Marţi,
07.02.2023
Innorat
Acum
-4°C

Asociațiile de protecție a mediului cer primăriei rediscutarea planurilor imobiliare din Pădurea Dumbrava

Asociațiile de protecție a mediului cer primăriei rediscutarea planurilor imobiliare din Pădurea Dumbrava

15 entități ale societății civile din Sibiu din zona protecției mediului și nu numai solicită Primăriei municipiului Sibiu să organizeze o dezbatere publică pe tema Planului de urbanism zonal elaborat tot la cererea administrației locale pentru o parte din Parcul Natural Pădurea Dumbrava (mai precis pentru zona din spatele Hotelului Hilton).

Prin acest PUZ ajuns acum pe masa autorităților de mediu, Primăria Sibiu vrea nu doar să rearanjeze parcările și căile de acces în zonă, ci vrea să permită și construirea unui nou ansamblu rezidențial care să includă chiar și blocuri. ”Considerăm că adoptarea noului PUZ menționat este o temă importantă, dat fiind interesul manifestat constant de comunitatea sibiană pentru protejarea și extinderea spațiilor verzi de pe aria Municipiului Sibiu”, arată semnatarii petiției înregistrată la Primăria Sibiu în ziua de 11 august 2016. Petiția este inițiată de Asociația Cu verdele-n SUS, iar printre ceilalți semnatari se numără și Ordinul arhitecților din România filiala Sibiu – Vâlcea, Asociaţia Tură în Natură, Asociaţia ECO4EST, Fundaţia Comunitară Sibiu, Asociaţia Prietenii Mocaniţei, Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor - SKV Sibiu și Clubul de turism montan Amicii Munţilor.

”Avem deficit semnificativ de spații verzi”

În susținerea cererii lor, asociațiile semnatare invocă elemente din studiul de fundamentare în domeniul mediului al chiar actualului PUG al Sibiului, elaborat în 2009 și adoptat doi ani mai târziu. ”Parcul Natural Pădurea Dumbrava este arie naturale protejată care corespunde categoriei IV UICN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii). Conform studiului, eventuale construcţii în zonă ar putea avea influenţe antropice nefaste prin fragmentarea habitatelor naturale prin crearea de căi de acces, extinderea spaţiului construit în zona forestieră sau proiecte de dezvoltare a spaţiului construit în detrimentul pădurii”, subliniază petiționarii. Ei atrag atenția și asupra deficitului semnificativ de spații verzi în orașul Sibiu. Potrivit studiului amintit, pentru fiecare sibian există amenajat aproximativ 16,4 mp de spațiu verde, față de cei 26 de mp/locuitor legiferați a fi minimul necesar în România.

”Suntem îngrijoraţi de faptul că în ultimii 25 de ani o porțiune importantă din zona care se doreşte a fi reglementată și-a pierdut deja destinaţia de agrement și a devenit zonă rezidenţială”, petiție în atenția Primăriei Sibiu
O oră de consultări

Prin petiția lor, asociațiile din Sibiu cer o dezbatere de minim o oră (17:00 – 18:00 este ora propusă), în timpul săptămânii (luni - joi), la care Primăria să invite nu doar sibienii interesați de acest subiect, ci și specialiștii care întocmesc acest PUZ. Totodată, în virtutea transparenței decizionale, Primăriei îi mai este solicitată și publicarea integrală a documentației acestui PUZ.

72 de apartamente, locuințe înșiruite

Lucrul la PUZ-ul în discuție a început de mai bine de doi ani, iar în prezent este în faza de avizare de mediu. Unul din cele mai importante aspecte ale acestui PUZ este cel referitor la cei mai bine de 12.000 de mp de teren rămas liber în zona din spatele Hotelului Hilton, zonă unde oricum au apărut numeroase clădiri rezidențiale, unele chiar și fără autorizație de construire. Prin noul PUZ, Primăria vrea să permită și pe ultimele mii de mp de teren liber amenajarea unui ansamblu rezidențial cu locuințe înșiruite, dar și cu locuințe colective (vezi foto principală). Aceste din urmă blocuri ar urma să aibă un regim de înălțime de maxim trei niveluri supraterane (P + E + etaj retras). Potrivit actualelor intenții ale Primăriei depuse la Agenția de protecție a mediului, aceste blocuri ar urma să adăpostească 72 de apartamente, cărora să le fie alocate 86 de locuri de parcare. Procentul de ocupare a terenului propus este de 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului propus este 0,92.

Turnul Sfatului a solicitat Primăriei municipiului Sibiu, de săptămâna trecută, să precizeze dacă există intenția rediscutării acestui PUZ, dar și care sunt planurile administrației referitoare la imobilele ridicate în zona respectivă fără autorizație de construire.
Redăm mai jos petiția în format integral, precum și tabelul cu semnatarii acesteia Sursa: Asociația Cu verdele-n SUS Către, Primăria Municipiului Sibiu, Doamnei Primar Astrid Fodor

Stimată doamnă,

Dorim să vă supunem atenției cererea noastră de a implica comunitatea sibiană într-o dezbatere publică legată de realizarea noului PUZ care reglementează zona Hotelului Hilton / Parcare Zoo și impactul acestuia asupra Parcului Natural Pădurea Dumbrava.

Vă mulțumim cu această ocazie pentru eforturile pe care le depuneți pentru implementarea unei administrații publice transparente și deschise, pentru o mai bună implicare a cetățenilor în deciziile importante care privesc dezvoltarea orașului. În acest sens, ca urmare a anunțului publicat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu și a informațiilor apărute în presa locală, considerăm că adoptarea noului PUZ menționat este o temă importantă, dat fiind interesul manifestat constant de comunitatea sibiană pentru protejarea și extinderea spațiilor verzi de pe aria Municipiului Sibiu.

În “Studiu de fundamentare in domeniul mediului al Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu”, elaborat în anul 2009, sunt menţionate următoarele aspecte: - Parcul Natural Pădurea Dumbrava este arie naturale protejată care corespunde categoriei IV UICN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii); - Conform studiului, eventuale construcţii în zonă ar putea avea influenţe antropice nefaste prin fragmentarea habitatelor naturale prin crearea de căi de acces, extinderea spaţiului construit în zona forestieră sau proiecte de dezvoltare a spaţiului construit în detrimentul pădurii; - Deficitul semnificativ de spaţii verzi în Municipiului Sibiu în raport cu numărul de locuitori (16,4 mp/ locuitor, 2008), faţă de cuantumul stabilit prin OUG 114/2007 de 26 mp/ locuitor.

Suntem îngrijoraţi de faptul că în ultimii 25 de ani o porțiune importantă din zona care se doreşte a fi reglementată și-a pierdut deja destinaţia de agrement și a devenit zonă rezidenţială.

Prin această adresă vă solicităm: 1. Programarea și promovarea în cel mai scurt timp posibil a unei dezbateri publice privind elaborarea PUZ-ului care reglementează zona Hotelului Hilton / Parcare Zoo cu participarea comunităţii și a specialiștilor care întocmesc acest proiect, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare. Propunerea noastră este ca ora consultării să fie 17-18, în timpul săptămânii (luni-joi); 2. Publicarea online pe site-ul Primăriei Municipiului Sibiu a documentației integrale corespunzătoare proiectului.

Vă rugăm ca răspunsul dumneavoastră precum și informațiile solicitate să ne fie transmise pe adresa de e-mail: verdelesus@gmail.com.

Vă mulţumim!

Cu considerație,

Asociaţia Cu verdele-n SUS Asociaţia Tură în Natură Asociaţia ECO4EST Fundaţia Comunitară Sibiu Asociaţia Prietenii Mocaniţei Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor - SKV Sibiu Clubul de turism montan Amicii Munţilor Asociaţia 2X2 România Asociaţia Salvatorilor Montani Sibiu Fundația Heritas Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Sibiu -Vâlcea Asociaţia PeDale Asociaţia Mâini Unite Asociaţia Liber la joacă Asociaţia Re:Mediu

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/04/primaria-sibiu-vrea-sa-permita-construirea-unui-nou-ansamblu-rezidential-padurea-dumbrava/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

pffff

Acum 6 ani

in orice tara normala se demolau constructiile fara autorizatie si se reimpadurea! la noi e fix pe dos, chiar mai mult se doreste cresterea numarului de constructii...
Raspunde

asdfg

Acum 6 ani

na fodor va trebuit fodor aveti
Raspunde

Micul Muci

Acum 6 ani

Chiar si Ordinul Arhitectilor semneaza petitia?Da' cine a intocmit PUZ-ul:Batman Necula?Taxa OAR ati incasat-o sau,oripilati ati refuzat banutii?
Raspunde

lol

Acum 6 ani

tare duma cu batman necula :)))
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 6 ani

Dupa ce au construit de la zero fara autorizatie acum o sa respecte puz-ul si o sa faca numai pe trei nivele? Sa dea numai drumul la construit ca stIe dezvoltatorul ce are de facut, lucrurile ies de sub control de la primul tarnacop si adio Dumbrava. Ciolania este atat de transparenta ca te apuca greata.
Raspunde

ArdeiUmplut

Acum 6 ani

da nicusor dan nu semneaza?
Raspunde

m

Acum 6 ani

Sa-si bage in cur blocurile. Cine o sa-si cumpere acolo merita scuipat in fata.
Raspunde

.,

Acum 6 ani

Au destule campii in jur unde pot construi cat de orb sa fi sa vrei sa razi ultima zona verde a orasului,pe viitor copiii vor iesi din case cu masti de gaze in ritmul asta.Oricum suntem pe ultimele locuri din tara la spatii verzi pe cap de locuitor,ar trebui plantati copaci nu taiati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus