Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Cîmpean, despre condițiile din Spitalul Județean: ”mi se pare neverosimil”. Chicea: ”dacă sunt pătate, nu sunt murdare” | Video

Cîmpean, despre condițiile din Spitalul Județean: ”mi se pare neverosimil”. Chicea: ”dacă sunt pătate, nu sunt murdare” | Video

După ce Turnul Sfatului a publicat articolul despre halul în care arată o parte din saltelele secției de Ortopedie, Daniela Cîmpean, noua președintă a CJ Sibiu, a efectuat mai multe vizite ”inopinate” în secțiile Spitalului clinic județean.

Despre saltele, Daniela Cîmpean spune că s-au luat primele măsuri și au fost cumpărate 30 de huse noi. Dar președinta CJ Sibiu, instituție în subordinea căreia funcționează Spitalul Județean, declară că a fost impresionată negativ de situația din alte secții, precum cea de Oncologie, sau situația noului aparat investigații cu rezonanță magnetică. ”Mi se pare neverosimil ca acel RMN să nu fie pus în funcțiune de șapte luni. Apoi, la secția de dializă am găsit niște scaune vechi, precum cele din vechile săli de cinema. În unele oficii am găsit găletușe de plastic cu care se transporta hrana pacienților. Sunt probleme, dar care cred că țin de o gestionare defectuoasă a lucrurilor minime care trebuie asigurate pacienților. Nu cred că e nevoie de investiții mari pentru a asigura un mediu mai prietenos”, a declarat Daniela Cîmpean.

Alte priorități?

Ea susține că după ce va termina de vizitat toate secțiile Județeanului va discuta cu cei din conducerea instituției medicale pentru a ajunge la un plan comun. ”Am solicitat conducerii să ia măsuri astfel încât situații de acest gen să nu se mai repete. După ce voi termina acest periplu prin Spitalul județean vom stabili un set de măsuri care să facă acest spațiu mai primitor. O să am o discuție și cu managerul spitalului județean, pentru a discuta și despre modul de prioritizare a reabilitării secțiilor. Personal, aș fi început cu alte secții”. Cîmpean spune că investițiile trebuie ordonate în funcție de interesul pacientului, fapt care nu crede că a fost respectat întru totul până acum. ”Spre exemplu, acele bariere care au costat mulți bani. Nu asigură un confort pacientului, ci poate medicului care are un loc de parcare. Vreau să fim pragmatici și deschiși. Trebuie condiții omenești”.

Radu Chicea: ”dacă sunt pătate, nu înseamnă că sunt murdare”

În locul lui managerului general Vasile Spinean, aflat în concediu, cel care a reprezentat Spitalul județean în discuția publică pe tema saltelelor din salonul de Ortopedie a fost dr. Radu Chicea. directorul medical al spitalului. ”Nu ne ascundem că avem un cazarmament care nu este nou. Salteaua se îmbracă în niște huse impermeabile, peste care vin și aleze de unică utilizare, peste care vin cearșafurile. Acum, saltelele pot să păteze, dar asta nu înseamnă că salteaua este murdară sau poate transmite infecții nosocomiale”, spune Chicea.

daniela cimpean si radu chicea Daniela Cîmpean și Radu Chicea

El susține că cititoarea Turnul Sfatului care a transmis fotografiile minte și că fotografiile nu aveau cum să fie făcute cu ea cazată în salonul respectiv. Reamintim că femeia care a sesizat Turnul Sfatului despre situația saltelelor este o pacientă care spune că a fost singura cazată în acel salon. ”Este salonul septic al secției de Ortopedie. Acesta găzduiește bolnavii cu infecții. În acel moment nu existau pacienți cu infecții. Acela era un salon dezafectat, nu era nici un bolnav septic internat acolo. Fotografiile au fost făcute de sâmbăta spre duminică și salonul era în dezinfecție terminală. Dezinfecția terminală se face cu salonul gol, tot cazarmamentul se scoate, se spală tot salonul, iar după ce se termină, salonul se închide după ce sunt împrăștiate soluții antiseptice”

”Probabil că destul de multe saltele sunt pătate în tot spitalul. Dar asta nu înseamnă că sunt murdare. Nici dumneavoastră nu schimbați în fiecare an salteaua acasă. În momentul în care șefii de secție fac un referat, saltelele se schimbă”, Radu Chicea, directorul medical al Spitalului clinic județean
Radu Chicea declară că în până la alegerile locale, vechea conducere a CJ Sibiu a abordat o altă politică. ”Răspunsul este un pic mai complex, iar doamna președinte va vedea ce va face în viitor. Este o problemă de abordare strategică a ceea ce se face în spital. În mandatul anterior a trebuit să ne pliem politicii abordate de Consiliul Județean, pentru reabilitarea unor clădiri din cadrul Spitalului Județean. Deci banii au fost investiți clădiri, nu îmi ajung degetele de la mâini să le enumăr pe toate. Clădirile reabilitate au inclusiv dotări noi. Asta a fost abordarea până acum. Este posibil ca doamna președintă să propună o abordare nouă. Dacă se dorește, este posibil ca în următoarele trei luni să asistați la o dotare cu paturi, saltele și cearșafuri noi”. În replică, Daniela Cîmpean a arătat că nu e nevoie de politici strategice pentru ca secțiile spitalului să fie dotate cu saltele, cearșafuri sau huse. ”Saltele, vase și alte lucruri din acestea sunt cheltuieli curente, nu care vizează strategia spitalului”.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/07/10/paturile-dintr-un-salon-septic-arata-ca-banchetele-din-tren/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Ana

Acum 6 ani

Cu dovezile atator nereguli si reprezentantii spitalului spun ca nu e asa! Mai oameni buni, e dezastros ce se intampla, treziti-va la realitate si schimbati ceva. Saltelele in cazul de fata. Si lasati explicatiile fantasmagorice cum ca nu sunt murdare, ca e o iluzie optica, faptul ca cineva are intentia sa faca un rau voit.. Realitatea e ca totul in spital e muribund. Avem atatea exemple ca suntem intr-un real pericol in mediul spitalicesc, bacterii, mizerie, nepasare, tupeu, plicuri si atitudine superioara si superficiala in cele mai multe situatii din partea celor ce-ar trebui sa ne trateze. Cand am fost internati se anunta ziua controlului. Totul se facea altfel, baia era curatata diferit, saloanele sa dea bine, pe scaunele insotitorilor, jupuite, se punea cate-o bucata de cearceaf sa nu se vada, nimic nu avea voie sa fie asezat pe jos. Dupa, se revenea la "normal". Cel mai strigator caz a aparut azi in presa la Spitalul de Arsi, ce mai poti spune cand vezi imagini cu ranile acelea cu viermi. Numai scriind si ma cuprinde o revolta incredibila, atat de dureros... Acceptati domnilor din sistemul sanitat ca exista enorm de multe nereguli si faceti ceva.
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Cand intri in ORICARE cladire a ORICARUI spital din Sibiu, ai senzatia ca te teleportezi in alta epoca. TOTUL e vechi, sumbru, petecit, mizer... E groaznic. Vorba ceea: "mai bine sa nu ai nevoie". Cat despre scuze....sunt JALNICE, iar cei care conduc (orice) sunt niste NEISPRAVITI !!!
Raspunde

Impartial

Acum 6 ani

Asa cum toti parlamentarii, cat si membri guvernului ar trebui sa fie obligati prin lege sa se trateze doar in spitalele din Romania, tot asa membrii CJ ar trebui sa fie spitalizati doar in curatul spital judetean. Curat murdar, coane Fanica!
Raspunde

D

Acum 6 ani

Radu Chicea mai bine isi cerea scuze sibienilor pentru starea jalnica din spital. Rusine sa le fie directorilor. Cum sa te faci bine intr-un astfel de loc sinistru?
Raspunde

Cici Namol

Acum 6 ani

Oare daca e patata, nu inseamna ca e murdara?!? FMM de lesinat!
Raspunde

Cititor

Acum 6 ani

Adevarat, nu schimbam saltelele anual, însă nu au același grad de uzura. In spital se sta pe pat 24/24. Acasa, cam 8 ore. In plus, in patul meu, eu dorm, nu eu si inca 100 de oameni pe an. Alta chestiune: rarisim se întâmpla sa dormim si sa sângeram pe saltea. In spital, e frecvent asa ceva. Si la urma, vreau sa adaug ca orice pata înseamnă ca e ceva acolo, curat nu e. Poate fi o pata de betadina ori de sange.. Nu se știe, deci mai bine sa nu fie, zic eu.
Raspunde

Edi

Acum 6 ani

Atacurile din ultima vreme după alegerile locale aaupra echipei de conducere a SJU Sibiu nu reprezintă alceva decât graba pedelistiilor pardon penelistilor de a prelua conducerea acestora. Oficiosele pedeliste pardon peneliste Turnul Sfatului si Ora de Sibiu s-au conformat
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Păpușel, mecanismul de schimbare a conducerii marilor instituții din județ purtătoare de fonduri ușor capușabile este construit și funcțional de foarte mult timp. Nu este nevoie de o astfel de campanie a ziarelor sau de vreun efort special!
Raspunde

nichi

Acum 6 ani

spineanu e pe dinafara complet asta nu-si ae rostul in spital trebuie o conducere serioasa si competenta
Raspunde

sibyanul

Acum 6 ani

...pai de ce nu poarta dl. director camasi patate la serviciu daca zice nu sunt murdare...din pacate am impresia ca multi subalterni vor fi de acord cu ideea directorului...astia ne cred tampiti si ne obliga sa nu vedem ceea ce se vede si din avion cu ochiul liber...
Raspunde

Ada

Acum 6 ani

Stimați domni din conducere dumneavoastră ați putea dormii pe asemenea saltele?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus