Un hectar de teren agricol în județul Sibiu a ajuns să coste 4400 de euro, în prezent, după ce anul trecut prețul mediu urcase până la 6700 de euro. Oficial, străinii dețin 12 la sută din suprafața agricolă, însă neoficial cifra este mult mai mare.
O analiză a Direcției pentru Agricultură a Județului Sibiu arată că la jumătatea anului 2016 prețul mediu pentru un hectar de teren a ajuns la 4400 de euro, sau 19.912 lei. În comparație, media națională este în jurul valorii de 4500 de euro/hectar, iar în județe precum Constanța, Arad sau Timiș prețul mediu este de 9-10.000 de euro/hectar. Media europeană este de 8.000 de euro pe hectar.
”Anul trecut prețurile au fost mai mari, am încheiat anul undeva în dreptul valorii de 4600 de euro pe hectar, în medie. Anul acesta, la jumătatea lui 2016, media scăzuse la 4400 de euro pe hectar. În 2014, de când am început noi monitorizarea, prețurile erau undeva sub 3000 de euro”, a declarat pentru Turnul Sfatului Florian Crețu, directorul Direcției pentru Agricultură Sibiu.
În total, suprafața agricolă a județului în prezent este de 305717 ha, dintre care în sectorul privat se află în exploatare 286210 ha, iar în sectorul de stat doar 19507 ha. Referitor la domeniul privat, 263145 ha sunt incluse în exploatații agricole individuale și 23065 se află în proprietatea unor societăți. Oficial, aproximativ 12 la sută din suprafață este deținută de cetățeni străini. Însă această cifră nu este relevantă întrucât oamenii de afaceri străini folosesc firme românești pentru a-și desfășura activitatea.
”Societățile care au capital străin în spate sunt societăți românești, înființate în România. Este cazul mai multor companii în județul Sibiu. Taxele și impozitele le plătesc la statul român, dar cetățenii care finanțează operațiunile sunt italieni, germani și așa mai departe”, a declarat Florian Crețu.
În această perioadă, în cele mai multe primării din județ, se poate observa o activitate intensă legată de comasarea terenurilor și de rentabilizare a agriculturii, indiferent de ce se cultivă.
”Este cerere pentru teren agricol în județul Sibiu, iar în această perioadă observăm o ușoară scădere pentru că se vând parcele, suprafețe mici, nu pământ comasat. Cu cât suprafețele sunt comasate, mai mari, cu atât de vinde mai scump. Zilnic avem în lucru dosare pentru comasare, avem primării care vin în lucru cu câte 400 de dosare de vânzare cumpărare pe loturi, către un singur cumpărător. Eu mă bucur că se întâmplă asta, doar așa putem face o agricultură modernă. Este vorba de rentabilitate”, a concluzionat Florian Crețu.
Cele mai cultivate suprafețe în județul Sibiu sunt cu cereale (40.000 de hectare), plante de nutreț (29.000 de hectare), cartofi (3800 de hectare), plante uleioase (3.000 de hectare) și legume de câmp și solarii (3200 de hectare).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: preturi , Județului Sibiu , Florian Crețu , Agricultură Sibiu , vanzare , Direcția Agricolă , 2 hectare de pășune , pamant , Pentru Sibiu , ciumparare , terenuri , Turnul Sfatului Florian Crețu , studenti straini
Vizualizari: 2761
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
BB
Acum 11 ore
Sibian și eu
Acum 11 ore
AUR
Acum 11 ore
Kokos
Acum 11 ore
Kokos