Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cearta sibienilor cu gunoaiele abia acum începe

Că a durat 13 luni pentru ca autoritățile să semneze cel mai important contract al colectării selective a deșeurilor din Sibiu și împrejurimi o să pară ”o joacă de copii” pe lângă ceea ce urmează în cadrul acestui proiect.

Pentru că, pentru prima dată, colectarea selectivă va da ”piept” cu sibianul de rând. Or, aproape unul din șase sibieni nu își plătește astăzi gunoiul, estimează actualele firme de salubrizare. Nu plătește pentru că nu îl obligă nimeni. Și dacă nu îl obligă nimeni acasă, adeseori sibianul ”se descurcă” și la firmă: face rapid un contract pe care să îl prezinte când obține autorizația de funcționare, după care îl reziliază și aruncă pungile cu gunoaie pe unde apucă atunci când crede că nu îl vede nimeni. Și chiar dacă îl vede, uneori nu îi pasă.

Colectarea selectivă a deșeurilor în Sibiu se va lovi de o mentalitate veche, în care gunoiul de aia e gunoi, că nu are niciun preț. Prin urmare, schimbarea în zeci de mii de case a ideii că o conservă trebuie spălată înainte de a fi aruncată în punga pentru deșeuri de plastic și metal are nevoie de timp, dar mai ales de bunăvoință. Și sincer, nu știu câtă bunăvoință mai poate să existe printre zecile de mii de locuințe ale Sibiului, din moment ce zonele de pubele arată absolut înfiorător. Și asta nu numai firmelor de salubritate, ci și datorită sibienilor. Care atât de rar cheamă containere separate atunci când își redecorează casa.

Să fie pus să plătească, să fie pus să își spele gunoiul, să fie pus să îl colecteze selectiv înainte de a-l arunca la pubele sunt sarcini care deși par simple la o primă vedere, ar putea da mult de furcă unora dintre sibieni.

Drumul spre civilizație e pavat mai ales cu muncă, iar un Sibiu curat de pe malurile lacului Binder și până în Broscărie ține, în cele din urmă, tot de sibieni, și nu de un sofisticat program de colectare selectivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

indignatul

Acum 7 ani

Bravo Traian ,bine punctat.platim 9.26 de persoana si mai platim si apa....... putin probabil.autoritatile ar trebui sa mai reflecte asupra pretului.se spunea de maxim 8.5 de ron/persoana si acum????nemaivorbind de faptul ca deseurile reciclabile vor fi platite catre primarie.
Raspunde

Ana

Acum 7 ani

Mi se pare un cost normal al gunoiului pe luna, trebuie sa constientizam importanta acestei colectari selective pt viitorul copiilor si-al nepotilor. Ma bucura vestea ca vom putea in sfarsit intra si noi in normalitate.
Raspunde

D

Acum 7 ani

Cum au invatat oamenii sa foloseasca punga de gunoi in loc de galeata, vor invata si sa selecteze.
Raspunde

Sachelarie

Acum 7 ani

Gunoiul nesortat sa nu fie ridicat!! Sa vezi ce repede se invata sa-l sorteze....
Raspunde

lb

Acum 7 ani

a observat si reporterul acesta problema din economie a tragediei lucrurilor comune (tragedy of the commons), dar nestiind economie, repede a adoptat ideea etatista capitalismului etatist oligopolist de spoliere care zice ca trebuie sa se inaspreasca controlul etatist ca sa beneficieze firmele aflate in cardasie cu autoritatea locala a statului. punem pariu ca de mises, de hayek sa de milton friedman n-a prea auzit, ca sa nu mai vorbim de solutiile lor?
Raspunde

-

Acum 7 ani

...domnule , mai stai atat sa te certi pentru gunoi..cel mai bine sa fie lasat tot gunoiul pe locul lui pina la primavara ,la primavara se strange tot gunoiul in piata mica din sibiu in forma de munte de negoi ,o ,pardon, de gunoi si i se da foc in prezenta smurdului ,dupa care, frumos ,piata se curata si nu o sa mai fie nici gunoi dar si nici negoi si cu atat mai mult cu cat fumul care o sa iasa o sa fie bun si pentru tratamentul zidului mucegait al podului mincinosilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus