Sâmbătă,
16.08.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Sibiul a depus dosarul de candidatură pentru Regiune Gastronomică Europeană 2019

Sibiul a depus dosarul de candidatură pentru Regiune Gastronomică Europeană 2019

8,6 milioane de euro se angajează să aloce autoritățile principale din Regiunea Sibiului pentru programul Sibiu – Regiune gastronomică europeană 2019. Suma este prevăzută în dosarul de candidatură depus de autoritățile implicate în acest proiect la sfârșitul lunii iulie.

Programul amintit reprezintă o inițiativă a Consiliului Județean Sibiu, în parteneriat Primăria municipiului Sibiu, municipiul Mediaș, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Asociația județeană de turism Sibiu și Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu. Acest consorțiu spune că inițiativa este sprijinită de alte peste 80 de instituții publice, instituții culturale, firme și asociații cu profil gastronomic din județ. Proiectul Regiunii gastronomice europene Sibiu 2019 acoperă – din punct de vedere teritorial - municipiile Sibiu și Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor. În cifre, Regiunea Sibiu înseamnă 5.432 kmp, peste 460.000 de locuitori și mai bine de 300.000 de hectare de suprafață agricolă.

Răspunsul vine anul acesta

Dosarul Regiunii Sibiului a fost depus la Institutul internațional pentru gastronomie, cultură, arte şi turism (IGCAT), ”organismul care administrează platforma Regiune Gastronomică Europeană”, după cum arată autoritățile județene. După ce proiectul va fi analizat de reprezentanții Institutului, cei ai Sibiului îl vor susține pe 30 septembrie. Susținerea proiectului va avea loc în cadrul unei vizite pe care cei din partea IGCAT o vor efectua la Sibiu. Răspunsul final al Institutului va fi dat în cursul acestui an. ”În dosarul de candidatură este precizat și bugetul estimat al programului pentru perioada 2017-2019, în valoare totală de 8.659.200 EURO. Acesta este format în majoritate din finanțările acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș prin agendele culturale și agenda comunității a Municipiului Sibiu. De altfel, în anul 2019 agendele culturale cofinanțate de cele trei entități menționate vor fi alcătuite din proiecte din domeniul culturii gastronomice. Bugetul este completat și prin cotizațiile pe care partenerii în acest proiect le vor plăti Asociației care va gestiona programul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019”, se arată într-un comunicat emis de Primărie și Consiliul Județean.

Mâncare și turism. Și sănătate și agendă digitală

„E o şansa extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente şi de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european. Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potenţial de atracţie turistică. Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban și cel rural, pentru că oamenii din judeţul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât şi de consumatori, lucru dovedit de succesul multor iniţiative culinare ale instituţiilor de interes judeţean”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, potrivit comunicatului de presă amintit. Ariile de interes pentru proiectul Sibiului sunt cultura și diversitatea gastronomică, legătura urbanului cu ruralul, educația și sănătatea, sustenabilitatea, susținerea IMM-urilor și agenda digitală, mai arată autoritățile. ”Este un program ambițios pentru că nu implică o singură entitate, ci mai multe instituții care vor lucra împreună pentru un program de care va beneficia întreaga regiune și deci reprezintă un exercițiu important al colaborării interinstituționale în folosul comunității. Beneficiile principale pe care le anticipăm sunt în primul rând de ordin economic, prin încurajarea producătorilor și afacerilor locale în domeniul producerii hranei și în domeniul culturii gastronomice ca motor de dezvoltare. Obiectivele secundare ale programului sunt în domeniul turismului și sănătății comunității”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Obiectivele generale ale Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 Sursa: comunicat de presă

- „STIMULAREA DEZVOLTĂRII ECONOMICE SUSTENABILE prin exploatarea patrimoniului gastronomic al regiunii și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii și mediului de afaceri”. Cu alte cuvinte, se dorește dezvoltarea economică a regiunii prin utilizarea tradiției sale culinare și prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor mici care să aducă prosperitate comunității, dar și educarea locuitorilor în sensul valorificării acestui potențial.

- „CONSOLIDAREA IDENTITĂȚII GASTRONOMICE A REGIUNII în context european prin implicarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice în rândul populației”. Regiunea Sibiului are deja o identitate din punct de vedere al tradiției gastronomice și din punctul de vedere al produselor.

- „CONTRIBUȚIA directă pentru asigurarea pe termen lung a securității alimentare, dezvoltarea măsurilor de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice și mentenanța rezilienței comunităților locale”. Obiectivul îndreptă programul și spre viitor. Resursele de hrană de calitate sunt limitate, iar un consum responsabil al acestora contribuie la asigurarea viitorului comunității.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Micul Muci

Acum 8 ani

8,6 milioane de euroi ca sa ne prezentam pita cu slana si zacusca?Da' subventiile fermierilor cind se platesc? ''Dand sa coboare si ultima treapta a modulului lunar, vede el, Neil Armstrong imprimate-n praful selanar niste urme ciudate. De opinci, parca. Ingandurat, se departeaza nitel de modul si da sa se apropie de un crater. Din crater apare un tip ciudat: cu palariuta mica si neagra si chimir. Creatura intinde hotarat mana catre Armstrong: - Salut, io mi-s Ion! Astronautul, siderat il intreaba: - Si, de unde esti tu? - Apai din Sibiu, dara. - Si cu ce ai venit aici? - continua americanul. - Cu branza.''
Raspunde

Costica_Dumnezeu_PSD

Acum 8 ani

Daca ai avea cunostinte de managementu calitatii totale pe care io l-am introdus in Sighii si in judetu, te-ai abtine! Citeste-mi cartile, ma! Mucosule!
Raspunde

-

Acum 8 ani

,,si de ce ai venit cu branza? ca ngi s-o termignat sangeretele ...''
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus