Joi,
25.04.2024
Ploi Scurte
Acum
8°C

Cât costă să fii student în Sibiu. În cămin sau în chirie

Cât costă să fii student în Sibiu. În cămin sau în chirie

La sfârșitul verii, Sibiul este din nou animat de mii de studenți. Care, înainte să studieze, își caută un loc de dormit. Cu o lună înainte de începerea anului universitar, proprietarii și agențiile imobiliare nu prea mai pot mări prețurile la chirii, oferta este largă, iar studenților le place să negocieze. Căminele studențești de stat îi atrag pe cursanți prin prețurile bune pe care le practică, prin poziționare și mai ales prin condiții. Asta, la început de studenție. Ulterior, după ce se leagă și o serie de prietenii sau își găsesc un loc de muncă, tinerii aleg să se mute în apartamente.

A ales chiria

Mihaela Bogdănel este una dintre studentele care, după ce a stat cinci ani în cămin, a ales să se mute cu chirie într-un apartament cu alți prieteni. ”A venit perioada în care nu mai sunt doar student, lucrez, și am nevoie de liniște ca să mă pot odihni. După părerea mea poți găsi în Sibiu un apartament într-o zonă bună și cu condiții ok care să nu coste foarte mult. Merită să alegi chiria în detrimentul căminului, dar nu în primii ani de facultate”, spune masteranda la Facultatea de Inginerie.

Andreea este la început de drum, acum intră pe băncile facultății și după mai multe negocieri a ales să stea în cămin deoarece prețurile i se par foarte bune „În principiu, mă gândisem să stau în gazdă, mi se părea că diferă foarte mult confortul și prețurile. Dar, apoi, m-am gândit și la părinții mei. Când am mers să îmi confirm locul la facultate am primit niște detalii prețioase despre ce înseamnă viața de cămin de la doamna care se ocupa de asta, ceea ce a făcut situația puțin mai roz. Cred că o să mă acomodez în cămin, sunt o prietenoasă. Prețurile mi se pare în regulă, mai ales pentru studenții care sunt la buget”, mărturisește Andreea Suciu, studentă în anul I la Facultatea de Științe Economice.

Taxe la cămin

În timpul verii, ca în fiecare an, căminele studențești au fost modernizate. Potrivit conducerii ULBS, valoarea investițiilor și reparațiilor din această vară este de aproximativ 600.000 de lei, cheltuieli suportate din veniturile proprii ale universității. ”Noi în fiecare an ne-am propus să renovăm unul dintre cămine și în celelalte să facem reparațiile necesare. Anul acesta finalizăm lucrările de modernizare din căminul 1, schimbăm dulapurile și mesele, lucrăm la instalația electrică și sanitară. În plus, ne-am ocupat foarte mult de dotări. Vom amenaja în fiecare cămin călcătorii pentru că era o problemă, dotăm bucătăriile cu roboți de bucătărie, mixere, sandwich-maker, filtre de cafea”, descrie Ramona Todericiu, director general adjunct administrativ al ULBS.

Cele mai mici prețuri sunt la Căminul Facultății de Teologie, 160 de lei - student cu loc bugetat, și la Căminul 7, de pe strada Pedagogilor - 170 de lei. Cele mai mari prețuri sunt la Căminul 3, unde un student care vrea să locuiască singur în cameră plătește 540 de lei, precum și la Căminul Academica, unde o garsonieră complet mobilată și utilată costă 615 lei. În căminul 1, studenții bugetari plătesc 190 de lei, în cameră cu patru paturi. Conducerea ULBS a decis ca aceste costuri să includă și serviciile de Internet, la toate căminele studențești.

Cât costă chiria?

Proprietarii vor să mărească în această perioadă prețurile, dar ținând cont că oferta este foarte bogată și variază, studenții negociază la preț. O garsonieră confort unu se închiriază începând de la 150 de euro, lunar. Apartamentele vechi, cu două camere, se pot închiria tot de la 150 de euro, în schimb pentru un apartament nou chiria cerută este de 200-250 de euro pe lună.

Un apartament cu trei camere, vechi, se închiriază începând de la 190 până la maxim 250 de euro, iar unul nou - de la 250 de euro. Însă, la apartamente noi studenții au acces mai greu, din cauza reputației prost create. ”Nu multă lume mai acceptă să bage studenți din cauză că au un renume foarte prost. Cei care mai acceptă au apartamente vechi, cu mobilă veche, cu instalații vechi, construite acum 30 sau 40 de ani”, spune Bogdan Gicu, agent imobiliar.

Cei care vin cu gândul de a rămâne în Sibiu și care își permit, investesc într-o locuință nou construită. O garsonieră costă 20.000 de euro, iar un apartament cu două camere 27.000 de euro. ”A apărut o nouă categorie de studenți, care se gândesc că stau de la trei la cinci ani în Sibiu. Și, decât să stea în chirie, iar pentru că părinții își permit, își cumpără o garsonieră sau un apartament. La ora actuală, la periferia orașului sunt foarte multe locuințe noi și sunt studenți care fac o asemenea investiție”, mai spune agentul imobiliar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

anonymus

Acum 7 ani

O groază de cheltuieli, distracții și chefuri în cămin, examene și emoții, ca la sfârșitul facultății să facă pe chelnerii și ospătarii...
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

O groază de cheltuieli, distracții și chefuri în cămin, examene și emoții, ca la sfârșitul facultății să facă pe chelnerii și ospătarii...
Raspunde

anonymus

Acum 7 ani

Gigi, ești papagal, nu mă crezi pe cuvânt? Așa stau lucrurile... toții chelnerii din Sibiu au masterat..
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Articol aiuritor de slab documentat. Mai studiaza piata apartamentelor de inchiriat si nu mai dezinforma.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus