Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

12.311 vizitatori la cea de-a patra ediție a Târgului ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda și de Vama"

12.311 vizitatori la cea de-a patra ediție a Târgului ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda și de Vama

Pe întreg parcursul Târgului "Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda și de Vama" ce s-a desfășura în Muzeul Astra, 25 de olari din România și Ungaria s-au întrecut în olărit și în gătit pe vatră deschisă sau în cuptor. Olarii au folosit vase de lut și rețete tradiționale.

De miercuri până duminică s-au gătit în jur de 35 de kilograme de mâncare pe zi, iar din ,meniu' nu au lipsit, spre exemplu: supa de varză, tocănița din carne de vită cu cartofi, papricaș de pui cu paste, gulaș, mazărea scăzută (mâncarea hunilor), gulaș secuiesc cu tarhon, gulaș Poloc, sarmale cu orez și porumb, ciuperci umplute, ciorbă de tarhon cu pui și mâncarea de linte. Preparatul care a câștigat în urma jurizării a fost supa de varză (de la pomana porcului), supă pregătită de Csibi Csaba din Borla, Sălaj. Premiul special al juriului a fost câștigat de Turi Andras — tocănița din carne de vită cu cartofi. În cadrul Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor” s-au modelat 50 de vase din ceramică după modelul celor de Vama și de Turda, model care a constituit tema centrală a evenimentului. Câștigătorul concursului de olărit a fost desemnat Leș Norbert din Bodony, Ungaria, care a făurit la roată un cănceu de Vama.

În cele patru zile ale evenimentului, aproape 100 de copii au participat la atelierele interactive de olărit organizate de către Centrul Scout Nocrich, Sibiu (sub îndrumarea olarului Balint Csaba) și de Fundația ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureș. În același cadru a fost organizat și un atelier de țiglărie tradițională pus în scenă de către Asociația MONUMENTUM din Alțâna. Aici vizitatorii au putut să afle că acest meșteșug încă se practică. .

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus