Sâmbătă,
20.07.2024
Heavy Intensity Rain
Acum
33°C

Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”: 825 de ani de artă, cultură și istorie medievală sărbătoriți la Sibiu

Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”: 825 de ani de artă, cultură și istorie medievală sărbătoriți la Sibiu

Sibiul dă startul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, vineri, 26 august, de la ora 21:00, în Piața Dragoner. Ediția din acest an aduce la Sibiu artiști din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Spania, iar vreme de trei zile, Piața Mare va fi animată, de dimineața și până seara târziu de zeci de momente de animație stradală, concerte de muzică medievală, spectacole de dansuri medievale, spectacole de teatru pentru copii, ateliere meșteșugărești, demonstrații de lupte medievale, tabere medieval și spectacole pirotehnice.

Nu vor lipsi din programul ediției nici conferințele de medievistică, susținute anul acesta de istoricii Răzvan Pop și Zeno K. Pinter. Gazdele ediției din acest an vor fi actorii sibieni Andrada Grosu şi Bogdan Sărătean, alături de coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner, stabilită de opt ani la Sibiu.

Piața Dragoner, punctul de start al paradei de deschidere, Piața Aurarilor, reper în traseul paradei După ce în anii precedenți parada festivalului a pornit, rând pe rând, din Bulevardul Nicolae Bălcescu, Str. Azilului, cu trecere pe sub Podul Minciunilor, Biblioteca ASTRA Sibiu sau din curtea Bisericii Evanghelice, în acest an publicul este invitat vineri 26 august, de la ora 21:00, în Piața Dragoner, locul așezării primilor coloniști acum 825 de ani. Parada va porni din Piața Dragoner și va avea următorul traseu: Strada Argintarilor – Piața Aurarilor – Piața Mică – Podul Minciunilor – Piața Huet – Biserica Evanghelică – Str. Samuel von Brukenthal – Piața Mare. Seara de vineri va continua cu două concerte: AnnoMusica (Ungaria) – trupă în premieră la Sibiu, de la ora 21:30 și Bordo Sarkany (Ungaria) de la ora 22:00. De la ora 22:30, Compania Carros de Foc (Spania), împreună cu Grupul Saltarello (România) vor prezenta pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, spectacolul itinerant, în premieră la Sibiu, „Caballo Real”.

Scena unei execuții cu călău și machetă de asediu cetate, în Turnul Sfatului Ediția din acest an aduce în program o nouă locație, etajul doi din Turnul Sfatului, unde va fi expusă o machetă ce reproduce o scenă de asediu și o reproducere a unei scene de execuție cu călău. Decorul va fi completat cu o expoziție de imagini, ce reproduc scene de execuție sau arme de asediu specifice Evului Mediu.

Istoricul sibian Răzvan C. Pop susține în cadrul ediției din acest an a festivalului două tururi ghidate ale burgului medieval. Tururile vor avea loc sâmbătă 27 august și duminică 28 august, de la ora10:00 și vor include următorul traseu: Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Strada Cetății. Punctul de întâlnire cu publicul va fi curtea Bisericii Evanghelice. Sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 14:00, la Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11 (sala studio) Răzvan Pop va susține o conferință în cadrul festivalului, cu tema „Cât de medieval este Sibiul astăzi?”. Casa Hermes va fi gazdă pentru alte patru conferințe: „Evul Mediu - atunci și acum”, (vineri, 26 august, ora 12:00), „Război și pace. Cavalerii Evului Mediu.” (sâmbătă, 27 august, ora 12:00) și „Sibiu. 825 de ani de istorie și civilizație (duminică, 28 august, ora 12:00), toate trei susținute de Prof. Univ. Dr. Zeno K. Pinter. În lumea fascinantă a vrăjitoarelor Evului Mediu va face o incursiune Florinela Anca Vasilescu, care va vorbi sâmbătă, 27 august, de la ora 18:00, despre „Tarotul generator al poveștilor populare din spațiul european în Evul Mediu”.

Sala tronurilor și un castel medieval sunt decorurile din Piața Mare În Piața Mare, publicul va putea descoperi în acest an elemente noi de decor, inspirate toate din istoria Evului Mediu. Este vorba despre o reproducere la scară a unei scene de asediu cu berbec și o sală a tronurilor – ambele gândite ca foto cornere. Un alt element important de decor va fi castelul medieval, spațiu care va fi scena de desfășurare a spectacolelor pentru copii, pe toată perioada celor trei zile de festival. Un element suplimentar, care va fi instalat în Piața Mare în acest an va fi un umbrar, pentru a oferi publicului un spațiu de refugiu în zilele toride de festival. Din programul festivalului nu vor lipsi companiile de reconstituire istorică. Anul acesta își vor instala taberele în Piața Mare companiile Anacronism (Sibiu), Cavalerii de Terra Medies (Mediaș) și Terra Ultrasilvana (Brașov). Taberele vor putea fi vizitate de către public,de dimineața de la ora 10:00 și până la ora 23:00, în fiecare zi de festival. Taberele vor fi animate cu expoziții de arme și armuri de Ev Mediu, demonstrații de luptă și ateliere meșteșugărești. Cu două ateliere meșteșugărești, unul de fierărie și unul de prelucrare a pietrei, vor fi prezente în Piața Mare și „Calfele Călătoare”.

Cei mici au propriul lor festival Ca în fiecare an, o secțiune specială în programul festivalului o reprezintă spectacolele pentru copii. Anul acesta în festivalul celor mici, pe scena din castelul medieval din Piața Mare vor fi prezentate cinci spectacole pentru copii: „Jack și vrejul de fasole”, „Cenușăreasa”, prezentate de Compania de Teatru Interactiv din București, „Prințesa Mofturoasă”, a Teatrului Patru din Târgoviște, „Zâna Zăpăcilă și Cortul Povestitor” și un workshop de teatru al actriței Teatrului German din Timișoara, Eniko Blenessy. Programul de spectacole include și evenimente în premieră la Sibiu, iar anul acesta vor urca pentru prima dată pe scena festivalului formațiile de muzică medievală AnnoMusica (Ungaria) și Ambient Folklore (Bulgaria). Compania Carros de Foc (Spania), cea mai mare companie de teatru stradal din Europa, prezintă anul acesta la Sibiu trei spectacole cu figurine supradimensionate, realizate în coproducție cu trupe de artiști din Sibiu. Este vorba despre spectacolul „Caballo Real”, ce va fi prezentat vineri, 26 august, împreună cu Grupul Saltarello (RO) și sâmbătă, 27 august, împreună cu Anacronism (RO) și despre spectacolul „Dragonul Antonio”, realizat în coproducție cu trupa sibianăCrispus, duminică, 28 august 2016, de la ora 22:00, spectacol itinerant care va urma traseul Bulevadul Nicolae Bălcescu – Piața Mare, în închiderea festivalului.

Programul complet al tuturor evenimentelor incluse în programul festivalului poate fi consultat pe siteul oficial al evenimentului: www.fmct.ro. Accesul publicului este gratuit în toate locațiile și pentru toate evenimentele din cadrul festivalului. Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu este primul eveniment de gen din ţară transmis live pe livestream.com.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus