Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Gunoaiele Sibiului. Firma Brantner, acuzată că tergiversează proiectul colectării selective

Gunoaiele Sibiului. Firma Brantner, acuzată că tergiversează proiectul colectării selective

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a acuzat firma sibiană Brantner Environment SRL că tergiversează procedurile de atribuire a contractului de colectare și transport a deșeurilor din municipiul Sibiu și localitățile învecinate.

Licitația pentru atribuirea acestui contract cu o valoare estimată de 192 de milioane de lei, pentru opt ani, a fost lansată încă din iunie anul trecut. Contractul nu a fost nici acum atribuit, din cauza numeroaselor contestații formulate de fiecare dată când autoritățile județene decideau un câștigător. Printre cei care contestă se numără și Brantner Environment SRL Sibiu, care împreună cu firma-mamă din Cluj a depus ofertă în cadrul procedurii în discuție. ”Brantner are interes să tergiverseze această procedură cât mai mult, deoarece are contracte de colectare cu cetățenii Sibiului. Vrea să câștige în continuare bani fără să facă nimic”, a acuzat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Turnul Sfatului a contactat reprezentanții societății, dar cum administratorul acesteia este în concediu, nimeni nu a putut oferi o reacție. În cadrul procedurii de atribuire a contractului de colectare selectivă a deșeurilor, oferta celor de la Brantner a fost descalificată ca fiind neconformă cerințelor din caietul de sarcini.

Azi o sentință, mâine alta

Contractul în discuție a fost atribuit, la finele anului trecut grupului de firme bucureștene Iridex. Atribuirea a fost contestată, iar atât Consiliul național de soluționare a contestațiilor, cât și Curtea de Apel Alba Iulia unde s-a ajuns în cele din urmă, au decis anularea atribuirii și reevaluarea ofertelor. În urma acestei reevaluări, contractul a fost atribuit firmei băcăuane Soma SRL. Din nou, atribuirea a fost contestată, din nou CNSC a dispus reevaluarea ofertelor, din nou s-a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Procesul de la Alba Iulia ar trebui să se încheie în cursul zilei de azi (miercuri 14 iulie), zi în care a fost amânată pronunțarea contestațiilor împotriva deciziei CNSC, formulate de autoritățile județului Sibiu. În procesul de la Alba sunt părți implicate și cei de la Brantner, dar și Soma și Iridex. Doar că, în paralel, la Înalta curte de casație și justiție a României, mai este deschisă o altă acțiune de către reprezentanții Brantner, care cer strămutarea procesului de la Alba Iulia. Acțiunea de la Înalta Curte are termen mâine, joi - 15 iulie. ”Cel mai rău caz ar fi admiterea cererii de strămutare, ceea ce înseamnă anularea soluției care va fi dată astăzi la Alba”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu. Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu reunește toate administrațiile locale din județ, implicate în proiectul de colectare selectivă a deșeurilor.

Speranțe

Autoritățile județene se arată încrezătoare în faptul că la Curtea de Apel Alba Iulia va fi dată o soluție care să permită semnarea rapidă a contractului de colectare și transport. Mai apoi, în termen de 60 de zile ar fi demarată activitatea de colectare selectivă a deșeurilor menajere din municipiul Sibiu și împrejurimi. Dar dacă soluția de la Alba va fi anulată în urma unei eventuale decizii de strămutare a procesului la cererea celor de la Brantner, anul acesta tot ”se va rezolva problema”. Autoritățile se bazează pe faptul că normativele în vigoare prevăd că termenul de soluționare al unui proces care vizează o procedură publică de atribuire (licitație) nu poate depăși 45 de zile. În cazul procedurii de atribuire a contractului în discuție, termenul de 45 de zile ar expira la jumătatea lunii august.

Pe lângă presiunea publică pentru implementarea acestui proiect, autoritățile județene mai au un termen limită, cel impus prin contractul de finanțare. Asta deoarece sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu a fost cofinanțat din fonduri europene. Iar contractul de finanțare prevedea ca proiectul de colectare selectivă să devină funcțional până în cursul lunii iunie 2016. Între timp au fost purtate negocieri pentru prelungirea acestui termen, prelungire consfințită prin act adițional până pe 18 noiembrie 2016.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

indignatul

Acum 8 ani

"Vrea să câștige în continuare bani fără să facă nimic”!!!, a acuzat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Probabil ridica dansa deseurile menajere din Sibiu.Felicitari doamna aveti lectiile facute (cam prost).
Raspunde

Un sibian scarbit

Acum 8 ani

@indignatul: probabil ca dvs ii sustineti pe interlopii de la Brantner, iar dupa exprimare, as spune ca sunteti chiar analfabetul de director, caruia ii umbla vorbele prin gura ca bolovanii. Simulatul salubrizarii e profitabil, asa-i?
Raspunde

immm

Acum 8 ani

iti este sila de gunoiele arse in satele din jurul Sibiului
Raspunde

riveran

Acum 7 ani

Firma Brantner intr-adevar castiga multi bani fara sa faca nimic, deoarece pretul pe luna pentru o persoana este de 13 lei, astfel ca de la o singura casa din centrul istoric cu 18-20 de locatari, avand doua containere, aceasta firma incaseaza peste 250 de lei. Tariful mi se pare exagerat, comparand cu alte orase in care pentru un container platesti in jur de 10-15 lei pe luna, in conditiile in care acesta se ridica tot o data pe saptamana.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus