Sâmbătă,
19.09.2020
Innorat
Acum
21°C

Tabără de meşteşuguri artistice tradiţionale dedicată persoanelor cu dizabilități

27 Iulie 2016 13:09

Tabără de meşteşuguri artistice tradiţionale dedicată persoanelor cu dizabilități

Aproximativ 30 de participanţi, însoțitori adulți și copii cu vârste cuprinse între 10-18 ani, din cadrul "Centrului Blijdorp Suceava", "Centrului de Servicii Multifuncționale pentru Copilul" din Gura Humorului și "Un Copil O Speranță Sibiu", vor avea ocazia să trăiască clipe de neuitat în muzeul în aer liber la cea de-a VIII-a ediție a Programului „Fără Limite - Împreună întru Tradiţie”. Evenimentul este adresat copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară și se va desfășura până pe 1 august în Muzeul Astra

Prin acest proiect se urmăreşte creşterea gradului de informare, învăţare și experimentare al copiilor prin accesibilizarea moştenirii culturale comune spațiului rural/tradiṭional şi de sporire a iniţiativelor de tip participativ-incluziv, anunță organizatorii. Caracterul incluziv, de mare importanṭă în cazul acestui gen de manifestare, se reflectă în desfăşurarea concomitentă, în acelaşi spaṭiu (Muzeul ASTRA), a Olimpiadei Naṭionale „Meşteşuguri Artistice Tradiṭionale”. Alăturarea celor 150 de tineri de toate vârstele (7-18 ani), care concurează în făurirea de obiecte tradiṭionale prin tehnici înrădăcinate adânc în tradiṭia românească (olărit, ṭesut, pictură pe lemn şi sticlă, sculptură lemn, gravură os, prelucrat fier şi piele etc.) va defini caracterul deosebit al evenimentului.

Tinerii cu dizabilităṭi vor avea ocazia de a învăṭa şi ei aceste meşteşuguri, graţie vechilor colaboratori ai muzeului, realizând astfel obiecte de inspiraţie tradiţională.Atelierele practice se vor desfăşura într-una din gospodăriile monument din muzeu. Prin terapie ocupaţională pot fi obţinute rezultate remarcabile în procesul de autosusţinere, de alegere a unei posibile viitoare meserii, de descoperire a unei afinităṭi neştiute până la acel moment. Pe tot parcursul desfăşurării taberei, tinerii vor fi cazaṭi în incinta Muzeului în aer liber, având astfel posibilitatea de a-i vizita toate locațiile, inclusiv culisele și de a învăṭa să preṭuiască tradiṭia. „Dorim a-i face să fie mândri de ceea ce sunt pentru a-şi depăşi limitele, adesea trasate de prejudecăṭile societăṭii şi realităṭii contemporane”, mai spun organizatorii.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus