Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Lovitura de stat din Turcia a eşuat. Nu există victime sau răniţi în rândul cetăţenilor români

Lovitura de stat din Turcia a eşuat. Nu există victime sau răniţi în rândul cetăţenilor români

ACTUALIZARE ora 11.00

Cel puțin 90 de persoane au murit și 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat, informează Agerpres. În acest timp, autoritățile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul țării după tentativa de lovitură de stat inițiată de o facțiune din armată.

ACTUALIZARE ora 10

Tentativa de lovitură de stat pare să fi eşuat în Turcia sâmbătă, la primele ore ale dimineţţii, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine, relatează Reuters.

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili, informează News.ro

MAE transmite, sâmbătă dimineaţă, că, până în acest moment, nu se înregistrează victime sau răniţi în rândul cetăţenilor români aflaţi în Turcia, fiind aproximativ 400 de apeluri date în cursul nopţii la minister sau la misiunile diplomatice pentru asistenţă, iar o echipă consulară s-a deplasat deja la aeroportul Ataturk.

fc16ae58-6dcf-4c92-9b3e-7416d159c184

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.

Focuri de armă şi explozii au zguduit atât Istanbulul, cât şi Ankara, într-o noapte haotică, după ce soldaţii pucişti au ocupat poziţii strategice în ambele oraşe.

ACTUALIZARE ORA 01.38

Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi în Turcia să nu părăsească locurile în care sunt cazaţi şi să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne. Cetăţenii români pot suna la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

De asemenea, având în vedere că, potrivit informaţiilor disponibile, aeroporturile internaţionale şi alte căi de comunicaţii din Turcia sunt momentan blocate, cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze spre orice destinaţii din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să îşi reprogrameze călătoriile respective, informează news.ro.

_90413473_034084973-1

ACTUALIZARE, ora 00.31

Consiliul Păcii, structura armată care a anunțat lovitura de stat a anunțat la televiziunea publică a Turciei că a instaurat legea marțială în țară.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat la Bodrum, în concediu, şi este în siguranţă, au declarat surse apropiate Preşedinţiei. Totodată, președintele încearcă acum să aterizeze la ANkara, însă aeroportul este blocat de armată. El a făcut o declarație în care cerea poporului turc să iasă în stradă.

Armata turcă anunţă că a preluat controlul asupra ţării, după ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara că o facţiune militară este implicată într-o lovitură de stat. Premierul Binali Yildirim a îndemnat la calm şi a afirmat că forţele de securitate fac ceea ce este necesar pentru a rezolva situaţia.

video Mediafax

Știrea inițială:

Armata turcă a difuzat vineri seară un comunicat în care anunţă că a preluat controlul asupra Turciei, relatează agenţiile Reuters şi Bloomberg. Surse guvenamentale turce susţin că şeful Statului Major al armatei turce şi alţi generali cu funcţii de rang înalt sunt ţinuţi ostatici.

Armata turcă a anunţat că deţine controlul asupra întregii Turcii. În paralel, Guvernul Binali Yildirim a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară.

"Guvernul ales de popor rămâne în funcţie. Acest Guvern va preda puterea doar când poporul va decide acest lucru", a comunicat Guvernul de la Ankara, transmite Mediafax.

Focuri de armă se auzeau vineri la Ankara, a declarat un martor pentru Reuters, iar avioane şi elicoptere militare survolau capitala turcă.

Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului, potrivit unui comunicat citat de canalele TV turce, informează Reuters și DPA.

_90413473_034084973-1

foto GETTY IMAGES

Şeful Statului Major Interarme şi mai mulţi lideri politici, luaţi ostatici de armată. Şeful Statului Major Interarme turc a fost luat ostatic de armată şi dus la o baracă militară, în cursul tentativei de lovitură de stat din ţară, relatează Sky News

Armata turcă anunţă că a preluat controlul asupra ţării, după ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara că o facţiune militară este implicată într-o lovitură de stat, relatează Sky News, citat de news.ro.

https://www.youtube.com/watch?v=dTwVFVLGt1g

Martori oculari au declarat pentru Reuters că elicoptere survolau, de asemenea, Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia.

turcia2 turcia1

Potrivit postului NTV, ambele poduri de peste Bosfor, care desparte partea europeană şi cea asiatică a metropolei turce, au fost închise.

foto twitter

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Liviu

Acum 6 ani

Din pacate lovitura de stat a esuat, populatia idioata ca la noi, iar lingaii din armata l-au repus pe gunoiul si dictatorul de Erdogan in functie. Rusine Poporului Turc - isi merita soarta !
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Brava uai ! Iesti supartat ca nu ti-o lăsat tursii sa infulici cât ai hi frut la uoll inclusif sau ai baut zam di plosnit amisticat cu apa di mari ?
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Da, ai dreptate. Rusine gloatei turcesti. Din pacate suntem manipulati de analfabeti si prosti. Cei care au un IQ mai ridicat si au habar, sunt ridiculizati si tinuti cit mai ferit.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

El (poporul turc) soarta lui, iar tu "expertule" pe-a ta !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus