Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Ceasul lui Samuel von Brukenthal, expus pentru prima dată în România, la Sibiu | FOTO

Ceasul lui Samuel von Brukenthal, expus pentru prima dată în România, la Sibiu | FOTO

După mai bine de o jumătate de secol, salonul oriental din aripa de nord a Palatului Brukenthal se deschide vizitatorilor începând cu 1 septembrie. Tot din această zi, va fi expus pentru prima dată în România și ceasul de buzunar al Baronului Samuel von Brukenthal.

În urma unui proces îndelungat de restaurare, spațiul a fost adus la viață, astfel încât acesta poate primi vizitatori acum. Cele două încăperi sunt printre ultimele din Europa care mai sunt decorate cu un astfel de tapet, iar una dintre ele prezintă un șemineu din teracotă, în stil rococo, fiind singurul element de artă decorativă original care s-a păstrat în Palatul Brukenthal.

ceas brukenthal (10) (Copy)

,,În 2006, când am venit aici, era totul blocat, închis cu ivăr, nu puteam intra decât împreună cu conservatorul. Am refăcut echilibrele și am constatat că o încăpere care este în pandant cu cealaltă, are tapet așa zis japonez. Cele două încăperi sunt ultimele din Europa care mai păstrează pe perete acest tip de tapet, toate celelalte muzee și-au permis să le înlocuiască cu copii. Au trecut peste 200 de ani, iar tapetul stă. Noi am făcut doar o curățire împreună cu colegii de la laboratorul de restaurare.”, a declarat Sabin Adrian Luca, directorul general al Palatului Brukenthal.

ceas brukenthal (7) (Copy)

Toaletarea încăperilor s-a desfășurat pe decursul a două luni jumătate, prin desprăfuirea tapetului din hârtie chinezească pictată manual, chituirea urmelor lăsate după demontarea ușilor, șlefuire și vopsirea panourilor.

,,Am făcut numai o desprăfuire a tapetului fără să ne atingem de structura acestuia. Am chituit urmele lăsate după demontarea ușilor blindate din această sală, am șlefuit, am desprăfuit din nou toată lemnăria, după care am realizat o vopsire a panourilor fără a afecta foița de aur pusă pe baghete care a fost la rândul ei curățată ca și medalioanele superioare.”, spune Dorin Barbu, șeful de secție conservare-restaurare.

ceas brukenthal (2) (Copy)

Restaurat încă din 2012 și expus în Muzeului Național Brukenthal la Musee d`Art de la Ville de Luxembourg, ceasul de buzunar al Baronului von Brukenthal, va rămâne în expunere permanentă în România, la Palatul Brukenthal din Sibiu. Ceas elvețian, construit între anii 1780-1800, cântărind 147 de grame cu un diametru de 6,3 cm, acesta prezintă două mecanisme în interior, unul al ceasului și unul al muzicuței.

Ceasul, spune Dorin Barbu, nu este cel mai vechi din Muzeul Brukenthal, lucrând la restaurarea ceasului lui Nürnberg, urmând ca cel mai probabil să fie expus anul viitor.

ceas brukenthal (12) (Copy)

ceas brukenthal (9) (Copy) ceas brukenthal (11) (Copy) ceas brukenthal (4) (Copy) ceas brukenthal (5) (Copy) ceas brukenthal (6) (Copy)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

@@@

Acum 5 ani

Prima data expus??? Acum 2 ani, salonul mare, etaj II (sau I ?), era sub acelasi clopot de sticla...aia cum s-ar numi? Expunere doar pt. cine poate sa-l vada...in Osterreich? :)) ''fiind singurul element de artă decorativă original care s-a păstrat în Palatul Brukenthal.'' Funny :))) Banuim ca restul sunt comuniste :)) PS daca nu ma insel inca se pastreaza si foita de sticla originala in unele geamuri, ce-i drept cateva exemplare !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus