Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cum vor sibienii să arate Cibinul?

Cum vor sibienii să arate Cibinul?

Fundația Heritas, în parteneriat cu Asociația pentru Tranziție Urbană și cu sprijinul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București au organizat, vreme de două săptămâni, o școală de vară la Sibiu cu tema centrală râul Cibin. O parte din concluziile demersului sunt foarte interesante pentru sibieni și pot constitui un bun punct de plecare pentru Primăria Sibiu.

Spre exemplu, o parte a activității desfășurate de studenții de anul II a presupus realizarea a aproximativ 130 de interviuri și chestionare. Dintre sibienii chestionați, cu domiciliul în zona Reșița-Lazaret, în proporție de 64% și-ar dori mai multe spații de promenadă și în procent de 41% ar vrea piste de biciclete. Nu același lucru îl pot spune cei din Terezian, unde în proporție de 71% au spus că vor mai multă vegetație și mai multe spații verzi. Cei din zona Piața Cibin-Libertatea au arătat în proporție de 58% că vor mai multă liniște. ”Logica exercițiului a fost simplă. Noi am împărțit Cibinul în cinci zone pentru că fiecare dintre ele are niște provocări speciale. Se ajunge de la periferia orașului și zonele industriale care se restructurează până în imediata vecinătate a centrului istoric, pentru ca apoi să treacă în sistemele mari de spații verzi. Așa că am gândit cele cinci zone să aibă fiecare câte o provocare consistentă”, a declarat arhitectul Andrei Mitrea, lector la Facultatea de Urbanism din cadrul UAUIM București.

Planse finale cibin heritas (5)

Ideile și concluziile studenților au fost prezentate și reprezentanților Primăriei Sibiu, care s-au arătat interesați de posibilitatea de pune în practică o parte dintre ele. ”Din experiența mea personală pot să spun că reprezentanții municipalității mi s-au părut extrem de deschiși. Situația în schimb este puțin mai complicată. Cibinul a fost ales exact din cauza acestor cinci zone și pentru că este un candidat ideal pentru a da naștere unui concept de dezvoltare urbanistică și de-a lungul lui, adică longitudinal, dar și transversal, adică în țesutul adiacent lui. Demersul normal pe care l-am discutat și cu reprezentanții municipalității, unde mi se pare o aderență destul de mare, ar fi următorul. Ce ne-a ieșit nouă din lucrul pe teren a fost o concluzie relativ surprinzătoare. Foarte puțini din respondenți aveau o idee clară despre ce vocație ar putea să aibă Cibinul. Din majoritatea răspunsurilor se vede că Cibinul ar trebui să fie mai curat și mai bine administrat. Deci toate perspective gospodărești, nu de dezvoltare. Dar, fiind întrebați despre Cibin, cu toții au început să conștientizeze că Cibul este o arteră importantă. Eu aș considera exercițiul acesta studențesc primul pas, pasul zero, unde comunitatea a început să conștientizeze că Cibinul este important și ar trebui făcut ceva cu el”, mai spune Andrei Mitrea.Planse finale cibin heritas (6)

În pasul doi, în baza unor exerciții viitoare, administrația locală ar trebui să aibă în vedere construirea unui concept de dezvoltare a Cibinului și abia pe urmă ideile să se transforme într-o suită de reglementări urbanistice. Acestea pot fi discutate și cu posibili investitori. Dacă, spre exemplu, vine cineva cu ideea că ar vrea să construiască o cafenea pe malul Cibinului, cu terasă deasupra apei, să existe deja cadrul instituțional realizat. Cu detalii pentru fiecare zonă în parte. Din acest punct de vedere, reprezentanții Școlii de vară spun că ceea ce au făcut ei este doar un punct de plecare, comunitatea sibiană conștientizează că Cibinul are potențial. Mai departe este treaba municipalității să profite de acest moment și a societății civile să arate că își dorește o dezvoltare bine gândită și de viitor.

Planse finale cibin heritas (4) Planse finale cibin heritas (2) Planse finale cibin heritas (1) Planse finale cibin heritas (9) Planse finale cibin heritas (8) Planse finale cibin heritas (7)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

z

Acum 7 ani

Proiect realizat de cei de la Ion Mincu - deci e o prostie; numarul de oameni chestionati reprezinta 0.007% din populatia teoretica a orasului si 0.004% din populatia reala a orasului; proiect impartit pe 5 zone - va iesi o harababura care poate fi asemanata cu un proiect dintr-o comuna unde primarul vrea sa prosteasca prostimea. Cu o astfel de gandire si cu astfel de proiecte pompoase care sunt doar forme fara fond, vom ramane un oras mic si irelevant pe viitor (nu mai poti merge mult pe creasta valului CCE 2007) iar cand se va sparge bula in care traim momentan, vom realiza ce prostie am facut dar va fi cam tarziu. Sa speram ca in vreo 10-15 ani vom avea o administratie locala care sa dezvolte orasul in aspectele care conteaza mai mult, nu doar in aspectele care dau bine in ochii oamenilor ca sa ii prosteasca iar astfel administratia locala sa mai castige un mandat.
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Deci mai bine un pârâu periodic împuţit ,cu cauciucurişi saci de polietilenă în apă .Să nu se amestece Institutul cel mai titrat din ţară în murdăriile noastre !
Raspunde

Cisnadian

Acum 7 ani

In primul rad sa nu se mai taie nici o sacie si apoi restul.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

sigur sibienii nu vor enduro pe malul Cibinului???
Raspunde

...

Acum 7 ani

Eu as vrea un mall prin care sa ma plimb cu gondola.
Raspunde

Gheo

Acum 7 ani

Primaria Sibiu n-a inteles nimic din partea cu incurajarea mersului cu bicicleta. A marcat pe strada Cibinului parcari peste pista de biciclete. Parcari pentru prorietarii caselor care aveau deja loc de parcare in curte: http://pasteboard.co/vMoPtzZf.jpg
Raspunde

Gheo

Acum 7 ani

este vorba despre strada. Viitorului (incepand de la str. Moara de Scoarta)
Raspunde

SB10NUT

Acum 7 ani

Betoane peste betoane, asta este raspunsul? Natura nu are nici o releganta?
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

Nu am putut rezista sa nu comentez. Este un mic exercitiu, organizat la o scoala de vara. Informatia e gratuita pentru autoritatile locale. Ce e rau in asta? Mi se par niste incercari plauzibile, nu trebuie facut la litera ca sus, dar e un punct de plecare pentru a face ceva pe CIbin. Frustarile astea cu....sunt prosti, idiotii, hai sa-i vad....nu fac decat sa ne tina in loc. Iar pentru cei care comenteaza din frustari personale...inainte de a apasa "Publica comentariul" gandeste-te tu cu ce contribui la un dialog constructiv? Eu de exemplu spun ca trebuie sa luam in calcul ce e mai bun din toate propunerile facute pana acum pentru Cibin, dar sa se inceapa odata discutiile si de la autoritati.
Raspunde

Doamne Doamne

Acum 7 ani

Tie ce tio facut Cibinu? Dice vrei tu sa ii faci ceva?
Raspunde

P.B.

Acum 7 ani

1.O vizita la Timisoara pt. a vedea cum arata faleza Canalului Bega ar fi stimulativa. 2.Refacerea barajului de la Cascada (Turnisor) ar permite reglarea debitului. 3. Dezvoltarea canotalului sportiv si de agrement. 4.Amenajarea intregului curs al Cibinului prin Sibiu...etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus