Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Dr. Victor Costache: Dorim o normalitate, dorim să fim nu numai pe hârtie în Europa

Dr. Victor Costache: Dorim o normalitate, dorim să fim nu numai pe hârtie în Europa

Conf.dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano a declarat într-un interviu acordat site-ului doctorulzilei.ro că nu vom avea nicio șansă în viitor, în domeniul sănătății, dacă sistemul va continua să existe pe aceleași principii ca și până acum. ” Noi le-am făcut recomandări, dar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le ia în considerare. Ei știu mai bine. Spun că au o comisie de experți, care, de fapt, nu există. Au de fapt un singur om, care nu a ajuns acolo prin concurs, a fost numit acolo pe criterii subiective de prietenii și asta e discuția – avem un om care a decis să nu dea. Dar acel om cine este? Cum a ajuns acolo? Ce CV are? (…) Aici sunt multe investigații de făcut, este multă mizerie sub preș și mizeria sub preș în medicină înseamnă morți, și mor copii. Mor copiii nenăscuți, mor cetățeni de toate vârstele”, a declarat Victor Costache.

Doctorul susține că fără trei măsuri obligatorii, sistemul medical românesc nu are cum să performeze. Prima măsură: oprirea discriminării. ”Sunt discriminate și spitalele publice între ele. S-au creat programe publice de sănătate numai pentru anumite spitale. Vă dau ca exemplu, profesorul Horațiu Suciu care conduce Centrul de boli Cardio-Vasculate din Târgu Mureș nu are acces la patru programe de boli cardio-vasculare majore, care se țin numai pentru cineva din București”.

A doua măsură: ameliorarea decontării actului cardio-vascular. ”În Franța, pentru o intervenție cardiacă de bază este undeva în jur de 15.000 de euro, în România a ajuns la 1.400 de euro, de 10 ori mai mică. Am adus specialiști din toată Europa care și-au prezentat decontările! Și când se pregătea introducerea discului clasic, „noi suntem mici, suntem români, n-avem bani”, au venit specialiștii din Republica Moldova și din Bulgaria care au prezentat cum aceeași intervenție la ei. Se decontează cu 6.000 de euro în Moldova și cu 9.000 de euro în Bulgaria. Deci, iată, ce decalaj s-a creat față de vecinii noștri, la care de multe ori ne uităm de sus, cu superioritate. Deci, decontarea reală a actului medico-chirurgical pe bolile cardiovasculare”.

A treia măsură: stoparea ”hemoragiei” de medici. ”Din 2008 până în 2016, peste 22.000 de medici au părăsit țara, conform Raportului Băncii Mondiale, care este o instituție serioasă. Pentru asta am semnalat domnului ministru, toate cele trei comisii, împreună cu societatea română de profil, actualizarea imediată a ordinului de formare a medicilor rezidenți, Ordinului 1421 din 2007, care a rămas blocat de acum 10 ani. Deci, practic, de atunci au mai fost construite 100 de spitale, inclusiv de stat, în care tinerii medici rezidenți nu au voie să se formeze, în acele spitale noi, deși există profesori universitari, conferențiari, cadre didactice cu funcții de predare. În schimb le sunt recunoscute automat stagiile chiar și în clinici minore din afară. Așa se încurajează exportul tinerilor medici care sunt formați cu cheltuiala noastră în afară”, a mai punctat dr. Victor Costache.

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

X

Acum 7 ani

Normalitate este sa și saluți lumea și sa fi dragut și prietenos cu toți, nu încrezut și sa dai senzația ca ai pus coada la pruna.
Raspunde

hop

Acum 7 ani

Bravo !! traim intr-o tara in care dicteaza interesul de partid/personal.atita timp cit niste politruci(care se opereaza la Viena) conduc tara,sistemul de sanatate-i mort !!! apreciez opinia dlui. Dr.V.Costache,un profesionist de mare valoare
Raspunde

xyz

Acum 7 ani

Asta a inventat si gaura din gogoasa... La cum se poarta prin institutie cu colegii, la cum ii vorbeste de rau si la cate "laude" are la adresa noastră...multumim celor care ni l-au băgat cu forta. Asteptam sa o dea in bara. Nu mai are mult, asta se stie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus