Marţi,
21.03.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Retrospectiva celei de-a 14-a ediții a Festivalului ICon Arts

Retrospectiva celei de-a 14-a ediții a Festivalului ICon Arts

Cea de-a XIV-a ediție a Academiei și Festivalului ICon Arts Sibiu 2016 lasă în urmă prietenii între tineri artiști și profesori renumiți din țări de pe cinci continente, concerte în spații variate, în săli de concert, în cetăți și biserici fortificate sau în castele din inima munților, precum și itinerarii presărate cu dans experimental.

Programul de rezidență creativă ICon Arts a adus la Sibiu cinci compozitori din Brazilia, Finlanda, Irlanda și SUA. Împreună cu soprana Veronica Anusca și Grupul de percuție ICon Arts, aceștia, selectați din peste 20 de tineri candidați din întreaga lume, au participat, timp de o săptămână, la pregătirea a cinci noi lucrari comisionate de Festivalul ICon Arts, iar, la finalul unei perioade intense de lucru au prezentat publicului din Sala Thalia cinci premiere absolute, într-o interpretare excelentă, coordonată de reputatul Prof. Dr. Mircea Ardeleanu, percuționist renumit internațional și cadru didactic la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj.

“Așa cum ne-am propus, am continuat să aducem pe scena Festivalului atât cursanții noștri, cărora să le dăm ocazia să se prezinte alături de maeștrii lor, cât și programe deosebite, care sa ofere ocazia spectatorilor de a descoperi fațetele diferite ale unor creatori cunoscuți. Așa a fost, de pildă, plasarea personajelor celebre din piesele lui Shakespeare, personificate de actorii Ioana Flora și Mihai Baranga, într-un context contemporan, pe muzica lui Hanz Werner Henze, interpretată la chitară de Reinbert Evers din Germania. De asemenea, aducerea Cantatei Catulli Carmina la Sibiu, prin proiectul Anotimpuri.Vara, într-un aranjament muzical special, aparținând compozitorului Mihai Murariu și dirijorului Mircea Holiartoc, a reunit Grupul Vocal Acapella, Grupul de Percuție ICon Arts și soliștii Annemarie Condacse și Andrei Lazăr într-o producție-eveniment, pe care ne-am bucurat să o găzduim”, spune Diana Gheorghiu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Nici nu s-a încheiat bine ediția din acest an, că organizatorii se gândesc deja la programul pentru anul viitor.

“Avem deja, pentru anul viitor, o mulțime de idei, oferte artistice și repertorii, cât și spatii noi pe care dorim să le includem în cea de a XV-a ediție, dar le vom dezvălui la timpul potrivit. În perioada imediat următoare, chiar dacă pentru anul 2016 ICon Arts - Sibiu s-a încheiat, ecourile sale vor continua să se audă la Roma, unde o parte dintre profesorii și cursanții ce au participat aici se vor întalni cu noi profesori și cursanți cu care vor schimba impresii și vor pregăti alte două concerte și o expozitie foto, la Accademia di Romania”, spune Sebastian Gheorghiu, directorul Festivalului Icon Arts.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus