Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Festivalul Tarafuri și Fanfare. Povești ale satului de ieri, în Dumbrava Sibiului

Festivalul Tarafuri și Fanfare. Povești ale satului de ieri, în Dumbrava Sibiului

În perioada 10-11 septembrie, ajuns la cea de-a XI-a ediție, la muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului, are loc ,,Festivalul Tarafuri și Fanfare". În aceste zile, vizitatorii, vor redescoperi povești din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrâni muzicanţi veniţi aici din toate colţurile ţării. Din acest an, festivalul conturează atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanţi, meşteri populari, dar şi cu bucate alese pregătite cu iscusință. ,,Festivalul Tarafuri şi Fanfare” este o manifestare de credinţă care confirmă faptul că muzica tradiţională din vetrele satelor noastre încă îşi poartă menirea prin bătrânii muzicanţi. Aceştia pot încă explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura lor cu satul tradiţional care s-a transformat după vremuri. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Festivalul Tarafuri şi Fanfare este o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti!”, a declarat Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Dans, joc și voie bună

De la ora 12, pe scena de pe lac şi la Târgul de ţară vor presta Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnişor (Sibiu), Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureş), Fluieraşii din Polovragi (Gorj) şi tinerii sibieni ,,Fluier verde”. Daciana Ungureanu, din Gorj, George Dumitru din Teleorman, dar şi meşteri care construiesc instrumente muzicale vor susţine ateliere tradiționale meșteșugărești.

Comunitatea din Vinerea va sosi în Dumbravă cu multe poveşti: din „Câmpul Pâinii”, despre rânduială, port, joc și gastronomie. Din acest an, festivalului i se alătură şi Doina Lavric Parghel, a cărei voci, însoţită de sunetul cobzei sale şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene, va completa imaginea satului de odinioară.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus