Duminică,
21.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Nu găsiți loc de parcare în Sibiu? Nici nu aveți cum, sunt peste 75.000 de mașini în oraș

Nu găsiți loc de parcare în Sibiu? Nici nu aveți cum, sunt peste 75.000 de mașini în oraș

Data viitoare când vă enervați că este dificil să găsiți un loc de parcare considerați-vă norocoși. La câte mașini sunt în Sibiu, raportat la numărul de locuri de parcare, ar trebui să fiți bucuroși că aveți unde lăsa mașina.

Nu gasiți loc parcare in Sibiu

Potrivit Institutului Național de Statistică la data de 31 decembrie 2015 în județul Sibiu erau înmatriculate 111.500 autoturisme și 1055 autobuze și microbuze. Dintre județele învecinate, Brașovul are 160.370, Alba 88.429, Vâlcea 83.908 și Mureș 131.404. La toate acestea, în județul nostru se mai adaugă aproape 3000 de motociclete și aproximativ 17.000 de TIR-uri, camioane și mașini de marfă. Cifrele capătă relevanță când ne referim la municipiul Sibiu. În prezent, În evidențele Direcției Fiscale a primăriei Municipiului Sibiu, adică se plătește impozite pentru ele, sunt înregistrate 75.609 de mijloace de transport, din care 58.031 autoturisme. Cum la ultimul recensământ oficial, cel din 2011, populația Sibiului era de 147.245 de locuitori, putem spune că unul din doi sibieni are mașină, sau un mijloc de transport.

Cum stăm cu parcările?

Serviciul de Administrare a Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Sibiu gestionează în acest moment aproximativ 4.000 de locuri de parcare cu plată, majoritatea fiind situate în zona centrală. Cele mai cunoscute și mai folosite sunt cele din Piața Mică și Cazarma 90. Parcarea din Piața Mică a fost utilizată de la începutul anului până la sfârșitul lunii iulie de aproximativ 100.000 de autovehicule. La Cazarma 90 au parcat în 2016 aproximativ 180.000 de autovehicule. Dintre acestea doar o parte au fost ale unor sibieni, restul fiind turiști. Sibienii parchează de cele mai multe ori în jurul blocului sau în fața casei. Primăria municipiului Sibiu spune că nu poate preciza cu exactitate câte locuri de parcare există în acest moment în oraș întrucât este în desfășurare un amplu proces de marcare a acestora în cartiere. Însă, în luna mai a anului trecut, în evidențele municipalității figurau oficial 12.300 de locuri de parcare, în tot orașul. Cum infrastructura nu s-a schimbat fundamental în ultimul an este de așteptat ca numărul să fi rămas asemănător. Asta înseamnă că șase șoferi concurează pentru un loc parcare.

Mai sunt mașinile din alte județe

Dezvoltarea economică a Sibiului a atras în ultimii ani foarte multă forță de muncă din județele învecinate, ceea ce a făcut să crească vizibil numărul mașinilor înmatriculate în alte județe și parcate în Sibiu. Situația este cel mai ușor de văzut în cartiere precum Vasile Aaron, Hipodrom sau Turnișor.

cum au aparut in Sibiu cartierele de blocuri parcare (2) (Copy)

Tot aici există și cei mai mulți sibieni nemulțumiți. ”Stau în blocul acesta de zeci de ani și acum nu mai am loc de parcare. S-au înmulțit mașinile de Vâlcea și nu mai am unde să parchez, trebuie să dau câteva ture în jurul blocului până găsesc unul”, s-a plâns un sibian chiar în fața primarului Astrid Fodor, astă-primăvară, cu ocazia întâlnirilor organizate de primăriei cu cetățenii. Plângeri similare au existat în toate cartierele de blocuri la întâlnirile menționate.

Ce e de făcut?

Conducerea Primăriei Sibiu spune că știe foarte bine nevoia sibienilor pentru parcări și că se fac eforturi în acest sens. ”Majoritatea locuri de parcare pentru care nu se percepe taxă sunt situate în cartiere, pe aliniamentele stradale sau în parcările dintre blocuri. În cazul acestora, marcarea este în desfășurare, în urma modernizării străzilor și a zonelor de blocuri. O situație cu numărul acestora este în curs de centralizare și actualizare”, spun reprezentanții municipalității.

Nu gasiti loc parcare in Sibiu

În ultimii ani Primăria a avut în vedere amenajarea de locuri de parcare în cazul fiecărui proiect de modernizare sau reabilitarea a străzilor din Sibiu, oriunde spațiul permite.

”Pentru a suplimenta locurile de parcare în zonele de blocuri unde cererea este mai mare, Primăria Sibiu a promovat anul acesta două proiecte importante. Primul este deja în curs și vizează reconfigurarea a trei parcări mari situate în zona de blocuri dintre bulevardul Mihai Viteazu și Aleea Frații Buzești. Al doilea proiect vizează amenajarea a două parcări mari în cartierul Valea Aurie: una în fața școlii gimnaziale nr. 25 de pe strada Sibiel, iar cea de-a doua pe strada Valea Aurie. Lucrările sunt în curs de contractare. De asemenea, prin intermediul firmei contractate pentru realizarea sau refacerea marcajelor rutiere, Primăria Sibiu a finalizat în această săptămână marcarea a 3.000 de locuri de parcare din cartierul Vasile Aaron”, a transmis municipalitatea, în urma unei solicitări a redacției Turnul Sfatului.

”Trebuie să fim conștienți că a parca o mașină într-un oraș de secol XXI nu devine un drept, ci devine un lux. Luxul se plătește. Peste tot în lume evoluția este aceasta și nu vom putea face excepție prin simplul fapt că nu avem de unde scoate tot mai multe locuri de parcare. Și atunci trebuie tratat ca și un serviciu contra cost”, - primarul Klaus Johannis în luna iunie 2013.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

24 comentarii

forest gump

Acum 7 ani

Ha,ha! Cineva care trăiește de vreo 5 ani în Copenhaga mi-a spus că acolo puțină lume circulă cu mașina personală; cei mai mulți cu bicicleta, autobuzul, metroul... Și ce distanțe sunt în Copenhaga, și ce distanțe în Sibiu! La noi, fițele sunt mari; unii nu mai știu să meargă pe jos...
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Bine istetule, mergi și tu cu metroul in Sibiu.
Raspunde

Wrong Side of Heaven Righteous Side of Hell

Acum 5 ani

Si cand ploua afara, sau iarna, vrei sa circul tot cu bicicleta? mult te-ai gandit danezule
Raspunde

Adrian

Acum 7 ani

Solutia e simpla, dezvoltarea transportului public, avem nevoie de tramvai spre zona industriala. Orice constructie noua trebuie autorizata doar daca are parcare subterana. Avem nevoie de piste de biciclete moderne. Daca nu se trezeste administratia in 10 ani vom sta in trafic 2-4 ore/zi
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

recensamant 2011 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 2 ani ''finalizare'' rezultate :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ala e dictat din bucale, cum vrea iliescu populatia, asa e ! la cati olteni sunt, ilegal, cam 180 000 avem.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adi

Acum 7 ani

.....cum se face...ca puțini sin sibian decit de o generație sau doua......adică sau trezit ciobanii.....orășeni...
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Pana nu se va schomba ceva din mentalitatea Serviciulii de Administrare a Domeniulii Public nu se va face absolut nimic in Sibiu. Trebuie inceput cu zonele de blocuri unde primaria poate amenaja locuri de parcare. Se vor putea inchiria oferind astfel o noua sursa de venit din care se pot amenaja mai multe locuri de parcare. Dar din prea multa comoditate lucrul acesta nu se doreste. (ca sa nu folosesc cuvinte mai dure).
Raspunde

Gheo

Acum 7 ani

Taxe mai mari pe parcari si incurajarea mersului cu bicicleta este solutia. Daca ar folosi primaria banii pentru amenajarea parcarilor pentru o infrastructura prietenoasa pentru biciclete ....poate.... ar avea sanse sa rezolve mai usor problema parcarilor.
Raspunde

Cosmin Magnificul

Acum 7 ani

Mai circulati domnilor perpedes si cu bicicletele.
Raspunde

forest gump

Acum 7 ani

Și să mai lăsăm fițele !
Raspunde

Virgil Tarcea

Acum 7 ani

Vedeti si parcarea de pe str.Paris-plina strada de rablele pe care le pregateste pt.vanzare cel de la nr.16-cu numere de USA,Bulgaria,fara numere,tamponate si prafuite de ani de zile+rablele ce urmeaza a fi reparate(si in strada)de Service auto ,adaugam traficul autobuzelor,autocarelor si tirurilor-in V.Aaron este parfum.
Raspunde

BON

Acum 7 ani

Dacă Primăria ar verifica şi contoriza câte spaţii nefolosite, rămase în paragină, pline de bălării sunt în cartierele sibiene (mai ales prin Hipodrom), spaţii care ar rezolva sute de locuri de parcare. Şi dacă ar ajuta locatarii multor blocuri să-şi rezolve o a doua ieşire din scară (foarte multe blocuri au doar o uşă de intrare/ieşire, în faţa blocului), locurile de parcare din cartiere s-ar înmulţii. Apoi cred că fiecare firmă proprietară de mijloace de transport, ar trebui să aibă şi un spaţiu special pentru gararea acestor mijloace şi să interzică şoferilor să-şi parcheze microbuzele, camionetel sau autobuzele lângă domiciliu şi astfel acestea nu ar mai ocupa locurile de parcare ale locatarilor. Şi-l citez pe Adrian, fiecare construcţie nouă ar trebui să obţină aviz doar dacă are prevăzut în proiect şi o parcare subterană. Şi supralicitez, de ce nu se găsesc soluţii pentru parcări subterane ori supraterane aproape de centrul oraşului, atât pentru autoturisme cât şi pentru autocare.
Raspunde

cornel

Acum 7 ani

1. Utilizarea bicicletelor pt. deplasari scurte nu rezolva problema parcarilor pentru masini, eventual reduce poluarea! Masinile oricum sunt si nu stiu cine isi vinde masina pt. ca si-a cumparat bicicleta. Sunt atatea zile in care conditiile meteo nu permit utilizarea bicicletei....si apoi trebuie gasite locuri de parcare si pentru biciclete! 2. A fost bine adusa in discutie problema masinilor abandonate sau neimatriculate aduse in vederea comercializarii sau pentru piese de schimb care se gasesesc cu zeciile si in parcarile din cart. Vasile Aaron si nu numai. De asemenea asa cum s-a mai scris sunt foarte multe masini de transport marfa/persoane, chiar si camioane s-au cap tractor parcate in parcarile din cartier intre blocuri pe motiv ca acolo locuieste soferul, patronul sau mai stiu cine...Acest lucru ar trebui avut in vedere cu prioritate de catre cei in drept. 3. Educatia soferilor de multe ori lasa de dorit, acest lucru se vede din felul in care parcheaza destul de multi.
Raspunde

LaFlemme

Acum 7 ani

Cum sa fie parcari intre blocuri cand Primaria Sibiu vinde/retrocedeaza terenuri unde se construiesc apoi blocuri turn? Un exemplu elocvent este blocul de pe Aleea Biruintei. Acolo se putea face o parcare. Dar ce sa-i faci daca fosta conducere a luat spaga de la Carabulea?
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Parcari etajate si zubterana. Dar mai încolo.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicusor nu mai e cu voi :))

Acum 7 ani

Alte orase sunt ani lumina inainte dar la ciobani ce sa le ceri? Strazi de pamant, parcari prin hartoape, transport in comun dictat de kkt-ul ala de primaria sibiu? Democratie, UE, concurenta: sunt neologisme pt inadaptatii din sibiu! Rad si curcile de voi !
Raspunde

.....

Acum 7 ani

Inadaptati din Sb, sunt oltenii care ne invadeaza, ca sa scape de buda din fundu' curtii de acasa. Adica tu si altii ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus