Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Actualizare. Tezaur dacic: Au fost furate 4 piese valoroase - coiful de aur de la Coțofenești și 3 brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa

Actualizare. Tezaur dacic: Au fost furate 4 piese valoroase - coiful de aur de la Coțofenești și 3 brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa

Mai multe exponate din tezaurul dacic al României au fost furate din expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului”, prezentată de Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos. Hoții au provocat o explozie pentru a pătrunde în interiorul muzeului.

Citește și Managerul Muzeului Brukenthal, după furtul din Tezaurul dacic: „Avem nevoie de investiții majore în sisteme de siguranță” și amintește de marele jaf de la Sibiu

Actualizare ora 15.54 Ministerul Culturii anunță că au fost furate 4 piese deosebit de valoroase: coiful de aur de la Coțofenești și 3 brățări dacice.

foto Muzeul Național de Istorie a României 

„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,” se arată într-o infirmare de presă a ministerului. 

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor, precizează sursa citată. 

„Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național,” mai spun reprezentanții nimisterului Culturii, 

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori.

La vernisajul expoziției a fost prezentă și Ministrul Culturii de la acea vreme, Raluca Turcan. „Ca ministru al Culturii, vreau să felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents pentru colaborarea în realizarea acestui act cultural! Meritul colaborării este cu atât mai mare cu cât expoziția a fost realizată într-o perioadă foarte scurtă de timp, în șapte luni, ceea ce e neobișnuit pentru organizarea expozițiilor internaționale cu bunuri de o asemenea valoare. Când două muzee se bazează însă pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură,” scria Turcan pe pagina de facebook.

Știre inițială. Un număr încă necunoscut de exponate din tezaurul dacic al României au fost furate din expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului”, prezentată de Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos. Hoții, încă neindentificați, au provocat o explozie pentru a pătrunde în interiorul muzeului. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt încă în desfăşurare.

Expoziția, deschisă în 7 iulie 2024, trebuia să se închidă mâine, 26 ianuarie 2025.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României, şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia "Dacia ! Rijk van goud en zilver/ Dacia ! Regatul aurului şi argintului" organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie.

Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autorităţile au informat că un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

„Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol,” se arată în comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP şi prin Ambasada României la Haga cu instituţiile naţionale olandeze competente, precizează sursa citată. 

Expoziţie cu peste 600 de artefacte din aur şi argint din 18 muzee din România

Expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver”/Dacia! Regatul aurului şi argintului, cu 673 de bunuri din metale preţioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecţiile a 18 muzee din România, a fost deschisă în 7 iulie la Drents Museum la Assen, în Ţările de Jos.

Expoziția curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești. 

Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziţiei se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului şi prima epocă a fierului de la Perşinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmăşag, Sacoşul Mare, coiful de la Coţofeneşti, diadema de la Buneşti-Avereşti, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stânceşti, brăţările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Soloneţu Nou, Bucureşti-Herăstrău, Senereuş şi Poiana Gorj. Cu această ocazie vor fi prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în judeţele Suceava, Bacău şi Braşov.

foto Ministerul Culturii/Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Ciuma rosie KGB-ista si ciuma pura germana au facut prapad in Romania si istoria Romaniei. https://www.gandul.ro/stiri/adrian-nastase-dan-iosif-si-gabriel-bivolaru-nevinovati-in-cazul-bratarilor-dacice-839494
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus