Luni,
06.02.2023
Innorat
Acum
-5°C

Primăria Sibiu vrea să permită construirea unui nou ansamblu rezidențial în Pădurea Dumbrava

Primăria Sibiu vrea să permită construirea unui nou ansamblu rezidențial în Pădurea Dumbrava

Administrația locală a Sibiului readuce în discuție aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru terenurile din spatele Hotelului Hilton, zonă nereglementată din punct de vedere urbanistic și unde încă există clădiri ridicate fără autorizație de construire.

Inițiativa acestui PUZ a apărut încă din 2014, însă în urma plecării fostului primarul Klaus Iohannis, proiectul a avansat cu un ritm mult mai lent. Zilele acestea, însă, proiectul este readus pe tapet, fiind supus consultării publice în etapa de încadrare la Mediu. Potrivit unui anunț publicat de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu în 20 iulie 2016 (și preluat de administrația locală în cursul zilei de 4 august), datorită amplasamentului în cadrul Rezervației naturale Pădurea Dumbrava, PUZ-ul propus de primărie va trebui să urmeze procedurile avizării de mediu (una din cele mai detaliate proceduri de autorizare). Procedura avizării de mediu va demara dacă nu vor exista eventuale opoziții și se va încheia cu eliberarea sau respingerea eliberării avizului de mediu.

Alte 72 de apartamente lângă o zonă de agrement

În lipsa unor reglementări urbanistice, terenurile libere din spatele hotelului Hilton au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară relativ haotică. Mai mult, pe terenuri private au fost ridicate și, în continuare, există, patru case fără autorizație de construire. Însă pe lângă terenurile unde au fost deja ridicate imobile, mai există un teren de peste 12.000 de mp, pe care PUZ-ul inițiat de Primărie va permite ridicarea unui ansamblu rezidențial cu locuințe înșiruite, dar și cu locuințe colective. Aceste din urmă blocuri ar urma să aibă un regim de înălțime de maxim trei niveluri supraterane (P + E + etaj retras). Potrivit actualelor intenții ale Primăriei depuse la Agenția de protecție a mediului, aceste blocuri ar urma să adăpostească 72 de apartamente, cărora să le fie alocate 86 de locuri de parcare. Procentul de ocupare a terenului propus este de 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului propus este 0,92.

Mai mult, pentru acest nou ansamblu rezidențial, Primăria propune ca accesul auto să fie făcut nu numai din locul de întoarcere pentru autobuzele Tursib (DJ 106A – drumul spre Rășinari), loc de întoarcere prin care se face accesul la actualele clădiri în prezent. Primăria propune un acces și din aleile care ar urma amenajate în zona de parc-pădure, alei conectate la drumul județean printr-un drum paralel cu o viitoare promenadă.

Mai trebuie precizat faptul că, pentru zona de parc-pădure, gândirea mai veche a administrației locale era de a transforma acest loc într-unul de agrement. În plus, acest loc ar urma să reprezinte și un punct de plecare pentru diferite activități în aer liber, precum drumeții sau cicloturism.

O viitoare promenadă

Principalele modificări pe care le aduce PUZ-unul inițiat de Primăria Sibiu sunt propuse în mai multe etape: prima ar fi aceea de reglementare a indicilor urbanistici pentru parcela neconstruită (încă) și a accesului la această parcelă.

Într-o a doua etapă, PUZ-ul ar urma să reglementeze accesul înspre zona de parc-pădure. Acest acces ar urma realizat și printr-o promenadă, care, în cele din urmă, ar duce la reconfigurarea parcărilor private din zonă (atât a Hotelului Hilton, cât și a hotelului Dumbrava Sibiului).

situatia actuala padurea dumbrava În prezent, încă există construcții ridicate fără autorizația de construire în Pădurea Dumbrava

Proiect fără o dezbatere serioasă

Acest PUZ a fost supus consultării publice prin publicarea pe site-ul Primăriei Sibiu a reglementărilor urbanistice și a regulamentului urbanistic propuse. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2014. În urma acelei proceduri de consultare publică, respectiva documentație a suferit câteva modificări, dar nu de substanță.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

Odin

Acum 6 ani

Sa o taie si pe aia toata da-o dracu, ce ne mai trebuie padure! Sa-si faca bordeie toti neterminatii! Care e oare cu mita de data asta?
Raspunde

Micul Muci

Acum 6 ani

Chiar toata nu poate fi taiata pentru ca picam sub minimul de spatiu verde/locuitor.Recomand Primariei calcule temeinice,cu zecimale.
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

" PUZ-ul propus de primărie va trebui să procedurile avizării de mediu (una din cele mai detaliate proceduri de avizare). " Nu inteleg ce vrea sa zica autorul cu asta. Mai clar va rog
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 6 ani

Lipsea un ”urmeze”... Am rectificat.
Raspunde

Marius

Acum 6 ani

corect, sa taie toata padurea poate ne putem arunca acolo gunoaiele mare, gen canapele, cauciucuri, caini morti, etc.
Raspunde

loca

Acum 6 ani

SIBIUL ARE NEVOIE VITALA de spatii loturi pentru/si locuinte de orice tip. Poate se analizeaza si darea in concesiune PE 100 ANI a unor loturi mai mari de teren pentru contructie de locuinte de familie in zona Avangarden. Sibiul ar avea numai de castigat din constructia acestora si din chiriile/impozitele pe teren ...nu se mai pune si dezvoltarea zonei /CA TOT ESTE IN PARAGINA TERENUL. Orice timp pierdut inseamna bani si nedezvoltare durabila, iar generatiile noi pot avea alte orizonturi .
Raspunde

Nevoie vitala de profit

Acum 6 ani

Nu este atata camp unde se poate construi ? si alte zone unde nu este padure ? Sa nu se mai construiasca bloc langa bloc fara o perspectiva de lunga durata fara spatii verzi fara un copac fara regulii doar pentru nevoia vitala de profit. Nu ar mai trebui sa se piarda timpul unde este rezervatie naturala sa nu se construiasca nu e complicat.
Raspunde

dancp

Acum 6 ani

tanti bunica fodor NU NU NU ce zice superistoricul ecologist POP? tiati padurea? asa sa va bata bunul Dzeu!
Raspunde

Dumitru

Acum 6 ani

Da da bagati betoane si in padurea Dumbrava, ca asta e mai nou moda la sibiu. Tanti fodor nu prea tineti cont de intalnirile avute cu sibieni.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Probabil e vorba de inca un "proiect de suflet" al domnului presedinte, deci trebuie finalizat :)
Raspunde

greu de re-impadurit

Acum 6 ani

Imi place cum apar aceste "fatalitati" in fata alesilor nostri. Oh, parcela asta a fost defrisata in timp...ce pacat...acum nu mai putem reface padurea, e musai sa facem niste blocuri/case ceva... Tot asa s-a facut si la Tocile unde o noua parcela s-a auto defrisat ca prin minune
Raspunde

ra

Acum 6 ani

Idiotilor. Legea irbanistica zică min 1.5 locuri de parcare pe locuita intabulată. De ce nu propuneri si voi 1.8 sau 2 . Asta înseamnă realitate si gândire viitoare
Raspunde

:(

Acum 6 ani

normal! toti parvenitii trebuie sa isi faca vile in padure. sper sa taie pana la ultimul copac cat mai curand, cine mai are nevoie de aer si alte altea?
Raspunde

io de la tara

Acum 6 ani

de ce nu se duc sa construiasca in zona cu Hornbach, ca e acolo camp nefolosit gramada...? chiar trebuie taiata padurea si facute cotetze cu nshpe etaje? nu ajunge mizeria din Selimbar de langa Dedeman, unde poti linistit scuipa in balconul vecinului din bocul de alaturi? Sunt o gramada de campuri nefolosite, dar ei vor sa taie padurea...pai sa construiasca pe campuri si sa-si planteze copaci ca sa aiba in viitor padure langa vila...
Raspunde

cas13

Acum 6 ani

In noul pug aprobat in 2014 se prevede extinderea intravilanului si zonelor de dezvoltare urbana in zona de nv, terenurile cuprinse intre centura sibiului sura mica si drumul judetian Sibiu-medias. de ce nu se extinde zona in acest perimetru ? ACOLO SUNT SI UTILITATI. Zona in discutie este o finalizare a interesului fostilor noi nomenclaturisti care si-au construit case mastordont in zona si valorificarea terenului aflat in proprietatea paloma si co. Daca se aproba acest proiect se deschide cale spre aprobarea megaproiectului din amplasamentul fostei fabric dumbtava ( carabulea) si aquaparcului.
Raspunde

?

Acum 6 ani

Nimeni nu zice de impactul pe care il va avea noul trafic in zona si care va face sa uite cineva ca acolo a fost candva o oaza de liniste si aer curat. Si asta va fi doar inceputul....pana la unirea cu Rasinariul. Promenada?? ce gluma .... In acelasi timp, unii fac asta: http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/8971586 (poate distribuiti, mediatizati, comunicati si primariei, sa se vada cu cate decenii ne miscam noi inapoi)
Raspunde

MULLER

Acum 6 ani

Bravo doama FODOR , afaceri , interese ...da ,da asa se dezvolta Sibiul , jos cu padurea !!!
Raspunde

Săndel

Acum 6 ani

Rușine doamna Fodor! Îmi pare rău că v-am votat! Dar na, nici nu prea aveam altă variantă.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Din spusele tale inteleg ca nu ai votat din convingere, ci a fost un compromis ca sa nu spun vot pe contre... O intrebare as avea atat pentru tine cat si pentru ceilalti sibieni: cum credeti ca va decurge viata noastra de acum inainte, daca si pana acum am trait asa cum stim cu totii, recurgand zilnic la compromisuri si concesii?
Raspunde

Brian Loman

Acum 6 ani

Bine, bine, in teorie de acord. Dar cum sa emulam noi societatea liderii doriti?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Sunt sigura ca-n momentul cand ai formulat întrebarea, ai pregătite si cateva variante de răspuns. Cateva am si eu.Sunt convinsă ca mai au si alții. Singura "problema" este "consensul" Acesta a fost obținut de către omenire in decursul istoriei in doua moduri: cea a dialogului civilizat sau cu ajutorul "mijloacelor de convingere" specifice....
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

de ce nu se iasa in strada pentru stoparea acestui proiect si a altora la fel de paguboase pentru noi si aducatoare de bani pentru unii... daca zona este rezervatie acolo nu au voie sa construiasca nimic. ar trebui sa le si darame casele la cei fara autorizatie si sa ii oblige sa planteze pomi asa cum era inainte de taia tot ce era acolo in zona... probabil ca acest proiect este tot cu dedicatie pentru cei fara autorizatie de constructie acolo in zona si pe baza noului PUZ se va da si autorizatia de constructie la cei care au deja acele case si intra in legalitate... pe vremea lui Ceausescu daca faceai asa ceva a doua zi erau buldozerele acolo si nivelau tot si a treia zi erau oameni la plantat de copaci. o sa il regretam noi mult si bine pe ceausescu...
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

stiu ca in urma cu cativa ani OAR a castigat in instanta si a anulat PUZul care prevedea ca pe aceeasi parcela urma sa se construiasca case de vacanta. acum, care e opinia OAR? e mai bine asa, cu blocuri? si, nu stiu sigur, dar am auzit ca arhitectul care a propus acest PUZ actual este tocmai cel care, din pozitia de conducere a OAR, a fost atat de vehement impotriva PUZ-ului precedent incat a initiat actiunea in instanta impotriva Primariei Sibiu. Foarte ciudat, duplicitar, lipsit de onoare - daca e cu adevarat vorba de aceeasi persoana! iar noi, sibienii mai activi, sigur ca da - sa iesim instrada sau online. orice, dar sa nu lasam sa se transforme padurea in blocuri de locuinte doar pentru ca asa vor cateva persoane (determinate exclusiv de castiguri financiare).
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 6 ani

Sa vedem mai intai un plan de viitor pentru a deveni un oras verde -in care se poate trai sanatos, dupa care puteti taia cat vreti.. raul din primarie!
Raspunde

Ioan

Acum 6 ani

Se pot depune contestatii, reclamatii, opinii la acest PUZ si orice alt proiect la primaria Sibiu in fiecare marti si miercuri intre 8.00-12.00 la urbanism, etaj 2, camera 203. Am intrebat personal si tot personal intentionez sa depun o contestatie la acest proiect. Va indrum sa faceti contestatii si reclamatii; doar nu amanati de pe o marti, miercuri pe alta. Sa aveti o zi buna.
Raspunde

Ombladon

Acum 6 ani

Luati mana de pe padurea noastra! Jeguriilor, sunteti in stare sa vindeti si ultima frunza a tarii aceasta! Interzis sa taiati padureea, puteti construi in alta parte! Mars afara din tara!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus