Sâmbătă,
18.09.2021
Innorat
Acum
15°C

Luați sport de masă. Luați cu pâine…

Când s-a apropiat Olimpiada de la Rio, sibienilor le-a crescut sufletul în piept că vor avea trei reprezentanți peste mări și țări, în elita sportivă a lumii. Daniel Natea, Daniela Cîrlan și Andrei Muntean sunt cei trei despre care s-a vorbit mult înainte, dar și mai mult anul acesta.

Mândrul Sibiu, oraș frumos cu oameni primitori a avut ocazia să arate că are și mai mult decât au fost obișnuiți românii, europenii și tot globul până acum. Avem și sportivi de elită.

Doar că Daniel Natea este legitimat la CS Atletic Valleriana Târgoviște. Daniela Cîrlan aparține de CSM Zalău, iar Andrei Muntean este gimnast la CS Dinamo București.

Sunt de acord cu politica fostului primar Iohannis, până la un punct. El a spus tot timpul că nu e de acord ca banul public să fie implicat într-un club privat. Deși au mai fost cazuri, vezi FC Sibiu, de regulă primăria s-a implicat doar atât cât să nu zică cei implicați în sport că n-au fost băgați în seamă.

Pe termen lung, însă, cred că a greșit. Tot timpul când a vorbit despre sport s-a referit la sportul de masă. Niciodată nu s-a legat de cel profesionist, local. Mai bine s-a îmbrățișat cu organizatorii Turului Ciclist, decât să dezvolte acest sport pe plan local. Nu deschideți subiectul pistelor pentru biciclete…

Sibiul nu are un Club Sportiv Municipal care să fie etalonul sportiv local. Poate nu ne permitem fotbal, dar Sibiul are de zeci de ani tradiția boxului, înotului, gimnasticii, judoului, atletismului… Ne pute ce se întâmplă în aceste sporturi pe plan local, ne doare că ne pleacă sportivii de top în Zalău sau Târgoviște, atunci poate ar trebui să facem ceva. Dacă potenții oameni de afaceri locali sunt înguști la minte și nu sprijină sportul, dacă Zona Vest nu e interesată de subiect, sportul ar trebui să-și găsească un sprijin real la nivelul administrației locale.

Cu un sport de masă promovezi mediocritatea. Cu un club sportiv bine organizat și bine pregătit formezi o elită în sport care într-adevăr își poate crește pe nivel mediu și lung starea de sănătate a populației. Amintiți-vă care erau modelele voastre în viață. Nu cred că au fost vreodată Ceaușescu,  Postelnicu sau Verdeț. Au fost Patzaichin, Nadia ori Hagi.

Pentru cârcotașii care vor spune că sportul de elită costă enorm, o las pe antrenoarea de gimnastică Cristina Bobeș să vorbească: ”Am făcut cantonamente pe banii părinților, pe banii profesorilor. Tot ce am realizat cu grupa de avansați, am făcut-o cu ajutorul părinților. Părinții sunt baza, fără ei nu am cum, sincer. E foarte greu să găsești combinația perfectă: copilul să vrea, părintele să vrea și antrenorul să poată (…) Nu vine nimeni în sistem. În specialitatea aceasta găsești foarte greu oameni. Nu vine nimeni care să stea pe 6-7 milioane și să ridice la copii de zeci de ori pe zi. Copilul nu știe multe, când vine în sală noi îi oferim o educație, o disciplină, o ținută corporală – cam tot ce își poate dori un părinte. Gimnastica este un sport la care foarte puțini se înhamă să îl facă”.

Educație, disciplină, ținută…

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

Sibienii nu doresc " sa sponsorizeze" dacat datu' cu parerea, ca-i cel mai popular sport pi-cea....
Raspunde

politrucul

Acum 5 ani

Ai dreptate! și mata ești campioana „en titre”, deocamdată!
Raspunde

ArdeiUmplut

Acum 5 ani

KELU - atentie la Ivan Patzaichin. Macar poti pronunta corect numele daca nu nu esti in stare a-l scrie?
Raspunde

tudor

Acum 5 ani

Sport de masa nu inseamna neaparat echipe de fotbal sau baschet... prin sportul de masa eu inteleg creearea unei infrastructuri de terenuri (in cartiere) unde copiii si tinerii sa se poata juca gratuit. Asa creste dorinta de a deveni sportiv, nu obligat de parinti sa mergi la sport cand ai 5-6 ani.
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

Daca nu ai sport de "elita" ca sa oferi modele celor mici nu o sa aduci pe nimeni la sport niciodata! Sibiul avea multe grupe de junioare campioane la volei, dar neavand o echipa la nivelul Blajului sau CSM'ului care sa joaca in Europa si sa umple sala cu jucatoare straina care sa le "arate" ca se pot face bani si din volei atunci ai pierdut toate acele generatii care s-au apucat de altceva. In Romania avem nevoie ca primariile sa suporte cheltuielile cu aceste cluburi sportive pentru ca dupa cum vedem putinii "oameni de afaceri" (hoti) romani nu prea au treaba cu sportul si se intreaba de ce n-ai zid la aruncarile liber la baschet iar firmele straine vin aici ahtiate dupa profit si cheltuieli mici si n-o sa-ti sponsorizeze NICIODATA nicio echipa.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

Da' oari n-ar hi mai ghini sa dam bani la biseareca si mănăstiri dac' tuot ase taraitu' pi cuati ai spuort di masa, uai? ....
Raspunde

Brian Loman

Acum 5 ani

Și legislația trebuie modificată. Investitorii privați trebuie cointeresate pentru a investi în sport. Deduceri, facilități fiscale, etc.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

Îhî, n-ai vazt' tu din-astea...
Raspunde

adri

Acum 5 ani

sportul de masa este necesar/benefic tuturor, cel de performanta e bine sa existe si el (insa doar pt cine isi doreste).
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Ce mai sporturi de masa se faceau pe timpul raposatului! 100 Bitter viteza, halbere, sticlism, coniac-canoe.... Vaii, lumee!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus