă George Becali a fost vizitat la închisoare de Mitropolitul Ardealului, avocatul a spus că "Înalt Preasfinţia Sa nu a fost undeva pentru domnul Becali în special. Îi vizitează frecvent pe cei închişi pentru că a cerceta pe cei închişi e o poruncă bisericească".

Știre inițială

Mitropolitul Ardealului, Laureţiu Streza, a venit, luni, la DNA, fiind citat pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, în care se fac cercetări pentru favorizarea făptuitorului, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea, informează News.ro

Laurenţiu Streza a intrat în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la ora 10.25, fără să facă nicio declaraţie. Înainte ca Laurenţiu Streza să coboare din maşina cu care a venit la DNA, avocatul acestuia, Daniel Ionaşcu, a spus că este important ca mitropolitul Ardealului să ajungă la procuror, ca martor, apoi va vedea dacă va face declaraţii la ieşire. “Noi nu putem aprecia ce trebuie să aprecieze forul superior, adică instituţia unde ne aflăm acum. Este o chestiune fundamentală de respect. (…) A spune ceva înainte de a se face cercetarea efectivă este un lucru pe care eu nu îl pot face”, a declarat avocatul Daniel Ionaşcu, citat de News.ro

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Streza, este cel care a asigurat în perioada 6 – 13 ianuarie 2015 activitatea de coordonator științific în procesul de redactare a cărții ”Iubirea milostivă și tămăduitoare”, semnată de George (Gigi) Becali. Condamnat la trei ani și șase luni pentru dare de mită, lui Gigi Becali publicarea cărții a cărui valoare științifică este garantată de ÎPS Streza i-a redus pedeapsa cu închisoarea cu 30 de zile.

Procurorii din cadrul DNA s-au autosesizat din oficiu ”cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată”, se arata într-un comunicat emis de procurorii anticorupție în luna ianuarie a acestui an.

Invitat la o emisiune Turnul Sfatului TV, în urmă cu două luni, Mitropolitul Ardealului a vorbit despre relația sa cu Gigi Becali și motivul pentru care a acceptat să gireze cartea acestuia, scrisă din închisoare.

https://youtu.be/zIddc9S_3WM?t=57m43s

Becali a declarat astăzi, la postul de televiuznie RTV, imediat după ce Laurenţiu Streza a ajuns la DNA, că ştia că acesta urmează să fie audiat, dar i-a fost jenă să-l spună ierarhului. "Mi se pare că este prea mult, pentru că este o chestiune de nimic. Ei vor să afle dacă acea recomandare a semnat-o mitropolitul. După ce am scris-o am dus-o la Mitropolie pentru a spune dacă este o carte cu specific teologic", a declarat Becali.

Alături de prof. univ. dr. Laurențiu Streza, în lista Administrației penitenciarelor care include ”coordonatorii științifici” ai pușcăriașilor, mai apar alți șapte profesori universitari din Sibiu: prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea, prof. univ. dr. Mirela Stanciu, prof. univ. dr. ing. ec. Nicolae Georgescu, prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, prof. univ. dr. Ioan Doru Poiană, prof. univ. dr. Benoni Sfârlog, și prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu.

Citește și

DNA are o veste pentru ÎPS Streza și alți șapte universitari sibieni: ”ne-am autosesizat”

L-au chemat, dar n-a venit. ÎPS n-a dat explicații în fața Comisiei de Etică

Comisia de Etică a ULBS, despre profesorii care au ajutat la scrierea cărților din pușcărie: Nimeni n-a greșit cu nimic

ÎPS Laurențiu Streza, despre Gigi Becali: ”I-am spus «mă, fii atent, numele meu să nu-l mai pomenești»”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

16 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Uai Giginho, viez uai si-ai facut, l-ai bagat pi prea-sfantul bielzebut la niecaz ! Nu ierea mai ghini uai, sa hi vinit la nghini si ti luam coautor la buchisala pi cari-o scot io. Rusanica uai!
Raspunde

Gogupintenogu

Acum 7 ani

Si aproposz de "tapu logodit" fiecare pasare ,pe limba ei chiere!
Raspunde

B.Utoru

Acum 7 ani

Cred că L. Streza nici n-a văzut acele cărţi, a luat doar banii (mulţi!) de la Becali.
Raspunde

Maria

Acum 7 ani

Cică, doar a binecuvântat "intenţia" de a scrie o carte... O dă cotită popa ăsta.., o suceşte de-a dreptul diabolic... ha ha ha!
Raspunde

Vicent

Acum 7 ani

Si mercedesul? Nici macar asa putin la el nu a contribuit bovina Becali. Ce enoriasi bogati are Streza? Oare strica ceva impozit pe cele averi duhovnicesri ale BOR SRL?
Raspunde

popa duhu

Acum 7 ani

Iudă, încă crezi că poţi să L vinzi şi să L cumperi pe Cristos? Te așteaptă judecata de apoi!
Raspunde

Mafolda

Acum 7 ani

Biserica e exact ca un Partid Politic. Degeaba incearca ei sa nege acest lucru. Se comporta exact ca orice organizatie sociala. Marea problema e sunt tocmai membrii ei. Atat timp cat vrei sa fi parte din acest Partid Religios, trebuie sa accepti randuiala lui sau sa pleci din el; iar randuiala bisericiasca e facuta de conducatori pentru conducatori.
Raspunde

gogupintenogu

Acum 7 ani

O lingi 3.14-ia,vezi ca ca s-o scoti,tre sa te bage,mai intai!UAi!!!
Raspunde

Lascar

Acum 7 ani

Din neintelegeri s-au nascut partidele politice la fel ca si cele religioase. V-ati intrebat de ce oare crestinii (si nu numai) s-au divizat in atatea fractiuni, culte, secte, sau cum vreti sa le numiti?
Raspunde

-

Acum 7 ani

singurele bunuri exacerbate care le-a primit Mitropolitul Ardealului dar nu le-a precizat ,erau oasele mortilor de la penetenciarul din Aiud ,in rest sau in schimb ,intotdeauna ,romanii au vrut sa se uneasca cu Tara...
Raspunde

Mutiu

Acum 7 ani

Prosti sunt cei ce le dau crezare...
Raspunde

BIO

Acum 7 ani

FELICITARI DNA ! Va respectam seriozitatea si devotamentul pentru popor. Din pacate , vorba aceea : NU FA CE FACE POPA CI NUMAI CE ZICE e ok! LACOMIA DE BANI SI PUTETRE IA MINTILE SI MAI MARII BISERICI, care ne da sfaturi pe la TV pozandu-se si cu mai marii smecheri de politicaI
Raspunde

SB10NUT

Acum 7 ani

DNA doar cerceteaza si mai baga la racoare cate putin sau le da cu suspendare, cat sa se mai potoleasca "sheepel". Averile si prejudiciile nu se racupereaza, ba chiar mai stau pe bani nostri la parnaie. Streza poate fi cercetat pentru tot felu de alte marsavii, da banii nu vom vedea de la nici un puscarias de matase. Dar romanul ortodox crede si nu cerceteaza.
Raspunde

Liviu-Emil

Acum 7 ani

Cu multă stimă ! regret mult că nu ați reușit să punctați trei lucruri ! 1- Cum se împacă dogmele bisericești cu opulența ? 2- Definiție BLESTEMULUI , conform creștinismului , asta referitor la colegul care a publicat fotografie MERȚANULUI !! Știe Înaltul că mafioții sau cei din Cosanostra au mașini blindate? 3- Sunt mai mai valoroase smerenia și modestia decât a face din din Filantropie o laudă de sine !! pate articolul s-a vrut a fi o adevărată recenzie a unui fapt reprobabil, dar mulți văd că Becali este cel bun, iar Mitropolitul îl admiră !
Raspunde

TEX

Acum 7 ani

cu executare! sa fie primit!
Raspunde

coco

Acum 7 ani

Acelasi popa de la Sibiu, care a beneficiat de despagubiri de la stat, pentru terenurile agricole de pe raza loc. Selimbar, acolo unde Primarul Maricuta punea in posesie doar pe cine el dorea si tot acelasi popa la decorat pe primarul Maricuta “Crucea şaguniană pentru mireni” primarului comunei Şelimbăr, Ioan Daniel Maricuţa, ...sa nu uitam ,,,,, 114 mil euro frauda cercetata acuma.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus