Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
17°C

Record negativ al Sibiului: cel mai mic procent de realizare a investițiilor din ultimii cinci ani

Record negativ al Sibiului: cel mai mic procent de realizare a investițiilor din ultimii cinci ani

În primele șase luni ale acestui an, administrația locală a reușit să realizeze doar 17,92% din investițiile propuse. Este cel mai mic procent consemnat de Primăria Sibiu în ultimii cinci ani.

În cadrul secțiunii dezvoltare, unde sunt cuprinse investițiile mari ale orașului, socotelile de la începutul anului prevedeau că, în Sibiu, se vor realiza investiții de peste 92,2 milioane de lei. Însă potrivit raportului referitor la execuția bugetară pe primele șase luni ale acestui an, executivul local a mai reușit să cheltuiască doar 16,52 de milioane de lei, corespunzătoare unui procent de 17,92%. Din 2011 până anul trecut, procentul de realizare la mijloc de an a investițiilor propuse a oscilat între 18,6% (2013) și 71,3% (2011).

”Cheltuielile secțiunii de dezvoltare s-au realizat doar în proporție de 17,92% din cauza unor proceduri de achiziții publice demarate și nefinalizare sau finalizate cu întârziere față de situația previzionată la începutul anului curent, precum și a ritmului lucrărilor executate în această perioadă”, se arată într-un raport al Direcției economice din cadrul Primăriei Sibiu.

Trebuie menționat că, în cursul acestui an, Parlamentul României a adoptat un nou pachet legislativ referitor la procedurile de achiziție publică, unul care cu siguranță va ridica multe probleme până la asimilare.

Propunere în Consiliu: sancționarea firmelor de construcții

Raportul privind execuția bugetară a Sibiului la jumătatea anului a trecut și prin Consiliul Local Sibiu, care l-a adoptat în unanimitate. Înainte de vot, consilierul local Mariana Brunchea a venit cu o propunere. ”Am solicitat Direcției Tehnice un raport asupra stadiului șantierelor din municipiu. Și aș avea și o sugestie: Direcția Tehnică să facă o verificare a tuturor etapelor prin care trec aceste șantiere. Sper ca data de 1 noiembrie să nu ne prindă cu nicio stradă desfundată. Iar dacă se va întâmpla așa, propun tragerea la răspundere a furnizorilor care înregistrează întârzieri”, a spus Brunchea.

Referitor la străzi, în primele șase luni ale acestui an, Primăria Sibiu a plătit reparații curente în valoare de 1,3 milioane de lei, a decontat investiții în străzi de 4,1 milioane de lei și a returnat credite externe pentru străzi în sumă de 9,2 milioane de lei. La acești bani s-au adăugat și aproximativ 720.000 de lei dobânzi și comisioane aferente acestor împrumuturi externe de la BERD.

Istoricul procentelor

La mijlocul lui 2015, procentul de realizare a cheltuielilor de dezvoltare a fost de 42,79%, cu prevederi de 73,2 milioane de lei, din care realizate efectiv – 31,3 milioane de lei. La finalul anului, procentul a fost de 42,8%.

În 2014, procentul de realizare a proiectelor propuse prin prisma execuției bugetare a secțiunii de dezvoltare  era de 23 de procente (54,5 milioane de lei prevederi – 12,7 milioane de lei, cheltuieli realizate). Până la finalul anului s-a ajuns la un procent de realizare de 42%.

Scăzut la 18,6% a fost procentul realizărilor în 2013, când planificarea prevedea investiții de 63,8 milioane de lei, în timp ce plătite efectiv au fost investiții de 11,9 milioane de lei. Anul a fost încheiat cu un procent de realizare de 30,8%.

La mijlocul lui 2012, procentul de realizare a cheltuielilor prevăzute la secțiunea de dezvoltare a fost de 22,3 procente, cu realizări de 11,5 milioane de lei, față de prevederi bugetare de 51,7 milioane de lei. La finele anului, procentul de realizare a urcat până la 61,5%.

Cel mai mare procent de realizare a cheltuielilor a fost atins la jumătatea lui 2011 – 71,3%. Atunci, prevederile erau de 40,6 milioane de lei, iar realizările bifate la mijlocul anului erau de 29 de milioane de lei. Anul s-a încheiat, însă, cu un procent mult mai mic, de 48,9%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

valahul

Acum 6 ani

Toti intelegem hibele legislative...e mai greu sa pricepem de ce, 'cei alesi la nivel local nu au nici un cuvant de spus la nivel national....????!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus