Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

A început școala de vară ”Saving Hearts”. ”Dorința noastră e de a forma specialiști”

A început școala de vară ”Saving Hearts”. ”Dorința noastră e de a forma specialiști”

Cea de-a doua ediție a programului intensiv “Saving Hearts”, proiect inițiat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu în parteneriat cu Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund, Suedia și institutul de cercetare Western Vascular Institute, Irlanda, s-a deschis oficial, astăzi, în Sala Senatului a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu din incinta Facultății de Medicină.

 Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, a salutat evenimentul declarând că principala cauză a mortalității în România, bolile asociate cu problemele cardiovasculare poate fi redusă doar prin buna pregătire a viitorilor specialiști în domeniu.  ”Anul acesta avem șansa de a organiza împreună a doua ediție a Școlii de vară. Studenți români, dar și din alte țări au oportunitatea de a învăța ultimele tehnici în explorarea imagistică a inimii și de intervenții cardiovasculare. Motivația pentru organizarea acestui eveniment ține de faptul că este nevoie de noi cunoștințe pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, mai ales pentru că acestea sunt prima cauză a mortalității în România, dublă față de media europeană. Dorința noastră e de a forma specialiști în acest domeniu”, a declarat prof. Ing. Dr. Ioan Bondrea, rectorul Universității 'Lucian Blaga'.

DSC_9516

Studenții selectați în acest program vor beneficia de cursuri teoretice și practice susținute de medici specialiști de renume, atât din țară, cât și din străinătate, prin intermediul cărora se vor familiariza cu cele mai moderne tehnici imagistice de explorare a cordului, de diagnosticare și tratament intervențional al afecțiunilor cardiovasculare.

De-a lungul celor zece zile, studenții vor participa la cursuri interactive, cu transmiteri live din sălile de operații ale Spitalului Polisano prin sisteme de telemedicină, precum și la workshop-uri în care vor fi prezentate cele mai noi tehnologii din domeniu. Astfel, studenții vor cunoaște modul de lucru al echipei cardiovasculare multidisciplinare Echipa Inimii – Heart Team, alcătuită, dupa model european, din chirurgi cardiovasculari, cardiologi, anesteziști și radiologi de prestigiu internațional: Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică, Dr. Nicolae Florescu, șeful secției de Cardiologie intervențională, Dr. Alexandru Voican, medic primar Cardiologie intervențională, Dr. Mihai Chiloflischi, șeful secției ATI și Conf. Dr. Adrian Șanta, șeful secției de Imagistică Cardiovasculară.

DSC_9505

Lectorii programului vor fi atât cadre didactice din instituțiile partenere, cât și personalități din domeniul medicinei cardiovasculare, învitate să participe la acest proiect, printre care: Prof. Dr. Petru Liuba – medic cardiolog pediatru și șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia; Prof. dr. Rodney White, șeful departamentului de Chirurgie vasculară și endovasculară în cadrul Harbor UCLA School of Medicine, precum și secretarul Societății Americane de Chirurgie vasculară, Prof. Jude Sauer, Rochester University USA; Dr. Șerban Stoica, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol; Marcus Carlsson, cercetător imagistică cardiacă în cadrulUniversității din Lund, Suedia; Prof. Univ. Dr. Sherif A.H Sultan – chirurg, profesor și cercetător renumit la nivel internațional și președintele Socientății Internaționale de Chirurgie Endovasculară; Prof. dr. Mihai Ionac, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara; WaelTawfick, lector universitar chirurgie vasculară în cadrul Universității Naționale a Irlandei, Galway.

Proiectul “Saving Hearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment”, finanțat prin programul Erasmus+, este prima școală de vară internațională în chirurgia cardiovasculară, endovasculară și cardiologie intervențională din România și se va derula până în anul 2017.

”Pot vorbi în numele Facultății de Medicină și vă pot spune că suntem mândri de reorganizarea acestei a doua ediții în Sibiu. E o patologie foarte extinsă în România. Sibiu a fost, să spunem, puțin în urmă în privința acestui domeniu. Acum este un vis îndeplinit pentru că suntem mândri să spunem că acum avem un centru de chirurgie cardiovasculară”. Dr. Adrian Boicean, prodecan al Facultății de Medicină.

 ”Suntem mândri că suntem parte din acest proiect. Este o mare oportunitate pentru noi de a fi aici, de a ne face noi prieteni și de a ne îmbunătăți noi practice în domeniile în care ne pregătim”. Aine de Bhulbh, studentă la Lund University.

 ”Suntem mândri că sunteți aici și sperăm să vă vedem în Sibiu și în următorii ani”.  Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS.

 “După succesul primei ediții, continuăm și în 2016 programul intensiv Saving Hearts, care oferă studenților participanți pregătirea teoretică, dar mai ales practică în chirurgia cardiovasculară, endovasculară și cardiologia intervențională, conform celor mai noi și inovatoare protocoale terapeutice din domeniu. Față de ediția de anul trecut, vom avea printre invitați, la Sibiu, și specialiști din Statele Unite ale Americii, care vor susține prelegeri și vor împărtăși studenților din experiența lor practică. Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate din România, de aici și nevoia de a avea medici cât mai bine pregătiți în acest domeniu”. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus