Sâmbătă,
11.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

”Nu plătiți voi, câte salarii încasează ei”. Primăriile care ar trebui să dea faliment | Video - foto

”Nu plătiți voi, câte salarii încasează ei”. Primăriile care ar trebui să dea faliment | Video - foto

În primele șase luni ale acestui an, angajații Primăriei Ludoș au strâns din cele două sate pe care le administrează taxe și impozite pe proprietate în sumă totală de 88.220,59 lei. În aceleași prime șase luni ale anului, aceiași angajați ai Primăriei Ludoș au primit salarii în valoare totală de 167.813 lei (brut). ”Păi, de ce să fim desființați?”, ridică din umeri viceprimarul care îi ține locul primarului aflat la mare, în concediu. Asemenea Ludoșului, mai sunt și alte primării în județ care nu încasează din impozite, cât plătesc pe propriile salarii.

ludos

În Ludoș poți ajunge după ce treci pe sub autostrada închisă între Săliște și Cunța, venind dinspre Apoldu de Jos. Sau mai poți ajunge prin Ocna Sibiului, dar pe acolo e mai rău drumul. O plăcuță mare la intrare anunță că Apă-Canal Sibiu a început din acest an lucrul la rețeaua de apă și canal. Rămâne de văzut pentru cine, deoarece majoritatea celor 800 de localnici din Ludoș și Gusu (sat aparținător) sunt pensionari cu venituri de 4-500 de lei pe lună.

Primăria e deschisă zi de zi. Dispensarul – de două ori pe săptămână

La prânzul unei zile de vară, Ludoșul pare mai degrabă un sat părăsit, atâta liniște e. După ce treci de biserica ce are acoperiș nou, mai către vale vezi Primăria, frumos văruită. Pe terasa de la etaj, vicele Ilie Pleșa stă la povești. Se repliază în biroul unde nu există calculator, dar un televizor turuie într-una pe Realitatea TV. Până să ajungi în birou, la avizierul cu noutăți de la etaj poți vedea modelele de buletine de vot de la alegerile de acum două luni. De altfel, pe porțile din sat mai sunt multe afișe cu fața primarului reales Ilie Berghezan, iar la parterul primăriei, o coală A4 lipită pe o ușă indică faptul că acolo e ”Secția de votare nr. 290 Ludoș”. ”Program de votare 7 – 21”, mai arată a doua foaie de pe ușă.

comuna-ludos-si-satul-gusu-vor-avea-retea-de-apa-si-canalizare-33585

”Eu cred că majoritatea oamenilor din sat vor să mai fie Primărie”, e de părere viceprimarul. Nu există nicio societate comercială care să ofere locuri de muncă în comuna Ludoș, iar principalii angajatori sunt școala și primăria. ”Acum, așteptăm investitori, sperăm că vină, să… să vină tineri, căci avem multe case goale”.

Menirea executivului local din Ludoș nu pare prea clară pentru vicele care nu este la primul său mandat. Dar e de părere că e bine să existe în continuare Primăria așa cum e, decât un birou deschis o dată sau de două ori pe săptămână. Chiar dacă și el recunoaște că e un pic ciudat faptul că primăria e deschisă în fiecare zi, iar la dispensarul din spate vine un doctor doar câteva ore în două zile ale săptămânii. Cât timp discutăm, nimeni nu se aude intrând în primărie.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 11

”Investiții” de câteva sute de euro

În primele șase luni ale anului 2016, Primăria Ludoș a cheltuit pentru întreținerea străzilor 2.719 lei (adică vreo 600 de euro), iar pentru alimentarea cu apă a decontat lucrări de construcții de 7.104 lei (adică vreo 1.500 de euro). În schimb, pentru abonamentele la telefon, TV și corespondență, au fost plătite 9.607 lei, cei din primărie au decontat benzină și motorină de 2.931 de lei, iar pentru deplasări interne – alți 4.539 de lei. Datele sunt preluate din execuția bugetară la jumătatea anului, raportată de primărie la Ministerul Finanțelor. Potrivit acestora, asistența socială în caz de invaliditate plătită în sat a costat în primele șase luni 41.442 de lei.

Ce spun oamenii. ”Du-te dracu’ de pletos!”

Pe străzile satului cu greu găsești pe cineva să discuți. Ioan Morariu, la 90 de ani, se ascunde de soare și n-are treaba primăriei. ”La doi-trei ani cât mai am de trăit… Aici baiul e că nu mai ai cu cine să descarci un car de fân… Nu mai e cine să te ajute să ții porcu’ la tăiat”.

În schimb, o femeie ieșită la poartă, dar care nu vrea să își spună numele, e vehementă. ”Avem, cum să nu avem nevoie de primărie. Păi, pentru acte. De ce am avut eu nevoie anul acesta de la Primărie? Păi, de certificatul de producător… de adeverința pentru dosarul de la APIA și… să am fost să votez”.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos

 

Mult mai aprigă în favoarea existenței primăriei e Gabriela Fanea, ce așteaptă microbuzul cu care face naveta la Păuca. ”E primarul care îți rezolvă orice aici și… e îmbătrânită populația, nu o poți pune pe drumuri. Că nu e medic nu e problemă, că medicul nostru e din Păuca și dacă dăm un telefon, imediat se rezolvăm problema”. Microbuzul apare imediat, iar femeia urcă răstindu-se la Fane, șoferul. ”Auzi, mă, că ce avem nevoie noi de primărie? Da’, du-te dracu’ de pletos… ăla, uite, pletosu’ ăla de filmează”, se mai aude înainte ca microbuzul să-și închidă ușile.

În Gusu, Hans Ludwig, unul din ultimii sași ai locului, își adapă calul în mijlocul satului. ”Pe undeva îi nevoie, că de ai nevoie de o hârtie trebuie să meri la Sibiu, nu? Acum, dacă nu ar trebui atâția inși aci, aia e altceva”. Ultima oară când a intrat în Primărie a fost în ziua votului, acum două luni.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 5

Contra-exemplul din munte

 Ludoșul își echilibrează bugetul local în special din sumele alocate din bugetul de stat, adică banii luați de la alte localități. La fel se întâmplă și la Rîu Sadului, sat în capătul drumului care șerpuiește 14 km dincolo de Sadu. Lung de șapte kilometri, satul cu 600 de suflete pare mai animat decât Ludoșul.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 6

În primele șase luni ale anului, taxele pe proprietate încasate de la persoane fizice și juridice au fost de 100.286 de lei, iar cheltuielile brute cu salariile din Primărie au fost de 153.882 de lei.

 

Cu toate acestea, din sumele alocate pentru echilibrare, din banii încasați pe urma celor 3.400 de ha de pădure, din ceva proiecte pe fonduri europene, în sat au fost cumpărate și niște utilaje, iar  lucrurile ”se mai mișcă”. Cel puțin așa susține Ilie Minea, fost consilier local. Omul amintește că satul a mai aparținut de Rășinari înainte de război, dar știe mult mai clar cum a fost înainte de Revoluție. ”Cu doi ani înainte, Ceaușescu ne-a lipit de Sadu. Nimic nu se făcea la noi în sat… nimic. De aia, imediat după Revoluție am făcut un comitet, am fost și eu acolo, și am mers la București, de ne-am luat comuna înapoi. «La mine în casă, să nu dicteze alții» - asta îi socoteala râurenilor.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 2

 

”Cine se descurcă, să rămâie”

 La miezul zilei, în sediul de la drum al Primăriei (căci sunt două clădiri ale administrației) e numai un tinerel: secretarul e în concediu, viceprimarul – la Sibiu, iar primarul e ”pe teren”. La fel ca și la Ludoș, clădirea primăriei e ”pusă la punct”, iar în sala de ședințe a consiliului local, între ferestrele mari atârnă o icoană cu Arsenie Boca.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 9

Primarul Florin Tara e de găsit, în cele din urmă, undeva pe o coastă. Urmărește cum un drum neasfaltat de acoperit cu balast de utilajul Primăriei. Iar dacă tot e prin preajmă, stropește și puieții din proaspăta sa livadă. ”Știți cum e? Prin februarie, cum ne-am înscris și noi în Asociația comunelor, am fost la o ședință la care a venit și premierul Cioloș. Și știți ce a spus? Cine se descurcă, să rămâie cu primărie. Io zic că ne descurcăm”, vorbește rar și serios primarul. E mulțumit că a convins oamenii să nu mai arunce gunoaiele aiurea, ci în tomberoane, că a făcut un dispensar. ”Chiar dacă nu vine doctorul mai mult de trei zile pe săptămână. Și casă i-am da, cum le-am făcut profesorilor, numa’ să vie și să stea aici. Da’ vin greu, că nu mai sunt doctori. Și legea nu ne lasă să le plătim salariile. Că doar am mers și la Casa de asigurări de sănătate”.

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 4

Și lista continuă

 94.823 au încasat angajații Primăriei Alma din taxele și impozitele pe proprietate în primele șase luni ale anului. 181.083 reprezintă brutul tuturor salariilor din Primărie. La Ațel (comuna din care s-a desprins acum câțiva ani Alma), încasările din taxele și impozitele pe proprietate au fost de 84.337 de lei, iar salariile din primărie, de 261.303 lei. La Hoghilag – 94.015 lei impozite și taxe și 272.202 lei, salarii. La Mihăileni – 103.057 lei încasări din taxe și impozite pe proprietate și 162.893, salariile din Primărie.Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 14 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 16 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 15 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 13 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 12 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 10 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 9 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 8 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 7 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Ludos 4

Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 15 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 14 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 13 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 12 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 11 Primariile care ar trebui sa dea faliment - Rau Sadului 3

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

ludoșanul vesel

Acum 7 ani

Dar luzării unde sunt/ Cei cu muzica psihocucu...?
Raspunde

Maria

Acum 7 ani

Case goale? Fără banii? Pot să ia bani grei de la Comitetul ONU pentru refugiaţi. Ia să cazeze câteva familii de refugiaţi, familii cu vre-o 3-4-5 copii, aşa cum au făcut zeci de localităţi germane, franceze, suedeze.
Raspunde

Adrian

Acum 7 ani

Nu cred ca asta este cea mai buna cale spre a aduce satul la lumina. Atractia de turisti este cea mai buna solutie. Avem acolo o zona dintre cele mai frumoase, mai ales pe timp de vara. Dar turistul nu vine doar sa se uite la dealurile dimprejurul satului. Trebuie sa-i faci locuri de cazare, trebuie sa-i arati traditiile locului, trebuie sa-l hranesti, sa-l distrezi, si uite cum deja apar posibilele locuri de munca pentru localnici si ca efect secundar impozite la primarie.
Raspunde

Codrut

Acum 7 ani

Trebuie redus la maxim personalul in aceste primarii sau unite 2-3 sate si facuta o singura primarie.Oricum e haos in toata tara.Ptr poulatia locala normal ca e convenabil .Redus programul de lucru al angajatilor la cate ore presteaza.E normal ca primarul din Raul Sadului sa vopseasca pomii cu var din livada lui in timpul programului?! Sa stea sa presteze 8 ore ca de aia a fost ales!La fel tot personalul primariei!
Raspunde

kitz

Acum 7 ani

Nu am vazut scris nimic de Sura Mare cu satulHamba !!!! poate si acolo ar putea functiona primaria numai 2 sau 3 zile pe saptamana si cu personal la jumatate .........fara rubedenii si prietenii. Este o zona INTERESANTA/TA POLITIC SAU DE CE FEL????ORICUM PUTE SISTEMUL SATESC SI CUMUNAL ....ca si pestele care se strica de la cap...
Raspunde

Gigi Nebunu'

Acum 7 ani

Mint aia din Ludos. Am cautat pamant de vanzare in zona si n-am gasit nimic. Unde dracu' sunt casele goale sau pamanturile nemuncite ca io unul n-am vazut.
Raspunde

ana

Acum 7 ani

La primaria din LUDOS se lucreaza in echipe , primar -sotie, viceprimar -sotie, fin -fina ... deci de aceea merge treaba '' bine''; sa cumperi pamant? nu este titlu de proprietate - dar este impozit pe pamant...
Raspunde

Nicolae

Acum 7 ani

Ar fi trebuit sa pozati si spatele primariei , unde este un adevarat focar de infectie pt copiii care se joaca in asa zisu parc pentru ca acum arata destul de urat , poate il reface in actualul mandat
Raspunde

unu

Acum 7 ani

Gigi sunt case de vanzare cu sau fara pamant. Pt voi cei de la Turnul Sfatului va sfatuiesc sa ii intrebati pe cei de la Primaria Ludos despre midul "selectiv" de a instala apa si canalul la casele oamenilor, avand in vedere ca fondurile sunt din surse europene sau imprumuturi. Noi ca cetateni sigur ii vom intreba atunci cand va veni timpul,insa pentru voi ca ziaristi ar fi un subiect tare, legat de modul cum se "evapora" banii si modul de abordare a lucrarii.
Raspunde

Maria

Acum 7 ani

Daca vrei desfintarea Primariei , de ce ai mai candidat la functia de primar d-l Popa ?
Raspunde

al.c

Acum 7 ani

Excelentă documentare și prezentare utilă a materialului. FELICITĂRI autorului, redacției.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus