Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

16 km de cablaj metropolitan în Sibiu, lucrări de 9,6 mil. lei. Stadiul lucrărilor și primele termene

16 km de cablaj metropolitan în Sibiu, lucrări de 9,6 mil. lei. Stadiul lucrărilor și primele termene

Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță că lucrările de realizare a cablajului metropolitan pe trei din arterele principale ale orașului (Corneliu Coposu, Alba Iulia și Calea Dumbrăvii) se vor încheia în prima parte a lui noiembrie 2016. Pe alte două artere (Victoriei și Gen. Vasile Milea) lucrările încep săptămâna aceasta.

”Pe bulevardul Corneliu Coposu lucrările au început din Piața Unirii și sunt deja efectuate pe partea stângă, până în zona parcării de la Sala Thalia. Pe această arteră săpăturile s-au realizat în marea majoritate în zona verde de lângă Zidul Cetății. Pe șoseaua Alba Iulia lucrările au început din zona sensului giratoriu de la Metro, pe trotuarele de pe ambele părți ale străzii. Pe partea dreaptă în sensul de mers spre oraș lucrările au fost deja efectuate până în zona Lidl, iar pe partea stângă se lucrează la intersecția cu strada Grâului. Pe Calea Dumbrăvii săpăturile au început de la sensul giratoriu de la Cimitirul Municipal și au înaintat pe partea dreaptă până la intersecția cu strada Lămâiței. Pe trotuarele de pe cealaltă parte a străzii s-au executat deja lucrările pe porțiunea dintre strada Dimitrie Anghel și strada Mihail Sebastian. Pe această stradă săpăturile s-au realizat preponderent în trotuar”, descriu reprezentanții Primăriei stadiul lucrărilor pe cele trei artere unde acestea au demarat. Potrivit comunicatului emis de administrația locală, infrastructura metropolitană pe Corneliu Coposu ar trebui finalizată până pe 1 noiembrie, iar pe Alba Iulia și Calea Dumbrăvii, până pe 8 noiembrie.

cablaj metropolitan alba iulia iulie

“Chiar dacă există un disconfort ca urmare a acestor lucrări, câștigul mare este eliberarea de cablurile suspendate și, deci, un Sibiu mai puțin împânzit de cabluri și colaci de fibră agățați de stâlpi. Vorbim de cinci dintre principalele străzi ale orașului, iar prin proiect aspectul acestora se va îmbunătăți mult”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu
Victoriei și Milea. Încă cinci luni

Din această săptămână vor începe lucrările și pe celelalte două artere cuprinse în proiectul actual, bulevardele Victoriei și Vasile Milea, anunță Primăria. Potrivit contractelor semnate pe 11, respectiv 15 februarie 2016, în primele două luni trebuie realizate proiectele tehnice și obținute avizele necesare, iar în următoarele cinci luni (care curg de la predarea amplasamentului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor) trebuie realizată lucrarea.

cablaj metropolitan corneliu coposu iulie

9,6 milioane de lei

Realizarea infrastructurii de cablaj metropolitan pe cele cinci artere este cofinanțată din fonduri norvegiene, accesate de Agenția de protecție a mediului Sibiu în cadrul proiectului Calea verde pentru dezvoltare durabilă. Primăria Sibiu, în calitate de partener al Agenției de protecție a mediului, beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 4,8 milioane de lei. La această sumă, din bugetul local au mai fost alocate încă 6,7 milioane de lei (cofinanțare și sume alocate suplimentar pentru completarea lucrărilor). Pentru lucrările pe cele cinci artere, Primăria Sibiu a organizat proceduri de atribuire publică, iar în cazul fiecăreia doar câte o ofertă a fost depusă. Prin urmare, toate cele cinci contracte au fost semnate cu aceeași asociere, formată din firmele sibiene SC Electro Con Impex SRL și SC Terra Building SRL. Cele două firme asociate au drept contractant SC Drumuri și Prestări Construcții SRL. Valoarea totală a celor cinci contracte este de 9,6 milioane de lei, fără TVA.

cablaj metropolitan calea dumbravii iulie

16 km, 19 tuburi

Lungimea cumulată a rețelei de cablaj metropolitan care urmează a fi amenajată pe cele cinci artere este de aproximativ 16 km. De subliniat că lucrările contractate de Primărie nu acoperă, în niciunul din cazuri lungimea întreagă a bulevardelor, ci doar o porțiune considerabilă a acestora. Cei 16 km se vor adăuga celor 26,2 km de cablaj metropolitan deja existent, infrastructură extinsă în permanență: majoritatea străzilor aflate în lucru au prevăzut în proiect și introducerea cablajului metropolitan.

Rețeaua de comunicații subterană va fi compusă din cinci tuburi de PVC cu diametrul de 90 de mm, de trei tuburi cu un diametru de 50 de mm, un tub de 63 de mm și alte nouă tuburi de tip HDPE cu un diametru de 40 de mm. Într-un al 19-lea tub cu diametrul de 90 de mm vor fi introduse alte opt tuburi de polietilenă care vor fi la dispoziția Primăriei Sibiu. Tuburile vor fi îngropate la adâncimea de 1,2 m sub asfalt, respectiv 1,4 m sub carosabil. ”La distanțe mai mari de 150 de m în linie dreaptă, la schimbări de direcție sau intersecții trebuie amenajate cămine de trageri”, se arată în caietul de sarcini al lucrărilor. Asfaltul și trotuarele trebuie refăcute în urma intervențiilor, iar pentru a nu afecta și mai mult carosabilul, subtraversările vor trebui realizate prin foraje orizontale.

Artere și valori

Bd. Victoriei: de la intersecția cu str. Andrei Șaguna până la intersecția cu str. Transilvaniei; Valoare contract: 0,637 mil. lei. fără TVA

Bd. Vasile Milea: de la intersecția cu str. Semaforului până la intersecția cu Calea Dumbrăvii; Valoare contract: 1,91 mil. lei. fără TVA

Bd. Corneliu Coposu: din Piața Unirii până la intersecția cu str. Constituției; Valoare contract: 0,845 mil. lei. fără TVA

Str. Alba Iulia: de la intersecția cu str. Turismului până la intersecția cu str. Turda; Valoare contract: 2,931 mil. lei. fără TVA

Calea Dumbrăvii: de la intersecția cu bulevardul Vasile Milea până la Cimitirul Municipal. Valoare contract: 3,299 mil. lei. fără TVA

Cine folosește rețeaua?

Rețeaua de cablaj metropolitan este destinată operatorilor de comunicații electronice (telefonie, internet, cablu TV etc). Cablurile de transport a energiei electrice au o rețea separată, amenajată din fondurile celor de la Electrica. Pentru rețeaua Primăriei, la finele lunii trecute a fost adoptat primul Regulament pentru utilizarea noii infrastructuri. Regulamentul prevede că operatorii de comunicații vor trebui să încheie contract cu administrația locală pentru utilizarea infrastructurii subterane, iar în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, firele acum atârnate pe stâlpi trebuie să dispară. Pentru fiecare metru liniar de cablaj metropolitan utilizat, operatorii trebuie să plătească trei lei pe an.

Citește mai multe despre noul regulament aici

http://www.turnulsfatului.ro/2016/07/05/o-noua-taxa-si-un-nou-regulament-la-sibiu-pentru-cablaj-metropolitan/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

?

Acum 7 ani

"Cablurile de transport a energiei electrică au o rețea separată, amenajată din fondurile celor de la Electrica." - asta inseamna inca o tura de sapaturi in viitor? sau se realizeaza concomitent?
Raspunde

Dragan T.

Acum 7 ani

Reteaua electrica se cableaza odata cu executia aestui proiect !
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Cu vrei sa scoată si astia de o zama de birta.... In orice intra dpc-ul e spaga
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

efectiv au distrus orasul...care si asa era in stare jalnica!!! reparatiile se fac foarte greu si de prosta calitate...ignoranti, amatori si probabil si rau intentionati!!!
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Asa e, nu e calitate ca la bucale, in bucale orice trotuar pe cele circa 9000 de strazi a fost refacut perfect, nu mai exista nici un fir pe stalp :)
Raspunde

averageJoe

Acum 7 ani

Idee buna dar implemantare romaneasca - cel putin in privinta repararii carosabilului. Dar vine Costel cu excavatoru la o mica interventie si rade tot, tuburi, cabluri..- e doar o chestiune de timp.
Raspunde

Săndel

Acum 7 ani

Din câte văd eu pe Victoriei, reparațiile se fac destul de bine, nu cred că e cazul să fim cârcotași.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus