Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Calfele călătoare au revenit la Sibiu. De data aceasta în Piața Huet

Calfele călătoare au revenit la Sibiu. De data aceasta în Piața Huet

În curtea Bisericii Evanghelice din Piața Huet, șase calfe călătoare și-au amenajat câteva mese de lucru și creează diferite obiecte din lemn, piatră sau din fier, scopul lor fiind continuarea tradiției acestui meșteșug. Privirile și aparatele de fotografiat ale curioșilor nu le distrag atenția și aceștia continuă să muncească cu spor.

La câțiva metri de locul în care aceștia lucrează sunt expuse câteva dintre lucrările pe care le-au realizat până acum, iar lângă acestea se găsește o cutie, „Artist Donation”, iar cei care doresc pot să-i susțină donând pentru lucrările lor. Adăpostindu-se de ploaia măruntă, în costumul specific unei calfe călătoare l-am întâlnit pe Aron, un tânăr pasionat de sculptura în lemn și care vine tocmai din Germania pentru acest eveniment. E pentru prima dată în țara noastră, dar spune că va reveni cu siguranță și la anul pentru că îi place foarte mult aici.

„Sunt în Sibiu de două săptămâni pentru că am fost și în Muzeul Astra la Simpozionul european de sculptură ce a avut loc acolo, iar de două zile sunt aici, în Piața Huet. Nu știu exact cât timp o să stau în Sibiu, pentru că de aici voi pleca fie spre Germania, fie spre Austria”.

În timp ce ne povestea cum a ajuns la Sibiu, acesta continua să sculpteze în lemn stema Sibiului. Cu multă atenție, lovea lemnul ușor astfel încât să creeze cât mai îndeaprope toate detaliile stemei.

„Fac stema Sibiului pentru că e ceva simbolic pentru acest oraș, dar și pentru că îmi place cum arată, iar oamenii de aici sunt încântați când văd ceea ce fac. Îmi place foarte mult aici, oamenii sunt foarte ospitalieri și ceea ce mă bucură cel mai mult este faptul că sunt interesați de ceea ce fac și, cu siguranță voi reveni și la anul aici”, spune Aron.

calfe (5)La doar câțiva pași de Aron, îi găsim pe cei care realizează obiecte din fier, iar un lucru care îi diferențiază de ceilalți este faptul că costumele lor sunt albastre. Tot de la ei aflăm că negru e specific pentru care lucrează cu lemnul, iar albul și griul pentru cei care lucrează cu piatra. Din fier aceștia realizează tot felul de obiecte, de la suport pentru lumânare și elemente decorative, până la trandafiri negri. „Durează destul de mult realizarea unui trandafir, pentru că trebuie să iasă perfect, dar ne ajutăm între noi și așa totul iese cum trebuie”, ne spune una dintre calfe.

calfe (12)Proiectul demarat de Asociația Casa Calfelor, ”Transfer european de cultură și cunoștințe prin intermediul calfelor călătoare” a ajuns la cea de-a X-a ediție și se va desfășura până pe 28 august.

calfe (14)

calfe (3)

calfe (1)

calfe (10)

calfe (15) calfe (14) calfe (11) calfe (9) calfe (7) calfe (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus